De ce s-ar fi scufundat, de fapt, Titanicul. Apare o nouă ipoteză, după mai bine de un secol
Aurora boreală ar fi putut fi una dintre cauzele scufundării Titanicului, potrivit unor specialiști.
Noi cercetări sugerează că furtuna geomagnetică din spatele Luminilor Nordice ar fi putut perturba sistemele de navigație și comunicații ale navei și ar fi putut împiedica eforturile de salvare, alimentând dezastrul care a ucis peste 1.500 de pasageri, transmite Live Science.
„Luminile de la aurorele boreale au fost foarte puternice în acea noapte", a declarat un cercetător.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aurorele se formează din furtunile solare, când soarele emană curenți de mare viteză de gaze care se îndreaptă spre Pământ. Pe măsură ce particulele și energia se ciocnesc cu atmosfera Pământului, unele călătoresc pe liniile câmpului magnetic pentru a interacționa cu gazele atmosferice, strălucind verde, roșu, violet și albastru, spune NASA. Aceste particule pot interfera, de asemenea, cu semnale electrice și magnetice, provocând supratensiuni și oscilații.
O furtună solară suficient de puternică pentru a produce o auroră ar fi putut afecta, de asemenea, busolele și comunicația fără fir pe Titanic și pe navele din apropiere care au încercat să intervină.
Iar aurorele boreale au fost foarte vizibile atunci când Titanic s-a scufundat. James Bisset, al doilea ofițer al RMS Carpathia, nava care i-a salvat pe supraviețuitorii Titanicului, a scris în jurnalul său în noaptea de 14 aprilie 1912: „Nu era lună, dar Aurora Boreală sclipea. Erau ca niște raze de lună care se ridicau din orizontul nordic."
El a mai adăugat că încă mai putea vedea „lumini verzui” ale aurorei în timp ce Carpathia se apropia de bărcile de salvare ale Titanicului.
Ce au povestit supraviețuitorii
Supraviețuitorii au descris, de asemenea, intensitatea luminii de pe bărcile lor de salvare în jurul orei 3 dimineața.
În același timp în care particulele furtunii solare formau un spectacol de lumini, ar fi putut, de asemenea, să deregleze busola Titanicului. O abatere de numai 0,5 grade ar fi fost suficientă pentru a duce nava pe cursul său fatal de coliziune către un aisberg, potrivit specialiștilor.
„Această eroare aparent nesemnificativă ar fi putut face diferența între a se ciocni cu aisbergul și a îl evita”, a scris ea.
Semnalele radio din acea noapte au fost, de asemenea, „ciudate”, au raportat operatorii. Semnalele SOS trimise de Titanic către navele din apropiere nu au fost primite.
Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un iceberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1.514 persoane din 2.228.
Sursa: Bianca Chirila
Etichete: scufundari, aurora boreala, titanic,
Dată publicare:
21-09-2020 22:45