"Super marti". Ziua in care republicanii ar putea afla cine va candida impotriva lui Barack Obama

Ron Paul, Rick Santorum, Mitt Romney si Newt Gingrich

In SUA, "super marti" se refera la ziua (din februarie sau martie) in care mai multe state americane organizeaza simultan alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului care va intra oficial in cursa prezidentiala.

In prezent, patru republicani se lupta pentru a ajunge in cursa prezidentiala impreuna cu Barack Obama, la alegerile din 6 noiembrie.

De aceasta data insa, "super marti" este mai putin super ... decat in 2008, de exemplu. Cel putin asa scriu cei de la Los Angeles Time, care observa faptul ca sunt doar 10 state implicate in acest proces, adica mult mai putin decat acum 4 ani. In 2008, John McCain a castigat mai mult de jumatate din voturile delegatilor din 21 de state, inclusiv zone considerate foarte importante, precum California si New York.

Acum, cel mai bine vazut este Mitt Romney. "Ne asteptam la o zi frumoasa" a declarat purtatorul de cuvant al lui Romney, Eric Fehrnstrom, care prevede deja o victorie a fostului guvernator din Massachusetts. De altfel, Mitt Romney a obtinut pana acum 8 victorii in cele 13 state in care au avut loc alegeri pana acum, avand deja 157 de delegati din cei 1144 de care candidatii au nevoie pentru a fi desemnati in cursa prezidentiala.

Un consilier citat de LA Times, care a dorit sa ramana anonim, a declarat ca Romney "este constient de faptul ca acest proces este unul lung, care nu se va termina prea repede in viitorul apropiat. Cu toate acestea el este convins ca pana la urma va fi persoana nominalizata de republicani."

Citește și
imagini socante
VIDEO SOCANT. Torturati de medicii care ar trebui sa le aline suferintele. Drama ranitilor din Siria
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Imaginea lui Romney este de om priceput in treburile economice, in timp ce Rick Santorum este vazut ca un "vesnic pierzator". "Am lucrat in afaceri si stiu ce trebuie facut pentru ca o afecere sa aiba succes. Si imi dau seama care este directia pe care trebuie sa mearga guvernul american" a declarat Romney in fata alegatorilor din Canton, Ohio.

In schimb, Santorum le-a spus suporterilor si studentilor din Miamisburg, Ohio: "Ne aflam aici dintr-un singur motiv - pentru ca am experienta, pentru ca respect niste principii, sunt valoros, plin de energie, entuziasmat si curajos".

"Super marti" va avea loc in urmatoarele state: Ohio, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginia, Oklahoma, Idaho, North Dakota si Alaska. Jurnalistii de la BBC News noteaza faptul ca singurul loc unda lupta va fi foarte stransa (intre Romney si Santorum) este Ohio, care are 66 de delegati. Romney a atras atentia asupra sa dupa ce a castigat patru state consecutiv, insa Santorum spera sa stopeze de aceasta data ascensiunea rivalului.

Alegerile prezidentiale primare din SUA reprezinta etapa premergatoare alegerilor prezidentiale generale. Acest tip de scrutin desemneaza candidatul prezidential pentru fiecare dintre cele doua mari partide ale SUA, Republican si Democrat. De obicei, presedintii in exercitiu care au avut doar un mandat sunt automat renominalizati, asa cum este si cazul actualului presedinte, Barack Obama. El a fost desemnat candidat al democratilor la alegerile care vor avea loc in 6 noiembrie 2012.

Cine vrea sa-i ia locul lui Barack Obama

-► Mitt Romney

Are 64 de ani, a fost guvernator de Massachusetts si este un bun afacerist. "Cu maxilarul lui patrat, ochii stralucitori si parul grizonat de la tample, unii il vad ca un candidat prezidential direct", scriu cei de la BBC News.

El a pierdut nominalizarea in 2008 in favoarea senatorului de Arizona John McCain, insa el a luat atunci doar o pauza foarte scurta. Imediat cum Barack Obama s-a instalat la Casa Alba, Romney a si inceput pregatirile pentru cursa prezidentiala din 2012.

-► Rick Santorum

Are 53 de ani si a fost senator de Pennsylvania. S-a facut remarcat in cursa republicana pentru desemnarea candidatilor cand a castigat alegerile preliminarii din Iowa cu doar 34 de voturi, desi nimeni nu ii dadea vreo sansa.

El reprezinta aripa conservatoare a Partidului Republican, se opune extrem de puternic casatoriilor homosexuale si este de parere ca Iranul ar trebui atacat daca nu se supune cerintelor internationale.

-► Ron Paul

Are 76 de ani si este membru al Camerei Reprezentantilor din partea statului Texas, este la a treia candidatura pentru nominalizarea republicana. El este medic obstetrician-ginecolog de profesie si s-a facut remarcat pentru criticile la adresa Rezervei Federale a SUA, precum si pentru sustinerea programelor militare americane de peste granite.

Aceste pozitionari - la fel ca si cea de razboi declarat impotriva drogurilor - l-au ridicat in ochii sustinatorilor sai, dar l-au marginalizat in Partidul Republican. El s-a nascut si a crescut in Pennsylvania, insa s-a mutat in Texas in 1968, unde a lucrat ca medic pana in 1996, timp in care a adus pe lume peste 4.000 de copii.

-► Newt Gingrich

Are 67 de ani si a fost lider al Camerei Reprezentantilor. Gingrich a fost considerat la un moment dat unul dintre cei mai puternici oameni politici ai Americii, insa in 1999 el a demisionat, dupa ce Partidul Republican a pierdut alegerile in anul anterior.

In loc sa cada in obscuritate, el a devenit un adevarat factor al politicilor conservatoare si un reprezentant de seama al opozitiei: a scris carti, a produs filme, a tinut discursuri si a aparut in show-uri de televiziune ca sa ii atace pe democrati, potrivit BBC News.

Calendarul alegerilor prezidentiale din SUA

- 10 martie: alegeri in Kansas si US Virgin Islands
- 11 martie: alegeri in Hawaii
- 13 martie: alegeri in Alabama si Mississippi
- 20 martie: alegeri in Illinois
- 24 martie: alegeri in Louisiana

- 3 apilie: alegeri in Washington DC, Maryland si Wisconsin
- 24 aprilie: alegeri in Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania si Rhode Island

- 8 mai: alegeri in Indiana, Carolina de Nord si West Virgina
- 15 mai: alegeri in Nebraska si Oregon
- 22 mai: alegeri in Arkansas si Kentucky

- 5 iunie: alegeri in California, Montana, New Jersey, New Mexico si Dakota de Sud
- 26 iunie: alegeri in Utah

- 27 august: Conventia Nationala Republicana in Tampa, Florida
- 3 septembrie: Conventia Nationala Democrata in Charlotte, Colorado
- 3 octombrie: confruntare prezidentiala in Denver, Colorado
- 11 octombrie: confruntare vice-prezidentiala in Danville, Kentucky
- 16 octombrie: confruntare prezidentiala in Hempstead, New York
- 22 octombrie: confruntare prezidentiala in Boca Raton, Florida

- 6 noiembrie: alegeri prezidentiale
- 20 ianuarie 2013: investirea noului presedinte al SUA

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Ce a scris aceasta studenta in CV-ul ei a revoltat intreaga conducere a Bibliotecii Oxford
Ce a scris aceasta studenta in CV-ul ei a revoltat intreaga conducere a Bibliotecii Oxford

O tanara care candideaza la un post de bibliotecara la Universitatea Oxford a starnit reactii dure dupa ce a incercat sa-si faca CV-ul mai atragator printr-o remarca sexista.

VIDEO SOCANT. Torturati de medicii care ar trebui sa le aline suferintele. Drama ranitilor din Siria
VIDEO SOCANT. Torturati de medicii care ar trebui sa le aline suferintele. Drama ranitilor din Siria

Aceste imagini, difuzate de un post de televiziune britanic, arata scene cutremuratoare, in care ranitii care ajung la un spital din Homs sunt torturati chiar de cei care ar trebui sa-i ingrijeasca.

Nota de plata a unui om care sfideaza criza. A fost nevoie de doi chelneri pentru a-i aduce sampania
Nota de plata a unui om care sfideaza criza. A fost nevoie de doi chelneri pentru a-i aduce sampania

Criza nu se vede niciodata pe notele de plata din cluburi. O demonstreaza cu brio un om de afaceri din Liverpool care a platit o mica avere pentru o seara de distractie.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.