Summitul G7, o reușită pentru Macron. Trump și-a promovat clubul de golf

Dată publicare: 27-08-2019 19:06
Dată actualizare: 27-08-2019 20:02


Summitul G7 pare să fie o reuşită de palmares pentru liderul ţării gazdă. Comentatorii apreciază la unison eforturile făcute de preşedintele Franţei, care s-a pregătit intens, a invitat oaspeți-surpriză și a adus teme noi pe ordinea de zi.

Analiştii notează că Emmanuel Macron a dovedit că este un politician iscusit și că are toate şansele să devină figura dominantă a politicii europene, în detrimentul Germaniei. În schimb, summitul din Franţa s-a dovedit un teren alunecos pentru Donald Trump.

Jim Bittermann: „Cred că summitul va rămâne în primul rând pentru dezgheţul din relaţiile cu Iranul. Preşedintele Macron pare să fi câştigat pariul său foarte riscant de a-l invita la Biarritz pe ministrul iranian de Externe. Asta a deschis calea pentru o întâlnire sau cel puţin pentru detensionarea relaţiilor dintre preşedintele Trump şi preşedintele Rouhani”.

După câteva zile în care a agitat peste măsură pieţele internaţionale prin declaraţiile sale privind războiul comercial cu Beijingul, Trump a declarat, la Biarritz, că responsabilii chinezi au sunat insistent, dornici să detensioneze situaţia.

Donald Trump: „Apreciez foarte mult că aseară foarte târziu chinezii ne-au contactat şi au spus că vor un acord comercial”.

Toate bune şi frumoase dacă oficialii chinezi n-ar fi declarat că Trump... exagerează.

Donald Trump: „Au sunat de două ori, au fost conversaţii foarte bune, productive. Sunt serioşi”.
Reporter: „Chiar au fost două apeluri telefonice, domnule?”
Donald Trump: „Multe apeluri”.

La conferinţa de presă finală nu era clar dacă Donald Trump este preşedintele Statelor Unite ori un negustor din cale-afară de lăudăros. Şi-a promovat clubul de golf superluxos de lângă Miami drept loc de desfăşurare pentru viitoarea ediţie a G7.

Donald Trump: „Sălile de bal sunt printre cele mai mari din Florida şi cele mai bune. Şi sunt nou-nouţe! La Doral aveam clădiri magnifice, le-am botezat bungalo-uri. Fiecare are între 50 şi 70 de camere luxoase cu privelişti superbe, săli de conferinţă incredibile, restaurante fabuloase. Nu o să fac bani din asta. Nu vreau să fac bani, nu-mi pasă de bani”.

În privinţa celui mai arzător subiect al reuniunii, ca să arate că ia în serios criza ecologică din Amazon, Emmanuel Macron l-a invitat la Biarritz pe şeful tribului kayopo, o figură emblematică a luptei indigenilor împotriva defrişării pădurii amazoniene.

„Conservăm şi protejăm aceasta pădure pentru întreaga planetă, nu doar pentru noi”.

În schimb, Donald Trump pare să fi considerat pierdere de vreme discuţia.

Donald Trump: „Nu sunt dispus să renunţ la bogăţia reprezentată de industria energetică americană. Nu o dau pe visuri, pe mori de vânt, care - s-o spun drept - nici nu prea dau randament. În acelaşi timp, sunt un apărător al mediului. Habar n-aveţi”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO