Summit virtual UE pe tema ameninţării noilor tulpini de Covid-19

Ultima actualizare: 21-01-2021 13:54
Steagul UE

Cei 27 lideri UE se reunesc joi seara într-un nou summit prin videoconferinţă, consacrat luptei împotriva noilor tulpini de Covid-19, accelerării vaccinării şi introducerii unui certificat comun, relatează AFP.

Această a noua reuniune virtuală a şefilor de stat şi de guverne din UE pe tema crizei sanitare are loc începând de la ora 19.00, în contextul în care mai multe ţări, precum Germania, îşi înăspresc măsurile în lupta împotriva variantelor virusului - britanică, sud-africană, braziliană - mai contagioase, conform News.ro.

Însă europenii vor, de asemenea, să apere funcţionarea pieţei interne şi transportul transfrontalier al mărfurilor.

Germanii propun ca, în UE, să li se ceară teste şi să stea în carantină călătorilor din zone deosebit de afectate de variante, potrivit unui document la care AFP scrie că a avut acces.

Parisul s-a declarat în favoarea unor controale sanitare la frontierele dinăuntrul UE.

Ambasadorii Celor 27 au ajuns, cu o zi înainte de summit, la un acord asupra unei recunoaşteri reciproce a testelor antigenice, o măsură iniţiată de către Franţa.

În vederea unei detectări a mutaţiilor noului coronavirus, Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE să crească secvenţierea, apreciind că nivelul actual al acesteia este insuficient.

Comisia îi îndeamnă, de asemenea, pe Cei 27 să accelereze vaccinarea - prin protejarea a 70% din populaţia adultă până în vară şi a 80% din personalul din sănătate şi a persoanelor în vârstă de peste 80 de ani până în martie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO