Summit G20, la Buenos Aires. Subiectele delicate de pe agenda întâlnirii

×
Codul embed a fost copiat

Liderii G20 se întâlnesc vineri şi sâmbătă la Buenos Aires, pentru un summit cu o agendă spinoasă. Comerţul, încălzirea globală, migraţia, sunt tot atâtea subiecte care îi opun pe mai marii planetei.

La toate acestea se adaugă criza izbucnită recent între Rusia şi Ucraina. Angela Merkel va lipsi de la deschiderea summitului.  Avionul oficial al cancelarului german a avut probleme tehnice şi a aterizat joi noapte de urgenţă la Koln.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: "O să mă întâlnesc probabil cu preşedintele Putin. Cred că e un moment foarte bun să avem această întrevedere."

Trump s-a răzgândit la doar o oră după ce a făcut această declaraţie. A scris pe Twitter că cel mai bine ar fi să anuleze întrevederea cu Vladimir Putin, întrucât ruşii nu au eliberat cele trei vase ucrainene reţinute la Kerci şi nici pe marinarii de la bord. Pentru televiziunile din Rusia, schimbarea bruscă de plan nu e mare scofală.

"Moscova nu a primit încă o informare oficială, dar dacă o va face, asta va însemna că preşedintele rus va avea la dispoziţie câteva ore pentru întâlniri utile la G20", au spus comentatorii.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Între acestea se va afla o întrevedere cu Angela Merkel. Cancelarul german a declarat, fără echivoc, că Rusia e de vină pentru criza din Marea Neagră şi că va aborda subiectul cu preşedintele Putin.

Agenda summitului e doldora de subiecte delicate.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Vom vorbi despre climă, guvernare globală, comerţ, muncă, educaţie, finanţarea unei agriculturi durabile..."

Preşedintele francez, printre primii oaspeţi ajunşi la Buenos Aires, a dat de înţeles că ar vrea să fie abordat şi subiectul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Autorităţile argentiniene au luat măsuri draconice de securitate, închizând zeci de străzi din jurul hotelurilor şi sălilor de conferinţă unde se vor afla înalţii oaspeţi. Sunt planificate şi multe proteste antiglobalizare, iar la unul dintre ele va ajunge şi uriaşul bebeluş portocaliu care are chipul preşedintelui american şi care a zburat la vizita lui Trump în Marea Britanie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Trump şi-a anulat întâlnirea cu Putin în Argentina. Motivul invocat
Trump şi-a anulat întâlnirea cu Putin în Argentina. Motivul invocat

Liderul SUA a anulat întâlnirea cu Vladimir Putin, programată la sfârşitul acestei săptămâni.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.