Arma secreta a SUA impotriva Iranului. Ce se pregatesc sa trimita in Stramtoarea Ormuz

14-01-2012 08:37
Sursa: Yahoo News

NASA stramtoarea Ormuz

Daca Iranul inchide Stramtoarea Ormuz, Statele Unite au un plan de rezerva pentru a salva o cincime din comertul zilnic de petrol.

SUA este pregatita sa trimita… delfini.

Amenintarea ca Iranul ar putea inchide Stramtoarea Ormuz a intins la maximum nervii autoritatilor americane, care l-au anuntat pe liderul iranian ca, daca intrece limita, SUA vor raspunde prompt.

Barack Obama este pregatit sa ATACE Iranul - avertizeaza fostul sau consilier special

Iranul ar putea bloca stramtoarea cu orice combinatie de mine, barci de viteza armate sau rachete pentru ofensiva impotriva navelor inamice.

Cu toate acestea, potrivit lui Michael Connell, expert al Centrului pentru analiza navala, “problema prioritara (n.r. pentru militarii americani) este sa gaseasca minele”. Pentru a rezolva aceasta problema, Marina SUA are o solutie pe cat de simpla, pe atat de vehiculata de presa, dar niciodata recunoscuta oficial: delfini antrenati special pentru a detecta minele.

Se pare ca delfinii antrenati special de Marina americana au fost folositi si in Golful Persic, ca parte a invaziei SUA in Irak. Oficialii americani recunosc ca prietenoasele mamifere au fost prezente in teatrul de operatiuni, dar nu comenteaza asupra rolului pe care acestea il indeplineau.

Delfinii au o capacitate incredibila de a detecta obiecte aflate in apa si pot gasi o sfera metalica de numai cativa centimetri de la aproximativ 100 de metri departare.

De altfel, in 2010, cotidianul Seattle Times scria ca Marina are 80 de delfini antrenati sa detecteze explozibile numai in Golful San Diego.

Potrivit unui raport din 2003, delfinii doar detecteza minele, detonarea acestora ramanand in sarcina scafandrilor pirotehnisti. Insa mamiferele sunt suficient de mari pentru a declansa explozia daca se apropie prea mult. Perspectiva ce nu incanta deloc ONG-urile care se ocupa cu drepturile animalelor. De aici si teama autoritatilor de a vorbi despre acest subiect.

Sursa: Yahoo News

Tags: iran, sua, razboaie, delfini,


VIDEO PROTVPLUS.RO