Criza din Ucraina. SUA iau în considerare mutarea unor trupe din Europa de Vest în Europa de Est

×
Codul embed a fost copiat

Situația dintre Rusia și Ucraina rămâne tensionată. În acest timp, Vladimir Putin continuă să trimită militari la granițele Ucrainei.  

Citește în acest articol:

SUA plasează până la 8.500 de soldați în stare de alertă pentru Europa de Est, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Rusia neagă că va opri livrările de gaze către Europa dacă vor fi impuse sancţiuni

Preşedintele ucrainean cere UE să rămână unită în faţa Rusiei

Citește și
rusia ucraina
Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

SUA iau în considerare mutarea unor trupe din Europa de Vest în Europa de Est

Boris Johnson: Invadarea Ucrainei ar însemna ”o nouă Cecenie”, un conflict violent şi sângeros

►Rusia se plânge de fake news

►Londra retrage o parte din personalul ambasadei britanice de la Kiev

►Biden vrea să trimită mii de soldați și armament în țările baltice și din Europa de Est

►NATO trimite trupe, nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est

Citește cele mai noi informații despre criza din Ucraina:

SUA plasează până la 8.500 de soldați în stare de alertă pentru Europa de Est

UPDATE 22.20 Până la 8.500 de soldați americani au fost plasați în stare de alertă sporită pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis ordinele de pregătire pentru desfășurare la ordinul președintelui Joe Biden. Kirby a precizat că nu a fost luată nicio decizie finală de desfășurare a trupelor.

La începutul zilei de luni, CNN a relatat că administrația Biden se afla în etapele finale de identificare a unităților militare specifice pe care dorește să le trimită în Europa de Est, potrivit mai multor oficiali americani și din domeniul Apărării.

UPDATE 20.15 Kremlinul a respins temerile că Rusia ar putea închide robinetul de gaz către Europa în cazul unor sancţiuni din cauza consolidării trupelor sale la graniţa cu Ucraina, informează DPA.

''Rusia şi-a îndeplinit impecabil obligaţiile din tratat în cele mai dificile momente de confruntare între Est şi Vest'', a declarat luni la Moscova purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei Interfax.

''Rusia nu a dat niciodată vreun motiv de îndoială privind seriozitatea sa''.

Kremlinul a răspuns astfel unor informaţii din presa europeană potrivit cărora ar putea fi iminentă o îngheţare a furnizării de gaze. Peskov a catalogat aceste informaţii drept ''isterie'' şi ''insinuări''.

Occidentul a ameninţat Moscova cu consecinţe în cazul în care Rusia invadează Ucraina, dar Rusia neagă că are astfel de planuri, în ciuda acumulării de trupe.

În Germania, şeful Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Michael Roth, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că, dacă Occidentul va impune sancţiuni, livrările de gaze din Rusia ar putea fi ''puse în pericol''.

UPDATE 19.10 Preşedintele american, Joe Biden, va avea o ''videoconferinţă securizată'' cu mai mulţi lideri europeni luni la ora 20:00 GMT pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit AFP şi Reuters.

În timp ce SUA devin tot mai alarmiste în legătură cu posibilitatea unui atac iminent din partea Rusiei, preşedintele american urmează să aibă discuţii în ''Situation Room'' cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul britanic, Boris Johnson.

UPDATE 18.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să rămână unită în faţa Rusiei, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European Charles Michel şi după declaraţii controversate ale unor responsabili germani, relatează AFP şi Reuters.

Zelenski ''a subliniat că pentru Ucraina este important să se păstreze unitatea tuturor ţărilor membre UE în ceea ce priveşte protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale'' a ţării sale, pe fondul temerilor unei invazii ruse, a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit luni Uniunii Europene pentru ceea ce a spus că a fost o decizie ''în timp util'' de a oferi 1,2 miliarde de euro asistenţă macro-financiară pentru a sprijini Kievul în impasul său cu Rusia.

''Ucraina puternică este cheia securităţii europene'', a spus Zelenski într-un tweet după ce preşedinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a anunţat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina pentru a atenua efectele impasului cu Rusia.

Zelenski le-a mulţumit luni preşedintelui Consiliului European Charles Michel şi liderilor naţionali ai UE luni pentru solidaritate şi sprijin în starea de impas în care se află ţara sa cu Rusia, care a desfăşurat trupe de-a lungul graniţei lor comune.

''Vă sunt recunoscător, domnule preşedinte al Consiliului European şi liderilor ţărilor UE, ai căror diplomaţi rămân în statul nostru şi ne susţin, făcându-şi treaba'', a spus Zelenski într-o convorbire telefonică avută cu Charles Michel. Zelenski a precizat că Ucraina nu va răspunde provocărilor din partea rusă

UPDATE 17.00 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a propus organizarea la Kiev a unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările UE, care să demonstreze solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina, în contextul concentrărilor de forţe militare ruseşti la frontiera ruso-ucraineană şi riscurile acestei situaţii la adresa securităţii europene, conform News.ro

UPDATE 16.30 Mulți oameni cred că Vladimir Putin ar putea invada Ucraina, dar președintele rus s-ar putea să se teamă de consecințele pe care i le-a transmis Washingtonul, a declarat un fost ambasador american în Ucraina, potrivit CNBC. 

SUA iau în considerare mutarea unor trupe din Europa de Vest în Europa de Est

UPDATE 16.20 Statele Unite ale Americii iau în considerare mutarea unor trupe staţionate în Europa de Vest în Europa de Est în următoarele săptămâni, a declarat un diplomat NATO pentru Reuters, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

''Acest lucru are de-a face cu trupele americane care sunt deja în Europa'', a declarat diplomatul, sub rezerva anonimatului, confirmând un articol din New York Times care a afirmat că preşedintele american Joe Biden ia în considerare trimiterea de trupe americane în ţările baltice şi în ţările aliate din Europa de Est.

NATO a anunţat luni că a plasat trupele în stare de alertă şi a întărit Europa de Est cu nave şi avioane de luptă suplimentare, în ceea ce Rusia a condamnat drept o escaladare a tensiunilor legate de Ucraina.

Diplomatul a declarat că eventualele mişcări de trupe vor fi graduale şi că orice completare a golurilor NATO pe flancul său estic ar putea avea loc în următoarele săptămâni.

UPDATE 16.15 Douăzeci de nave ale marinei rusești din Flota Baltică au pornit luni în Marea Baltică pentru exerciții militare, a anunțat agenția de presă RIA.

Navele vor efectua antrenamente axate pe operațiuni anti-submarin și pe apărarea și antiaeriană, potrivit sursei citate.

UPDATE 15:37 Comisia Europeană (CE) vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de confloictul în curs cu Rusia, relatează AFP. 

Este vorba despre un nou ”pachet de ajutoare de urgenţă” - care este necesar să fie validat de către Parlamentul Euroopean (PE) şi statele membre -, a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE Ursula von der Leyen. Acest nou ajutor - în valoare de 1,2 miliarde de euro - urmează să fie alocat în mai multe etape.

Boris Johnson: Invadarea Ucrainei ar însemna ”o nouă Cecenie”, un conflict violent şi sângeros

UPDATE 15.01 Premierul britanic, Boris Johnson, a transmis invadarea Ucrainei ar angaja Rusia într-un conflict ”violent şi sângeros” şi ar însemna crearea ”unei noi Cecenii”, o republică rusă din Caucaz care a fost teatrul unor intervenţii sângeroase ale armatei ruse, notează News.ro.

”Trebuie să transmitem mesajul că invadarea Ucrainei, din punctul de vedere rus, va fi dureroasă, violentă şi sângeroasă şi eu cred că este foarte important ca Rusia să înţeleagă că asta ar putea fi o nouă Cecenie”, a avertizat liderul conservator la televiziunile britanice.

UPDATE 14.25 Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de confloictul în curs cu Rusia, relatează AFP.

Este vorba despre un nou ”pachet de ajutoare de urgenţă” - care este necesar să fie validat de către Parlamentul Euroopean (PE) şi statele membre -, a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a precizat că, de la începutul conflictului în 2014, UE şi instituţiile financiare europene au mobolizat deja ”17 miliarde de euro ca subvenţii şi împrumurturi” de care a beneficiat Ucraina, potrivit News.ro.

Acest nou ajutor - în valoare de 1,2 miliarde de euro - urmează să fie alocat în mai multe etape.

O primă tanşă - în valoatre de 600 de milioane de euro - urmează să fie ”vărsată rapid”, a precizat von der Leyen - cu condiţia ca celelalte instituţii europene să dea undă verde rapid.

UPDATE 14.15 Ministrul Tineretului și Sportului al Ucrainei, Vadim Gutzeit, a declarat că sportivii au fost sfătuiți să nu stea lângă ruși în timpul evenimentelor de la Jocurile Olimpice pentru a evita provocări, conform RIA Novosti Sport.

UPDATE 13.55 Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a transmis că exerciţiile navale ruseşti în apele internaţionale din apropierea Irlandei "pur şi simplu nu sunt binevenite şi nu sunt dorite în acest moment", transmite DPA şi Reuters.

Coveney a explicat că Moscova a informat Irlanda că marina rusă intenţionează să efectueze exerciţiile la 240 de kilometri de coasta de sud-vest a Irlandei, în Marea Irlandei.

"Noi nu avem puterea să prevenim aceasta, dar i-am spus clar ambasadorului rus în Irlanda că acest lucru nu este binevenit", a adăugat el, citat de Agerpres. 

"Nu este momentul pentru a creşte activitatea militară şi tensiunea în contextul a ceea ce se întâmplă cu şi în Ucraina în acest moment", a precizat Coveney.

NATO trimite trupe, nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est

UPDATE 13.20 NATO trimite trupe, nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est. 

”NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, şi anume printr-o consolidare a apărării noastre colective”, a transmis Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Astfel, Danemarca va trimite o  fregată la Marea Baltică. De asemenea, va trimite patru avioane de vânătoare de tp F-16 în Lituania.

Reprezentanții NATO mai spun că Spania trimite nave să se alăture forţelor navale NATO şi vrea să trimită avioane de luptă în Bulgaria.

Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO.

De asemenea, Țările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și pune o navă și unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO.  

UPDATE 12.35 Întrebat de ce nu impune de acum sancțiuni împotriva Rusiei, Antony Blinken a transmis că acestea trebuie folosite ca o metodă de descurajare a Rusiei. 

"Este esențial să folosim sancțiunile că metodă de a descuraja agresiunea Rusiei. Odată ce sunt instituite, pierdem acest efect de descurajare. Ce facem acum este să pregătim o serie întreagă de măsuri de care Puțin să țină seama înainte de a lua decizia", a spus secretarul de stat american. 

Rusia se plânge de fake news 

UPDATE 12.19 Rusia susține că țările occidentale au început să folosească platforme mai serioase pentru a răspândi dezinformarea despre o presupusă iminentă invazie rusă a Ucrainei, întrucât nu mai pot "întinde la nesfârşit această poveste" prin intermediul reţelelor sociale, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova la postul de radio Eho Moskvî, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS.

"Acum în fiecare zi sunt publicate prin media oficiale, tradiţionale (astfel de fake-uri), pentru că ele (ţările occidentale) nu mai pot întinde la nesfârşit această poveste prin reţelele sociale. Prin urmare, sunt folosite pentru a publica această dezinformare marile media tradiţionale sau, aşa cum au făcut britanicii, chiar propriile resurse oficiale", a notat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, amintind recenta declaraţie a Ministerului de Externe britanic, potrivit căreia Moscova se pregăteşte să aducă un guvern prorus la putere în Ucraina, notează Agerpres.

Potrivit lui Zaharova, pentru ca britanicii să publice aşa ceva pe resursele lor oficiale, ar trebui să fie o "poveste extraordinară". "De obicei, ei acţionează diferit - prin link-uri, scurgeri de informaţii şi aşa mai departe. Dar aici au mers pe această cale şi au publicat o declaraţie la ei acasă şi chiar propriile media i-au ridiculizat, pentru că această provocare era deja evidentă", a adăugat ea.

Londra retrage o parte din personalul ambasadei britanice de la Kiev

UPDATE 12.17  Londra retrage o parte din personalul ambasadei britanice de la Kiev în faţa "ameninţării tot mai mari" a Rusiei, potrivit Ministerului de Externe, a doua zi după rechemarea familiilor diplomaţilor americani, informează France Presse.

"Unii membri ai personalului ambasadei" şi rudele lor "se retrag de la Kiev ca răspuns la ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei", potrivit ministerului, care subliniază că "ambasada britanică rămâne deschisă şi va continua să îşi îndeplinească sarcinile esenţiale", notează Agerpres.

UPDATE 11.24 Ucraina critică decizia SUA de a rechema familiile diplomațiilor. Ucraina a numit luni decizia Washingtonului de a rechema familiile diplomaţilor săi în post la Kiev drept "prematură" şi "excesivă" pe fondul temerilor asupra unei invazii ruse, relatează France Presse, conform Agerpres.

"Respectând dreptul altor state de a asigura securitatea misiunilor lor diplomatice, considerăm această măsură a părţii americane ca prematură" şi "excesivă", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, într-un comunicat. 

UPDATE 10.50  Șeful diplomației europene nu urmează exemplul SUA care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse şi Reuters.

"Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie", a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, notează Agerpres. 

UPDATE 08.33 Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a amplificat avertismentul împotriva unei invazii ruse. „Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, asta ar declanșa un răspuns rapid, sever și unit din partea noastră și a Europei”, a declarat Blinken pentru CNN. 

NYT: Biden ia în calcul trimitera a mii de soldați și armament în țările baltice și din Europa de Est

UPDATE 07.55 Președintele american, Joe Biden, ia în considerare trimiterea a câteva mii de soldați americani, precum și nave de război și avioane, aliaților NATO din țările baltice și din Europa de Est, conform The New York Times.

Conform unor oficiali din administrația Biden, președintelui i-au fost prezentate sâmbătă mai multe mai multe opțiuni care ar muta activele militare americane mult mai aproape de granița lui Putin. Opțiunile includ trimiterea a 1.000 până la 5.000 de soldați în țările est-europene, cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează. Mai mult, Biden ar putea aproba și trimiterea de avioane suplimentare în regiune.

Urmează ca în această săptămână Biden să ia o decizie.

Ucraina a primit al doilea lot de arme din partea SUA

UPDATE 07.40 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, duminică, că ţara sa a primit un al doilea lot de arme din Statele Unite ca parte a unui ajutor defensiv în valoare totală de 200 de milioane de dolari, informează Reuters. 

"Peste 80 de tone de arme pentru a întări capacităţile de apărare ale Ucrainei de la prietenii noştri din SUA! Şi acesta nu este sfârşitul", a scris Reznikov pe Twitter.

Aproximativ 90 de tone de "asistenţă de securitate letală", inclusiv muniţie, din pachetul aprobat de SUA în decembrie, au ajuns sâmbătă în capitala Ucrainei.

Americanii, sfătuiți să nu călătorească în Rusia

UPDATE 07.30  Departamentul de Stat al SUA a anunţat  că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza "tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina".

Departamentul de Stat şi-a republicat avertismentul în care cetăţenii americani sunt sfătuiţi să nu călătorească în Rusia, adăugând că "cetăţenii SUA sunt sfătuiţi să nu călătorească pe uscat din Rusia către Ucraina prin această regiune". Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de "posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani", în special de către poliţia rusă, dar şi de o "aplicare arbitrară a legilor locale".

UPDATE 07.15 Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina "din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă".  

Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina "ar trebui să ia în considerare acum" părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declaraţia Departamentului de Stat al SUA.

"Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment", se mai arată în comunicat.

"Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina", avertizează Departamentul de Stat.

Departamentul de Stat solicită comunităţii americane din Ucraina să se informeze despre "ce poate şi ce nu poate face guvernul american pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate". Totodată, este recomandată evitarea oricărei călătorii în Ucraina din cauza posibilităţii unui atac din partea Rusiei.

"Credem că o invazie rusă... s-ar putea întâmpla în orice moment", a declarat reporterilor un înalt oficial american."Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu". Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri,"rămâne în Ucraina", a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului. Ea a refuzat să precizeze numărul cetăţenilor americani din Ucraina dar, la începutul lunii decembrie, pentru CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimase numărul acestora între 10.000 şi 15.000. 

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Criza din Ucraina. Cancelarul german îndeamnă la ''prudenţă'' în stabilirea unor sancţiuni contra Rusiei
Criza din Ucraina. Cancelarul german îndeamnă la ''prudenţă'' în stabilirea unor sancţiuni contra Rusiei

Diplomaţia nu a redus tensiunile ruso-americane din cauza trupelor ruse de la graniţele Ucrainei, dar și de la frontiera de sud a Belarusului, unde se pregătesc manevre militare comune în februarie.

Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina
Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina

Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni, informează Fox News, scrie News.ro. 

Tensiunile ruso-americane nu scad. Cele două puteri se întrec în operațiuni de înarmare de o parte și de alta a Ucrainei
Tensiunile ruso-americane nu scad. Cele două puteri se întrec în operațiuni de înarmare de o parte și de alta a Ucrainei

Diplomaţia nu a redus tensiunile ruso-americane din cauza trupelor ruse de la graniţele Ucrainei, dar și de la frontiera de sud a Belarusului unde se pregătesc manevre militare comune în februarie.

Criza din Ucraina. NATO începe supravegherea aeriană în Bulgaria
Criza din Ucraina. NATO începe supravegherea aeriană în Bulgaria

Discuțiile purtate vineri la Geneva de miniștrii de externe american și rus au dat o nouă șansă diplomației, tocmai când tensiunile dintre Moscova și Occident păreau că se precipită spre o invazie rusească în Ucraina.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova în zona în care s-a surpat strada. Autoritățile cer oamenilor să evacueze imediat
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova în zona în care s-a surpat strada. Autoritățile cer oamenilor să evacueze imediat

Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert prin care solicită evacuarea imediată a zonei din Slănic Prahova, unde o stradă s-a surpat, iar clădirile din zonă riscă să se prăbușească.

Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”
Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”

Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să "ne punem problema" dacă Moscova "va reuşi să străpungă linia frontului".