SUA, a 8-a zi consecutiv cu peste 60.000 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. ”Va fi mai rău”
Statele Unite au înregistrat, pentru a opta zi consecutiv, peste 60.000 de noi cazuri de contaminare cu coronavirusul în 24 de ore, potrivit datelor raportate marţi la orele 20.30 (miercuri, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, scrie AFP.
UPDATE Preşedintele Donald Trump îi avertizează pe americani că situaţia va deveni şi mai rea, din punct de vedere al infectărilor cu virusul din China, aşa cum numeste el pandemia.
Liderul de la Casa Albă le-a cerut americanilor să poarte mască, intrucat sunt aproape 4 milioane de cazuri confirmate în Statele Unite, şi peste 142 de mii de decese cauzate de Covid-19.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat conferinţele de presă referitoare la Covid-19, boala pe care o pune pe seama a ceea ce numeste "Virusul din China".
Nu a purtat mască şi nici nu l-a mai avut alături pe epidemiologul-şef al Casei Albe, doctorul Anthony Fauci.
Donald Trump: ”Probabil, din păcate, va fi mai rău înainte să fie mai bine. E ceva ce nu îmi place să afirm, dar aceasta este situaţia. Acesta este cursul. Este ceea ce avem. Te uiţi în lume. E peste tot în lume. Şi are această tendinţă".
Mulți americani nu s-ar vaccina împotriva coronavirusului
Totuşi, deşi nu a apărut încă un vaccin împotriva Covid 19, autorităţile americane sunt îngrijorate de faptul că o mulțime de oameni refuză să poarte mască, iar mulţi declară că nu vor să se vaccineze.
Dr. Vivek Murthy: "Deja, sondajele arată că aproape jumătate din oameni nu intenţionează să se vaccineze împotriva Covid-19, chiar dacă vaccinul ar fi disponibil azi. Este o cifră şocantă şi este profund îngrijorătoare".
Unele sondaje făcute de CNN şi Washington Post arată că doar două treimi dintre americani s-ar vaccina.
Iar acest lucru ar face inutilă combaterea pandemiei. Potrivit presei, refuzul se manifestă la cei care cred în teorii ale conspiraţiei și nu au pic de incredere in specialişti.
"Dacă un procent mare alege să nu se vaccineze, atunci nu vom abţine imunitatea de turmă".
Prevenţia şi vaccinarea ar salva numeroase vieţi, atrag atenţia în mod repetat experţii.
Copilul căruia i-au murit ambii părinți din cauza Covid-19
Un caz tragic este al unui adolescent din New York care şi-a pierdut ambii părinţi din cauza epidemiei de coronavirus.
Tatăl lui Roberto s-a infectat primul, la începutul lui martie, urmat de mama sa şi apoi s-a infectat şi băiatul dar şi sora acestuia. Copiii s-au făcut bine, dar tatăl a murit în spital în luna mai.
Roberto Tobias: "I-am ţinut mâna şi cu masca pe faţă l-am sărutat pe frunte. Au fost, într-un fel, ultimele cuvinte schimbate cu el".
La o lună distanţă a încetat din viaţă şi mama sa.
Roberto Tobias: "Am fost în stare de şoc şi devastat ştiind că mi-am pierdut părinţii la exact o lună unul de altul".
În pofida durerii, tânărul de 17 ani a reuşit să termine şcoala şi vrea să se înscrie la o universitate pentru că experienţa prin care a trecut l-a convins să studieze medicina.
Cele 68.524 de noi contaminări recenzate într-o zi ridică la circa 3,89 de milioane numărul cazurilor pozitive în ţară de la începutul pandemiei, apărută în decembrie în China înainte de a se răspândi în întreaga lume, transmite Agerpres.
Pe de altă parte, COVID-19 a făcut 961 de noi victime în 24 de ore, pentru un total de 141.883 de morţi, potrivit universităţii cu sediul la Baltimore (Maryland, est).
De departe cea mai afectată din lume în valoare absolută, Statele Unite, după o ameliorare spre sfârşitul primăverii, cunosc de mai multe săptămâni o explozie a numărului de infecţii mai ales în sudul şi vestul ţării.
„Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora", a declarat marţi preşedintele american, Donald Trump, la Casa Albă, în prima sa conferinţă de presă, de la sfârşitul lui aprilie, pe tema crizei sanitare.
Liderul administraţiei de la Washington a recomandat explicit pentru prima dată portul măştii de protecţie "atunci când distanţarea fizică nu este posibilă".
„Vă plac sau nu măştile, ele au un impact", a pledat el, mergând până la a "implora" tinerii "să evite barurile aglomerate".