Tensiunile ruso-americane nu scad. Cele două puteri se întrec în operațiuni de înarmare de o parte și de alta a Ucrainei
Diplomaţia nu a redus tensiunile ruso-americane din cauza trupelor ruse de la graniţele Ucrainei, dar și de la frontiera de sud a Belarusului unde se pregătesc manevre militare comune în februarie.
Între timp Statele Unite au trimis Ucrainei o primă tranşă dintr-un ajutor militar pentru auto-apărare promis, în decembrie. Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat cu privire la un răspuns „rapid și sever”, în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Dar, nu un răspuns militar.
Ministerul rus al apărării a difuzat imagini cu avioane de luptă Suhoi gata să fie trimise în Belarus, pentru a lua parte la ceea ce Kremlinul a prezentat drept "manevre militare comune", care se vor desfășura luna viitoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, Rusia a mutat trupe și echipamente din Siberia și Extremul Orient pentru exercițiile cu aliatul său, care vor avea loc lângă granița sudică a Belarusului cu Ucraina, adică la 75 de kilometri de Kiev!
Alexander Lukashenko: ”Noi nu vrem război. Însă, dacă ei (țările occidentale și Ucraina) nu numai că ne deranjează în mod constant așa cum fac acum, ci și desfășoară armate împotriva noastră, ne intimidează și ne pun la limita supraviețuirii prin diverse sancțiuni, atunci îi vom lovi atât de tare încât plata lor va fi un iad. N-ar trebui să se pună cu noi. Este imposibil să ne înfrângă”.
Și la frontiera Rusiei cu Ucraina sunt masate forțe masive. Dar Moscova tot repetă că nu plănuiește o invazie.
Sergey Lavrov: ”Nu am auzit nimic concret astăzi care să justifice poziția americană cu privire la ceea ce se întâmplă la granița ruso-ucraineană. Numai îngrijorări, îngrijorări, îngrijorări”.
Reporter: Este o invazie posibilă, așa cum a sugerat președintele Biden?
Lavrov: ”Dacă SUA nu se pune în același pat cu Ucraina, nu cred”.
După discuțiile de ieri de la Geneva, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat cu privire la un răspuns „rapid și sever” în cazul în care Rusia invadează Ucraina.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova încă așteaptă un răspuns scris la cererile sale priving garanțiile de securitate.
Jen Psaki, reprezentant Casa Albă: ”Vom pune în scris preocupările serioase pe care noi şi alţi aliaţi, parteneri le avem în privinţa acţiunilor Rusiei, precum şi ideile despre cum ne-am putea consolida, reciproc, garanţiile de securitate, aşa cum le percepem unii şi ceilalţi. Cu toţii, incluzând aici şi Rusia, putem arăta mai multă transparenţă, putem acţiona pentru reducerea riscurilor, pentru a întări controlul asupra armamentelor, pentru a consolida încrederea reciprocă”.
Președintele american, Joe Biden, se întâlneşte în acest weekend cu echipa de securitate națională pentru a discuta despre criza de la graniţele Ucrainei, dar şi despre oportunitatea unei întrevederi faţă în faţă cu președintele rus, Vladimir Putin.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, graniță, tensiuni, inarmare,
Dată publicare:
22-01-2022 18:26