SUMMIT DE PACE LA MINSK. Cele patru subiecte cheie care sunt discutate de Putin, Porosenko, Merkel si Hollande

×
Codul embed a fost copiat

La Minsk au loc negocieri la nivel inalt care ar mai putea da o sansa diplomatiei. Cu Vladimir Putin si Petro Porosenko la aceeasi masa, Angela Merkel si Francois Hollande incearca sa obtina aprobarea pentru planul de pace franco-german.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Liderii tarilor care fac parte din formatul Normandia (Rusia, Ucraina, Franta si Germania) s-au reunit miercuri la Minsk pentru a discuta despre un acord de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei.

Cititi si:
-► Summitul Putin-Porosenko-Merkel-Hollande, ultima sansa de pace in Ucraina. Politicieni, soldati si analisti mizeaza pe RAZBOI
-► Obama l-a avertizat pe Putin la telefon sa accepte planul de pace pentru Ucraina
-► Spiegel: Exercitii militare rusesti la granita cu Ucraina cu o zi inainte de summit-ul de pace. Ce scrie presa de la Moscova
-► Comandantul trupelor SUA in Europa: Rusii se mobilizeaza pentru un razboi care ar putea avea loc in 5-6 ani

Urmariti astazi live-text pe www.stirileprotv.ro evenimentele de la summitul de la Minsk

Citește și
ucraina
Spiegel: Exercitii militare rusesti la granita cu Ucraina cu o zi inainte de summit-ul de pace. Ce scrie presa de la Moscova

UPDATE ORA 01:30 Presa rusa anunta ca ministrul de Externe Lavrov a anuntat ca negocierile vor continua pe tot parcursul noptii. "Maine, nu astazi", a raspuns acesta cand a fost intrebat cand s-ar putea ajunge la un acord.

UPDATE ORA 00:50 AP prezinta cele patru puncte cheie care sunt discutate de Putin, Porosenko, Merkel si Hollande la Minsk:

1) Trasarea unor noi linii de demarcatie: Ucraina vrea ca lucrurile sa ramana la fel cum au fost stabilite la summitul din septembrie, insa Rusia cere unele care sa tina cont de noile teritorii cucerite de rebeli.

2) Retragerea trupelor ruse si al echipamentelor din estul Ucrainei: Rusia sustine in continuare ca nu are soldati sau echipament militar in estul tarii, declaratie care nu a fost luata in serios de Ucraina si NATO.

3) Securizarea granitei dintre Ucraina si Rusia: Ucraina vrea sa controleze aceasta granita pentru a stopa livrarea de arme catre separatistii, in timp ce Rusia sustine ca acest lucru depinde de vointa rebelilor.

4) Mai multa autonomie pentru separatisti: Ucraina sustine ca acestia vor avea mai multe drepturi oferite de legile ucrainene, insa Rusia cere garantii si cere si ca guvernul de la Kiev sa ii ajute financiar.

UPDATE ORA 00:35 Christine Lagarde, sefa FMI, va face joi, la ora 10:00, o declaratie privind un nou imprumut pentru Ucraina, relateaza Reuters.

UPDATE ORA 00:20 In timp ce cei patru lideri negociaza un acord de pace la Minsk, in estul Ucrainei continua luptele intre soldatii ucraineni si rebelii prorusi. Cel putin 49 de oameni au murit in ultimele 24 de ore, anunta The Telegraph.

UPDATE ORA 23:50 The Telegraph scrie ca Sergei Lavrov a mai declarat ca sunt "70% sanse" ca sa se ajunga la un acord, insa si-a exprimat nemultumirea in legatura cu anuntul Ucrainei de a pune stapanire pe granita dintre Rusia si zonele controlate de rebelii prorusi.

Guvernul de la Kiev incearca sa recastige controlul asupra granitei pentru a-i impiedica pe separatistii sa primeasca arme de la Rusia.

UPDATE ORA 23:15 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca un acord privind pacea in Ucraina ar putea fi semnat in cursul zilei de joi, potrivit RIA Novosti.

UPDATE ORA 22:30 Potrivit agentiei de stiri RIA Novosti, care citeaza surse din delegatia germana, Putin, Porosenko, Merkel si Hollande discuta "detaliile tehnice" ale documentului care ar putea fi semnat la sfarsitul acestui summit.

UPDATE ORA 21:30 Petro Porosenko, Vladimir Putin si Alexander Lukashenko, o imagine care "spune multe", noteaza The Moscow Times.

UPDATE ORA 20:25 Vladimir Putin a dat mana cu Porosenko, la summit.

UPDATE ORA 20:10 Russia Today publica o scurta inregistrare cu Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko, asezati la masa negocierilor.

UPDATE ORA 19:30 Potrivit The Telegraph, discutiile dintre lideri au inceput in urma cu putin timp.

UPDATE ORA 18:45 Presa germana anunta ca, potrivit unor surse guvernamentale, negocierile ar putea dura pana tarziu in aceasta noapte.

UPDATE ORA 18:20 Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat ca, daca nu se va ajunge la un acord in aceasta seara, atunci situatia va scapa de sub control.

"Fie vom merge pe drumul detensionarii situatiei si ajungem la un acord pentru incetarea focului, fie lucrurile vor scapa de sub control", a avertizat presedintele ucrainean.

UPDATE ORA 18:00 Vladimir Putin, a sosit si el la reuniunea de la Minsk. Presedintele Rusiei a fost ultimul care a ajuns.

UPDATE ORA 17:30 Liderii Ucrainei, Germaniei si Frantei au ajuns, miercuri dupa-amiaza, la summitul de la Minsk, potrivit Russia Today.

La randul sau, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a aterizat in urma cu putin timp la Minsk, scrie RIA Novosti.

La reuniune este asteptat si presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

UPDATE ORA 15:30 Ministrii de Externe din Germania, Franta si Rusia, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius si Serghei Lavrov, ii vor insoti miercuri la Minsk pe liderii celor trei tari, care vor participa la negocieri pe tema conflictului ucrainean, relateaza Russia Today in pagina electronica.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a declarat convins ca negocierile vor conduce la o solutionare politica a conflictului din estul Ucrainei.

"Expertii lucreaza. Sunt progrese considerabile", a precizat ministrul, refuzand sa ofere detalii despre proiectul de acord.

 

UPDATE ORA 15:00 Guvernul ucrainean este pregatit sa decreteze legea martiala in Ucraina in cazul escaladarii conflictului din estul tarii, a declarat miercuri presedintele Petro Porosenko, in timpul unei reununi cu liderii administratiilor regionale, relateaza UNIAN, in pagina electronica.

"Pot spune ca eu, Guvernul si Verhovna Rada suntem pregatiti sa luam decizia introducerii legii martiale in tara. In orice caz, nu voi intarzia cu aceasta decizie, daca actiunile iresponsabile ale agresorului vor conduce la o escaladare a conflictului", a declarat Porosenko.

UPDATE ORA 13:00 Serghei Lavrov insista asupra unui dialog direct intre Kiev si rebelii prorusi

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a insistat, miercuri, asupra unui dialog direct intre Kiev si republicile autoproclamate la Donetk si Lugansk, relateaza Sputnik, in pagina electronica. "Situatia in Ucraina nu poate fi rezolvata prin intermediul armelor, calea pacii trece printr-un dialog direct intre autoritatile de la Kiev si cele care vor sa isi apere teritoriul in sud-estul (tarii), iar noi trebuie sa le garantam drepturile, drepturile tuturor celor care traiesc in Ucraina", a declarat ministrul in cadrul unei conferinte de presa la incheierea negocierilor cu omologul sau grec, Nikos Kotzias, aflat in vizita la Moscova. El a adaugat ca Nikos Kotzias a mentionat minoritatea greaca din regiunea Mariupol. "Exista in Ucraina si alte minoritati - ungara, romana, bulgara. Noi consideram ca toate aceste minoritati trebuie sa fie sigure ca procesele care au loc in tara vor conduce la o rezolvare politica ce tine cont si de interesele lor", a subliniat Lavrov.

Citeste si: Summitul Putin-Porosenko-Merkel-Hollande, ultima sansa de pace in Ucraina. Politicieni, soldati si analisti mizeaza pe RAZBOI

UPDATE ORA 12:00 Kremlinul a confirmat, miercuri, ca presedintele rus Vladimir Putin va participa la negocierile de la Minsk pe tema conflictului din Ucraina, potrivit unui comunicat oficial. "Presedintele pleaca astazi (miercuri) catre Minsk, unde va participa la discutiile In format Normandia", anunta Kremlinul pe site-ul sau de Internet.

UPDATE ora 11.15 Eurodeputatul PSD Victor Bostinaru, vicepresedintele Grupului S&D pentru politica externa, a atras atentia ca intalnirea din 11 februarie 2015 de la Minsk este ultima sansa de pace in conflictul din Ucraina. Declaratiile eurodeputatului au fost facute intr-o dezbatere in plenul Parlamentului European, reunit marti, 10 februarie 2015 la Strasbourg, in prezenta Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa al Uniunii Europene, Federica Mogherini. Conform eurodeputatului Victor Bostinaru, "in acest for suntem de acord ca intalnirea de la Minsk este ultima sansa de pace. Acordul de anul trecut de la Minsk a esuat. Dar cine este responsabil pentru acest esec? Oare Europa, cum pretinde Vladimir Putin? Ucraina cheltuie intr-o singura zi intre 5 si 7 milioane de euro pentru un razboi impus de Rusia, in conditiile in care Ucraina a pierdut deja o parte din teritoriu. Nu, Rusia este de vina prin sprijinul dat separatistilor".

UPDATE 0RA 10:45 Rusia spera ca tarile occidentale, inclusiv Germania, sa impiedice posibile incercari ale Kievului de a "rezolva militar" conflictul din estul tarii, a declarat ambasadorul rus in Germania Vladimir Grinin, relateaza portalul rus Sputnik. "Ne-ar placea sa speram ca Occidentul, inclusiv Germania, va influenta, in sfarsit, regimul de la Kiev. In prezent, judecand dupa actiunile recente ale autoritatilor de la Kiev, este clar ca ei vor sa rezolve militar criza" din estul Ucrainei, a declarat Grinin pentru agentia rusa de stat RIA Novosti. Ambasadorul a subliniat ca cei mai multi dintre liderii occidentali au declarat recent ca nu exista o solutie militara la criza ucraineana, ci diplomatica. "Noi speram ca partenerii nostri occidentali vor trece de la vorbe la fapte si vor incepe sa influenteze autoritatile de la Kiev", a adaugat el.

UPDATE ORA 10:00 Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat ca va merge astazi la negocierile de la Minsk pentru a pune capat violentelor din Ucraina, imediat si fara conditii, si pentru a demara un dialog politic cu regiunile separatiste din estul tarii, informeaza site-ul presedintiei, citat de Sputnik. "Vom gasi un compromis in tara. Trebuie sa protejam pacea, calmul in orasul Kramatorsk, trebuie sa protejam Ucraina. De aceea merg la Minsk pentru a cere imediat si fara conditii un acord de incetare a focului si pentru a demara un dialog politic", a afirmat Porosenko in cadrul unei vizite efectuate marti seara in orasul Kramatorsk, din regiunea Donetk.

Citeste si: Reactia Rusiei la decizia NATO de intarire a capacitatii militare in estul Europei. Mesajul pentru Romania

UPDATE ORA 09:00 Un purtator de cuvant al armatei ucrainene a declarat ca 19 soldati ucraineni au fost ucisi si 78 raniti in atacuri ale rebelilor desfasurate in apropierea orasului strategic Debaltseve, un nod de cale ferata aparat de trupele guvernamentale, potrivit Reuters. Totodata, alte patru persoane au fost ucise miercuri la Donetk, in urma unor atacuri cu obuze asupra unei statii de autobuz din centrul orasului si asupra unei uzine de metale. Violentele din estul ucrainean au loc cu cateva ore inaintea "summitului pentru pace", programat sa se desfasoare pe seara la Minsk. 

 

UPDATE ORA 07.30 Oficiali din Rusia, Ucraina si OSCE si reprezentanti ai separatistilor ucraineni prorusi care au sosit marti seara in capitala belarusa Minsk, inaintea unei reuniuni cruciale cu privire la criza din Ucraina, s-au intalnit in noaptea de marti spre miercuri, relateaza CNN. Temerile cu privire la un boicot al separatistilor au trecut, dupa ce liderii "republicilor populare" Donetk Denis Pusilin si Lugansk Vladislav Deinego au aparut intr-o inregistrare video stand de vorba cu reporteri. Reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au participat, de asemenea, la intalnirea preliminara. In cazul in care se va ajunge la o intelegere, liderii implicati in negocieri au totusi de parcurs un drum lung pana la obtinerea unui acord pe termen lung, apreciaza reporterul CNN la Minsk.


Presedintele Frantei Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat marti seara speranta de a-i aduce pe liderii rus Vladimir Putin si ucrainean Petro Porosenko la masa negocierilor, miercuri, in capitala belarusa. 

Merkel a apreciat luni, in cadrul vizitei in Statele Unite, ca diplomatii europeni depun "un efort suplimentar" in negocierea unei solutii pentru criza. Rusia este "cu adevarat interesata de o solutionare pasnica a crizei din Ucraina", a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului, pentru agentia de presa rusa de stat RIA Novosti. El a apreciat ca propunerile occidentalilor, ca impunerea unor noi sanctiuni vizand interesele rusesti, izolarea Moscovei si inarmarea fortelor care sustin Kievul n-ar face altceva decat sa destabilizeze situatia.

UPDATE ORA 06.50 In ajunul intalnirii, Barack Obama l-a sunat pe Vladimir Putin si l-a avertizat ca Moscova va suporta o serie de consecinte, in cazul unui esec la Minsk. Liderii rebelilor pro-rusi nu vor participa la negocieri, dar si-au prezentat planurile unui grup de contact format din reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si OSCE. "Presedintele a subliniat importanta obtinerii si implementarii unei solutii negociate, in baza angajamentelor asumate in cadrul Acordurilor (anterioare) de la Minsk. Însa, daca Rusia isi continua actiunea agresiva in Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament si finantarea separatistilor, costurile pentru Rusia vor creste", a anuntat presedinitia americana.

O mama a filmat inspaimantata bombardamentele din Kramatorsk

In orasul ucrainean Kramatorsk, o mama a filmat inspaimantata de la fereastra cum bombardamentele se apropie de blocul in care locuieste. Rebelii pro-rusi au bombardat intensiv periferia orasului, unde se afla aeroportul, si zeci de civili au murit. In tot estul Ucrainei, localnicii isi duc zilele sub amenintarea perpetua a bombardamentelor.

Avansul fulgerator din ultimele zile al fortelor rebele, a dezvaluit slabiciunea alarmanta a fortelor ucrainene. Acestea par sa aiba nevoie urgenta de armament modern, pe care l-ar putea primi de la americani, daca negocierile de la Minsk se incheie fara rezultat sau daca un eventual acord va fi ignorat de separatisti. "Cum a spus si presedintele Obama, incurajam gasirea unei solutii diplomatice, dar in caz contrar, nu vom permite ca granitele Europei sa fie modificate sub amenintarea armelor", a sustinut Jen Psaki, purtator de cuvant al Departamentului de Stat

Nici Marea Britanie nu exclude trimiterea de arme ucrainenilor, in absenta unei solutii diplomatice. "Nu putem lasa armata ucraineana sa se prabuseasca", a explicat Philip Hammond, ministrul britanic de externe. 

Cat despre planurile Moscovei: "Presedintele Putin vrea ca regiunea Donbas sa ramana parte a Ucrainei, pentru a fi un focar al opozitiei fata de politicile nationaliste, pro-europene ale Kievului", a explicat Dmitri Trenin, analist. Potrivit presei, planul de pace care urmeaza sa fie discutat la Minsk prevede, printre altele, impunerea unei zone demilitarizate si retragerea armamentului greu din spatiul de conflict.
 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Citește și...
Summitul Putin-Porosenko-Merkel-Hollande, ultima sansa de pace in Ucraina. Politicieni, soldati si analisti mizeaza pe RAZBOI
Summitul Putin-Porosenko-Merkel-Hollande, ultima sansa de pace in Ucraina. Politicieni, soldati si analisti mizeaza pe RAZBOI

Intr-o ultima incercare de a gasi o solutie pentru criza din Ucraina, Vladimir Putin, Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande urmeaza sa se intalneasca fata in fata la Minsk, pe 11 februarie. Cat de mari sunt insa sansele de pace?

Spiegel: Exercitii militare rusesti la granita cu Ucraina cu o zi inainte de summit-ul de pace. Ce scrie presa de la Moscova
Spiegel: Exercitii militare rusesti la granita cu Ucraina cu o zi inainte de summit-ul de pace. Ce scrie presa de la Moscova

Potrivit saptamanalului german “Der Spiegel”, armata rusa ar masa trupe la granita cu Ucraina in ajunul intalnirii la nivel inalt care ar trebui sa aduca pacea in regiune

Comandantul trupelor SUA in Europa: Rusii se mobilizeaza pentru un razboi care ar putea avea loc in 5-6 ani
Comandantul trupelor SUA in Europa: Rusii se mobilizeaza pentru un razboi care ar putea avea loc in 5-6 ani

General-locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor Statelor Unite in Europa, sustine in publicatia Wall Street Journal ca rusii se mobilizeaza pentru un razboi despre care cred ca va izbucni in 5-6 ani.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”
Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”

Oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a României, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.