Căutările pentru submersibilul Titan continuă. Era controlat cu o consolă pentru jocuri video modificată

×
Codul embed a fost copiat

Operațiunile de căutare continuă în Oceanul Atlantic, unde un submersibil folosit pentru a duce turiștii să vadă epava Titanicului a dispărut pur și simplu.  

UPDATE 23:09 - Elon Musk, CEO-ul Twitter și SpaceX, nu a făcut niciun comentariu legat de dispariția submersibilului, deși comunicarea dintre acesta și platforma principală este realizată cu ajutorul Starlink.

UPDATE 23:07 - Pentagonul a trimis o aeronavă Hercules ca să inspecteze zona în care a dispărut submersibilul.

Și Marina SUA a trimis, de asemenea, echipamente pentru a ajuta la căutări.

UPDATE 23:01 - Potrivit BBC, submersibilul este controlat cu ajutorul unei console ca cele pentru jocuri video, însă modificată.

Citește și
titanic
Noi imagini impresionante ale epavei Titanic aflată în descompunere | GALERIE FOTO și VIDEO
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Anul trecut, CEO-ul companiei Stockton Rush, declara că pilotul nu are nevoie de multă îndemânare pentru a controla submersibilul.

UPDATE 22:46 - Un fost angajat al OceanGate a atras atenția asupra riscurilor la care sunt supuși turiștii din cauza problemelor care existau la nivelul submersibilului, în 2018.

Documentele judecătorești obținute de The New Republic arată că angajatul, David Lochridge, era îngrijoraț cu privire la „potențialul pericol la care sunt supuși pasagerii submersibilului Titan în momentul în care ajunge în adâncuri”.

Lochridge a lucrat ca director de operațiuni maritime la OceanGate, fiind „responsabil de siguranța echipajului și a clienților”. Documentele arată că a fost concediat pe nedrept după ce a ridicat problema siguranței. Compania ar fi vrut astfel să-l reducă la tăcere „pentru a evita abordarea problemelor de siguranță și control”.

Lochridge „a identificat numeroase probleme care îi stârneau îngrijorarea și a oferit recomandări de rezolvare pentru fiecare în parte”.

„Pasagerii nu ar fi fost informați corect despre acest proiect experimental, despre lipsa testării nedistructive a carenei sau despre utilizarea materialelor inflamabile periculoase în submersibil”.

UPDATE 21:53 - Compania OceanGate a așteptat opt ore până să raporteze dispariția submersibilului către Garda de Coastă, transmite DailyMail.

La ora locală 9:45, la o oră și 45 de minute de la scufundare, submersibilul a pierdut contactul cu nava principală, Polar Prince. Însă Garda de Coastă a SUA nu a aflat despre acest incident decât la ora 17:40, opt ore mai târziu. Iar Garda de Coastă a Canadei a fost informată la ora 21:13, duminică seară.

Un fost comandant de submarin nuclear, locotenent David Marquet, a declarat pentru sursa menționată mai sus că echipajul are 1% șase de supraviețuire.

UPDATE 21:29 - Rick Murcar, proprietarul Aquatic Adventures din Florida, a explicat care ar fi fazele recuperării echipajului din submersibil dacă vor reuși să-l localizeze.

„Faza 1 este localizarea lui. Evident, faza a doua este confirmarea situației oamenilor de la bord și dacă recuperarea lor este posibilă. Faza trei... să sperăm că acea recuperare va putea fi făcută”, a spus el pentru CNN, adăugând că va fi un proces lung.

UPDATE 21:23 - OceanGate a confirmat faptul că la bordul submersibilului de află și Stockton Rush - fondatorul și directorul executiv al companiei de turism în adâncuri.

UPDATE 20:15 - Capitanul Jamie Frederick a transmis gânduri bune către familiile celor care se află la bord și spune că eforturile de căutare continuă.

Acesta a mai spus că au mai rămas 40 de ore respirabile în interiorul submersibilului, din cele 96 inițiale.

De asemenea, Garda de Coastă a scufundat un vehicul care poate fi operat de la distanță în ultima locație cunoscută a Titanului. Aparatul are o cameră instalată la bord.

UPDATE 19:38 - Garda de Coastă a SUA a transmis că aproape 26.000 de kilometri pătrați au fost verificați în timpul căutărilor.

UPDATE 19:34 - Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ordonat trimiterea navei de cercetare Atlante în misiunea de căutare a submersibilului Titan.

„Ne dorim ca nava să ajungă cât mai repede posibile, ceea ce ar trebui să se întâmple miercuri, la ora locală 20”, a transmis un oficial francez.

Nava este echipată cu un robot subacvatic care poate să ajungă la o adâncime de 4.000 de metri.

UPDATE 17:14 - Tim Matlin, un expert în cazul Titanicului, a declarat, pentru Reuters, că fundul Oceanului Atlantic este „întunecat și friguros”.

„Pe fundul oceanului este noroi. Nu-ți poți vedea mâna dacă o ții în dreptul feței. Singurul mod în care poți să știi locul în care te afli este cu ajutorul unui sonar. Nici măcar radarul nu funcționează. E ca și cum ai fi astronaut și ai merge în spațiu. Așa că mă tem pentru viața exploratorilor care se află la bord”, a spus acesta.

UPDATE 15:39 - Autoritățile au transmis că extind căutările în ape mai adânci. Un oficial al Gărzii de Coastă a SUA a declarat că misiunea a continuat și pe parcursul nopții.

UPDATE 14:04 - Salvatorii se află într-o „cursă contra cronometru” pentru a găsi echipajul submersibilului dispărut în drumul său spre epava Titanicului, a declarat David Gallo, consilier principal pentru Inițiative Strategice, RMS Titanic, care deține drepturile exclusive de salvare pe situl epavei Titanicului, scrie CNN.

Dacă submersibilul este intact, cei de la bord s-ar confrunta cu scăderea nivelului de oxigen și s-ar lupta cu frigul, a spus Gallo pentru CNN.

Hipotermia ar fi o problemă „dacă submarinul este încă pe fund, pentru că în adâncul oceanului este chiar la limita înghețului”, a spus Gallo.

Unul dintre cele mai mari întrebări este unde se află? Este pe fund, plutește, este la mijlocul apei? Este ceva care nu a fost încă determinat... Va trebui să așteptăm și să vedem și să sperăm pentru ce e mai bine", a spus el.

Odată localizat submersibilul, echipa s-ar putea confrunta cu provocări și mai mari în încercarea de a salva echipajul.

"Apa este foarte adâncă – circa 3.500 de metri. Este ca o vizită pe o altă planetă, nu este ceea ce cred oamenii că este. Este un mediu fără soare, rece și presiune ridicată", a spus Gallo.

Una este să ajungi acolo, alta „să înțelegi situația, care este problema cu submarinul și apoi să mergi la treabă pentru a încerca să îl scoți din asta”, a adăugat Gallo.

”Nu e ca și cum ai căuta într-o zonă uriașă a fundului oceanului”

Localizarea navei: Gallo spune că nava de suprafață ar trebui să aibă o idee bună despre care a fost ultima poziție cunoscută a submersibilului.

Un submarin nu va merge prea departe. Dacă a avut probleme la suprafață, s-ar putea să se deplaseze puțin, dar în partea de jos- cu 3,2 kilometri pe oră, ceva de genul ăsta. Deci zona de căutare ar trebui să fie mică”, a spus Gallo.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că localizarea unui mic submersibil în ape atât de adânci și expansive va fi ușoară, a spus el.

Înseamnă că vă puteți concentra pe o zonă foarte îngustă și vă puteți aduce sonarele, camerele și tot ce trebuie să faceți în acea zonă pentru a încerca să localizați submarinul”, a spus Gallo. „Deci nu este ca și cum ai căuta într-o zonă uriașă a fundului oceanului”.

UPDATE 13:22 -  CNN a dezvăluit marți cine sunt patru din cei cinci bărbați aflați la bordul submersibilului dispărut în preajma epavei Titanicului. Pe lângă miliardarul britanic Hamish Harding, în submersibil era și Shahzada Dawood, șeful celebrului Institut SETI, de căutare a vieții extraterestre.

Deși autoritățile nu au identificat în mod public niciunul dintre cei cinci pasageri de la bordul submersibilului, familia, prietenii și companiile lor au început deja să distribuie diverse informații, oferind astfel o imagine mai clară asupra cui a fost în expediție.

Iată ce știm despre echipaj până acum:

Hamish Harding: Omul de afaceri și aventurier britanic e stabilit în Emiratele Arabe Unite. El deține o companie numită Action Aviation, care cumpără și vinde avioane, inclusiv mici avioane private de afaceri, și care a confirmat că se afla duminică la bordul submersibilului.

Harding a fost pasager al zborului spațial Blue Origin din iunie 2022 și unul dintre primii oameni care au călătorit cu Challenger Deep în Oceanul Pacific - cel mai adânc punct cunoscut de pe Pământ.

Paul-Henri Nargeolet: Harding a postat sâmbătă pe rețelele de socializare că scafandrul Nargeolet era programat să fie în excursia de duminică alături de el. CBC News a vorbit cu Larry Daley, un scafandru din St. John's, care a confirmat că Nargeolet era în expediție. Nargeolet a condus mai multe expediții pe epava Titanicului și a supravegheat recuperarea multor artefacte din epavă, potrivit Grupului E/M, unde Nargeolet era director de cercetare subacvatică.

Shahzada și Sulaiman Dawood: Omul de afaceri pakistanez și fiul său se aflau și ei la bord, potrivit unui comunicat dat publicității marți de familie. Shahzada este administrator al celebrului Institut SETI, o organizație de cercetare din California, specializată în căutarea vieții extraterestre.

El este, de asemenea, vicepreședinte al Dawood Hercules Corporation, parte a Dawood Group, un conglomerat de diverse afaceri deținute de familie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

La bord se aflau 5 persoane. Printre ei, un miliardar britanic. Dacă sunt în viață, pasagerii ar mai avea oxigen pentru aproximativ 4 zile, estimează Paza de Coastă americană.

Au trecut mai bine de 24 de ore de când este căutat în Atlantic un submersibil dat dispărut în apropiere de epava Titanicului.

Zona din largul coastelor nord-americane e cercetată în amănunt de aeronave de supraveghere ale marinei americane și canadiene.

La operațiune participă inclusiv un submarin, dar și un avion foarte sofisticat, cu capacități de detectare subacvatică.

John W. Mauger, US Coast Guard: ”Căutările au loc la aproximativ 1.500 de kilometri est de Cape Cod, la o adâncime de aproape 4.000 de metri. Este o zonă izolată și este o provocare să cauți în zona respectivă".

Spre deosebire de un submarin, un submersibil de acest fel are nevoie de o navă-mamă care să îl poată lansa și, ulterior, recupera din apă. Ambarcațiunea a pierdut contactul cu echipajul din adancuri la aproximativ o oră și 45 de minute de la ultima lansare.

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice: ”Este o operațiune foarte dificilă. Pe fundul mării, suprafața este foarte ondulată. Și Titanicul se află într-un șanț, în nisip, în jur sunt o mulțime de resturi".

Submersibilul dispărut - de aproximativ 6 metri și jumătate lungime și cu o greutate de 10 tone - , aparține companiei OceanGate Expeditions.

”Submersibilul ar fi putut să se lovească de epava Titanicului, iar asta ar fi dus la o defecțiune catastrofală”

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice: "Este o situație îngrijorătoare și, cu trecerea timpului, devine și mai alarmantă. Există o variantă optimistă, și anume că s-a pierdut comunicarea cu cei de la suprafață. A avut loc o defecțiune, iar submersibilul continuă să opereze, dar, evident, nu mai are contact cu nava-mamă. Celălalt scenariu, mai pesimist, este că ar fi putut avea loc un accident, submersibilul ar fi putut să se lovească de epava Titanicului, iar asta ar fi dus la o defecțiune catastrofală".

Printre cei 5 pasageri aflați la bord se află miliardarul britanic Hamish Harding. Despre ceilalți nu se cunosc momentan detalii, dar potrivit Pazei de Coastă americane, la bordul submersibilului se aflau un pilot și 4 așa-numiți "operatori de misiune".

OceanGate Expeditions a început incursiunile spre epava Titanicului în 2021. La acea vreme, reprezentanții companiei declarau că, pe lângă arheologi și biologi marini, călătoriile vor include și turiști, care, pentru o astfel de plimbare inedită, plăteau 250.000 de dolari.

Pentru expediția care dura 8 zile, participanții erau nevoiți să semneze un contrat prin care își asumau riscurile.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Citește și...
Cine este cel mai tânăr supraviețuitor de pe Titanic. A trăit până la 97 de ani și a refuzat să vadă filmul lui James Cameron
Cine este cel mai tânăr supraviețuitor de pe Titanic. A trăit până la 97 de ani și a refuzat să vadă filmul lui James Cameron

Cel mai tânăr supraviețuitor de pe Titanic, Millvina Dean, avea doar nouă săptămâni când familia ei s-a îmbarcat pe Titanic, în anul 1912. 

Noi imagini impresionante ale epavei Titanic aflată în descompunere | GALERIE FOTO și VIDEO
Noi imagini impresionante ale epavei Titanic aflată în descompunere | GALERIE FOTO și VIDEO

O expediţie a filmat epava celebrului vas Titanic, cu un nivel de precizie impresionant. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, nava s-a scufundat cu 2.208 de persoane la bord, dintre care 1.503 au murit. Este considerat cel mai trist naufragiu din lume.

Ce au descoperit exploratorii pe fundul oceanului când au mers pe Titanic. VIDEO
Ce au descoperit exploratorii pe fundul oceanului când au mers pe Titanic. VIDEO

La 110 ani după noaptea fatidică în care Titanicul s-a scufundat, scafandrii au dezvăluit ce se află pe fundul oceanului.

15 aprilie 2022: 110 ani de la catastrofa Titanicului
15 aprilie 2022: 110 ani de la catastrofa Titanicului

Titanicul, cel mai mare pachebot din lume la data plecării sale în călătoria inaugurală, s-a scufundat în apele Oceanului Atlantic, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg.

De ce s-ar fi scufundat, de fapt, Titanicul. Apare o nouă ipoteză, după mai bine de un secol
De ce s-ar fi scufundat, de fapt, Titanicul. Apare o nouă ipoteză, după mai bine de un secol

Aurora boreală ar fi putut fi una dintre cauzele scufundării Titanicului, potrivit unor specialiști.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.