Cine este cel mai tânăr supraviețuitor de pe Titanic. A trăit până la 97 de ani și a refuzat să vadă filmul lui James Cameron
Cel mai tânăr supraviețuitor de pe Titanic, Millvina Dean, avea doar nouă săptămâni când familia ei s-a îmbarcat pe Titanic, în anul 1912.
Femeia, care trăit până la 97 de ani și a murit în 2009, nu a văzut niciodată filmul din 1997 al lui James Cameron.
Cel mai tânăr supraviețuitor de pe Titanic
Millvina Dean avea doar 9 săptămâni când a ajuns la bordul navei Titanic, împreună cu mama sa, Georgette, tatăl ei, Bertram Frank și fratele ei, Bertram Vere.
Potrivit Los Angeles Times, familia Dean ar fi trebuit să traverseze Atlanticul cu o altă navă White Star Line, dar o grevă a cărbunelui a dus la anularea călătoriei lor. White Star Line le-a oferit în schimb bilete la clasa a treia pe Titanic.
Familia urma să ajungă în Missouri, acolo unde se afla și vărul tatălui lui Millvina Dean, care deținea un magazin în Kansas City, conform The New York Times. Tatăl ei urma să fie coproprietar al magazinului.
Titanic a plecat din Southampton, Anglia, pe 10 aprilie 1912, iar patru zile mai târziu a lovit un aisberg și s-a scufundat.
Millvina, mama ei și fratele său în vârstă de doi ani au supraviețuit, dar tatăl ei a murit pentru că nu a reușit să urce în nici o barcă de salvare, la fel ca mulți alți bărbați care călătoreau la clasa a III-a.
„Cred că tatăl meu a fost cel care ne-a salvat. Atât de mulți alți oameni au crezut că Titanicul nu se va scufunda niciodată și nu s-au deranjat...”, a spus Dean în 2002, potrivit Los Angeles Times.
Millvina Dean, mama ei și fratele au fost urcați pe barca de salvare cu numărul 10. Supraviețuitorii au fost preluați ulterior de RMS Carpathia și duși în New York.
Tatăl lui Dean a fost printre cei peste 1.500 de oameni care au murit în tragedie. Femeia a mărturisit că angajații White Star Lines i-au împiedicat pe pasagerii de clasa a treia să ajungă la puntea superioară și că aceștia nici măcar nu au avut șansa să încerce să se salveze, potrivit The New York Times.
La trei săptămâni de la scufundarea Titanicului, Dean, mama ei și fratele său au urcat la bordul RMS Adriatic, navă care a dus în Anglia o parte din supraviețuitori.
„Mama nu avea să vorbească niciodată despre asta, pentru că era soțul ei și erau căsătoriți de doar patru ani. Era izbitor de chipeș. Nu am știut nimic despre asta până la opt ani. Apoi, mama s-a căsătorit din nou. Atunci am auzit prima dată despre Titanic și despre tatăl meu”, a spus ea pentru Belfast Telegraph, în 2009.
Despăgubiri acordate de White Star Line
White Star Line nu și-a asumat inițial răspunderea pentru scufundarea Titanicului, chiar dacă tragedia i-a lăsat pe aproape toți pasagerii fără bunuri de valoare sau, mai grav, fără familii.
La patru ani de la accident, White Star Line a fost de acord să plătească despăgubiri în valoare de 665.000 de dolari adică aproximativ 430 de dolari pentru fiecare pasager. În 2022, ar însemna 11.000 de dolari de fiecare, scris Insider.
„Nimeni nu știa despre mine și despre Titanic”
După Primul Război Mondial, Millvina Dean s-a angajat ca secretară într-un birou de inginerie în care a lucrat timp de 20 de ani.
„Nimeni nu știa despre mine și despre Titanic. Să fiu sinceră, nimeni nu s-a interesat, așa că nici eu nu m-am interesat. Dar, apoi au găsit epava și după ce au găsit epava, m-au găsit pe mine”, a spus ea, potrivit The New York Times.
Nu a văzut niciodată filmul Titanic
Chiar dacă Millvina nu și-a cunoscut tatăl biologic, ea a mărturisit că nu s-a putut uita niciodată la filmul Titanic sau la documentare despre această tragedie.
„Pentru că asta e nava pe care a murit tatăl meu. Deși nu-mi amintesc nimic despre el, tot m-aș fi emoționat. M-aș gândi: „Cum a coborât? A coborât cu corabia sau a sărit peste bord?”, a spus ea pentru Belfast Telegraph, în mai 2009, cu doar câteva săptămâni înainte să se stingă
Pe 10 februarie 2023, după 25 de ani de la lansare, filmul Titanic revine în cinematografe într-o versiune „remasterizată".