FOTO și VIDEO. Unde a fost descoperită epava submarinului Triumph, dispărut misterios în 1942, în Al Doilea Război Mondial
Epava submarinului britanic H.M.S. Triumph, dispărut misterios într-o misiune realizată în Grecia în 1942 în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în Marea Egee, a anunţat miercuri agenţia de presă elenă Ana, citată de AFP.
Epava a fost reperată "la adâncimea de 203 metri în Marea Egee" şi la "zeci de kilometri de coastă" de echipa scafandrului grec Kosta Thoktaridis, care, din 1998, a început operaţiunile de căutare a submarinului.
Cu o lungime de 84 de metri, acest submarin din clasa T a fost asociat cu "rezistenţa împotriva ocupaţiei naziste din epocă în Grecia", precum şi cu "serviciile secrete britanice", a explicat Kosta Thoktaridis, citat de Ana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Toţi cei 64 de membri ai echipajului au murit în urma naufragiului", potrivit aceleiaşi surse, citată de Agerpres.
Submarinul Triumph a realizat aproximativ 20 de misiuni de război între anii 1939 şi 1942.
Şi-a început misiunile în Marea Egee în martie 1941 în largul Arhipelagului Dodecanez, aflat pe atunci sub ocupaţie italiană, unde a distrus numeroase ambarcaţiuni ale forţelor inamice, inclusiv submarinul italian Salpa, a raportat agenţia Ana.
Dar, pe 23 ianuarie 1942, după cea de-a 21-a misiune a sa în Marea Egee, Marina de război britanică a anunţat că submarinul Triumph poate fi "considerat ca fiind dat dispărut".
Ultima mărturie despre acest submarin este cea a unui pilot italian care a spus că l-a văzut pe 9 ianuarie 1942 în largul Capului Sounio, în Golful Salonic, în apropiere de Atena.
Printre diversele versiuni care există despre cauzele naufragiului figurează o ciocnire cu o mină în largul Insulei Milos, capturarea sa de forţele germane în colaborare cu agenţi italieni, precum şi o explozie în prova submarinului, a precizat Kostas Thoktaridis.
Specialist în naufragii, scafandrul elen a trebuit să utilizeze informaţii preluate din arhive britanice, germane, italiene şi greceşti pentru a reuşi să găsească epava.
"A fost cea mai dificilă şi cea mai costisitoare misiune din viaţa mea", a declarat el pentru agenţia Ana.
Numeroase echipe din Malta şi Rusia s-au deplasat în trecut în Grecia pentru a încerca să găsească epava acestui submarin.