Studiu: Cum i-a afectat pandemia pe elevii din România. „Aș fi preferat să iau eu virusul”

×
Codul embed a fost copiat

„Aș fi preferat că în locul părinților sau bunicilor să iau eu virusul”.

Sunt cuvintele unui elev de gimnaziu, unul dintre cei peste 5.000 de elevi întrebați de specialiștii organizației Salvați Copiii cum au fost afectați de pandemie.

Mulți au spus că s-au temut pentru cei dragi, că s-au simțit singuri în timpul școlii online, că i-a îngrijorat lipsa banilor pentru facturi și mâncare ori că le este dor de colegi. Peste 40% dintre ei ar vrea ca din toamna să meargă din nou la școală.

Elevă: „Eu eram obișnuită să mă trezesc dimineața să merg la școală, să vorbesc cu colegii și apoi făceam teme apoi ieșeam afară. Acum s-a schimbat totul, mi e dor să vorbesc cu colegii, voiam să zic de doamna învățătoare”.

Elev: „M-am simțit trist. Mi-aș dori să fie toalete curate, să fie săpun și dezinfectant, să fie și clasele curate”.

Citește și
Nelu Tataru
Nelu Tătaru: În acest moment nu discutăm despre amânarea şcolii sau alegerilor. Nu e cazul stării de urgenţă
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Elev: „E foarte urât că n-am mai putut să ieșim din casă. Dacă stăteam la poartă, trebuia să ne ascundem, că venea poliția și ziceau „intrați în casă”. Nu mai știam să calculez, să scad, nici tabla înmulțirii”.

Ei sunt doar trei dintre cei 5.000 de elevi români care locuiesc la orașe și care le-au povestit celor de la Salvați Copiii ce au simțit în această perioada. Toți cei care au participat la studiu au completat chestionarul online, ceea ce înseamnă că provin din familii cu un trăi decent. Realitatea e mult mai tristă. Avem peste 1,3 milioane de copii de copii în prag de sărăcie.

Dacă analizăm răspunsurile acestor copii, vedem că singurătatea și plictiseala au fost principalele emoții negative resimțite de ei. Cei de vârste mici, în special din ciclul primar și gimnazial, au resimțit extrem de puternic impactul izolării. Peste 50% au fost speriați în această perioadă, iar adolescenții spun că s-au simțit triști, furioși și obosiți. Vedem acest procent: 6% dintre copiii din mediul urban nu s-au simtti deloc fericiți, iar 7%, deloc liniștiți.

Psiholog: „Dacă un copil e fruios, poate să fie deja o strategie de a-și rezolva singur problema, vede că părinții lasă ce au de făcut și sunt atenți la el dacă el e furios”.

Copil: „Îmi era foarte frică pentru părinți, însă mai ales pentru bunicii mei. Aș fi preferat de o mie de ori să iau eu virusul, pentru a nu îl contacta ei”.

Un alt copil: „Frică. Mi-a fost pur și simplu frică. Pentru bunicii mei, care sunt în vârstă și care au mai multe șanse să ia virusul”.

Acestea sunt mărturisirile altor copii.

Psiholog: „Ei, cumva, își iau rolul acesta de a duce în spate, de a fi proetctori. Pentru că dacă adultul, persoana de lângă ei e afectată, nu e într-o stare bună, atunci supravieturiea lui e afectată. Copiii au o tendința de a se asigura că cel de care depinde supraviețuirea lui e bine, e în siguranță”.

În ceea ce privește problemele resimțite de familie, aproape unul din cinci copii spune că părinții lui au fost afectați în această perioadă, iar 1 din 10 copii afirmă că mama sau tata a rămas fără serviciu. Procente importante dintre copii mărturisesc că ai lor au fost nevoiți să amâne plata facturilor, au fost nevoiți să–și cumpere mai puțină mâncare. Grav este, însă, că cinci din zece copii apreciază că au un stil de viață mult mai dezordonat în ultimele luni. Mănâncă mai mult și au mese neregulate, ceea ce poate duce la un impact negativ asupra sănătății.

Specialiștii au ajuns la concluzia, pe baza răspunsurilor furnizate, că elevii nu-și doresc din nou școală online.

Antonia Pup, consiliul elevilor: „Avem sute de săli de consilii locale faraonice care sunt folosite o dată pe an, cămine culturale, care ar putea fi transformate în spații de învățare”.

Cadrele didactice spun că dacă elevii vor merge în ture de câteva săptămâni la școală, e nevoie de o instruire a profesorilor.

Insepctor general școlar: „Am descoprit, în județul Dâmbovița, că din 5.000 de profesori, 50 nu aveau adresă de mail și au declarat la chestionare că nu au acces la internet și nu au niciun dispozitiv și nici abonament la internet, iar asta e absolut inadmisibil. Cred că în anul 2020 un profesor care nu are acces la o căsuța de email șiia greșit cariera”.

În cadrul studiului asociației Salvați Copiii, mai bine de 40% dintre copii recunosc că au nevoie de ajutor imediat după întoarcerea la școală.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Pentru copiii săraci, învățământul online nu există. ”Cu ce plătesc internet?
Pentru copiii săraci, învățământul online nu există. ”Cu ce plătesc internet?"

Până să vorbim însă despre studii universitare, în România, țară cu rată mare de abandon școlar, copiii din familiile sărace n-au avut în izolare acces la tehnologie și cursuri online.

Nelu Tătaru: În acest moment nu discutăm despre amânarea şcolii sau alegerilor. Nu e cazul stării de urgenţă
Nelu Tătaru: În acest moment nu discutăm despre amânarea şcolii sau alegerilor. Nu e cazul stării de urgenţă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, la Botoşani, că autorităţile centrale nu iau în calcul, în momentul de faţă, nici amânarea începerii noului an şcolar, nici a alegerilor locale din luna septembrie.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.