Comandantul trupelor SUA in Europa: Rusii se mobilizeaza pentru un razboi care ar putea avea loc in 5-6 ani
General-locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor Statelor Unite in Europa, sustine in publicatia Wall Street Journal ca rusii se mobilizeaza pentru un razboi despre care cred ca va izbucni in 5-6 ani.
"Cred ca rusii se mobilizeaza acum pentru un razboi despre care ei cred ca va avea loc in 5 sau 6 ani. Nu se pregatesc ei sa-l declanseze, insa cred anticipeaza faptul ca lucrurile se schimba si ca se vor afla intr-un fel de razboi cu cineva in urmatorii ani", a declarat Ben Hodges pentru publicatia Wall Street Journal, unde a oferit un punct de vedere al NATO despre "frontul rusesc". Hodges sustine ca Europa subevalueaza ceea ce din punctul sau de vedere este "manifestarea unei viziuni strategice asupra lumii", pe care presedintele Vladimir Putin o traduce in realitate.
Comandantul trupelor Statelor Unite in Europa a mai spus pentru Wall Street Journal ca rusii au desfasurat in teren sistemele lor de razboi electronic si de aparare anti-aeriana cele mai moderne, armamente "mult peste posibilitatile" oricarei armate de rebeli. In fata acestor "demonstratii" generalul sustine ca Europa este divizata si ca acesta reprezinta succesul strategiei Kremlinului: aceea de a face razboi fara sa o admita.
Interviul a fost publicat de Wall Street Journal cu o zi inainte ca Angela Merkel sa se intalneasca cu Barak Obama. Rusia nu poate sa redeseneze frontierele Europei cu forta armelor, este avertismentul pe care l-a adresat Barack Obama, Moscovei, dupa intalnirea in care cancelarul Angela Merkel i-a prezentat sefului de la Casa Alba rezultatul baletului diplomatic franco-german din ultimele zile. De altfel, Merkel pare sa-l fi convins pe Obama sa mai dea o sansa diplomatiei, inainte de a incepe sa furnizeze arme Ucrainei.
Ideea inarmarii Ucrainei parea sa se impuna tot mai mult la Washington. Germania s-a opus insa categoric, considerand ca acest lucru nu ar face decat sa sporeasca riscul unui razboi in toata regula. Angela Merkel si Francois Hollande au stat de vorba cu ambele parti, desi cancelarul insusi nu pare deloc convins de succesul demersului lor. De altfel, initiativa franco-germana pare sa fi venit dupa discutiile insistente de la Washington despre Ucraina. In discutiile cu Obama, Merkel pare sa fi obtinut o amanare.
"Daca eforturile diplomatice esueaza, am cerut echipei mele sa analizeze toate optiunile. Ideea armelor letale defensive este una dintre optiunile examinate, dar nu am luat inca o decizie", a declarat Barack Obama, presedintele SUA.
Citeste si: Vladimir Putin: Rusia nu vrea razboi, dar NU va accepta niciodata o astfel de ordine mondiala
Intre timp, Vladimir Putin pare sa joace la deruta, alternand declaratiile pacifiste cu acuzele la adresa Occidentului, despre care spune ca a incurajat o lovitura de stat la Kiev. Occidentalii sunt cu totii de acord ca Moscova a initiat si sprijinit miscarea separatista din estul Ucrainei.
"Cancelarul Merkel si cu mine consideram ca exista riscul unui razboi la portile Europei. Daca nu suntem capabili sa ajungem la un acord durabil de pace, stim foarte bine ce va urma: razboi", a declarat Francois Hollande, presedintele Frantei.
Intre timp, ministrii de externe UE au decis luni sa amane intrarea in vigoare a noilor sanctiuni impotriva Rusiei, pana dupa discutiile de pace de miercuri de la Minsk dintre Rusia si Ucraina, mediate de Franta si Germania.