Cursa globală pentru vaccinul anti-COVID. De unde vin cele mai mari speranțe
În toată lumea sunt 23 de vaccinuri anti-Covid aflate în teste clinice și încă 140 în primele stadii. Din ce știm până acum, serul dezvoltat de Universitatea Oxford pare sigur și are un răspuns imunitar în organism.
Însă și un vaccin făcut după o tehnică similară din China pare la fel de promițător, iar cercetările din Germania și Statele Unite au dat rezultate bune, după primele etape ale testelor clinice. Însă cele mai multe controverse sunt legate de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului.
Pentru Rusia, căutarea unui vaccin împotriva coronavirusului este o cursă globală. Iar ultrasecretul laborator Gamaleya din Moscova este locul unde speră să câştige.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-un mod controversat, directorul Institutului şi-a inoculat el însuşi serul experimental, chiar înainte să înceapă, oficial, testele clinice cu voluntari umani.
Alexander Ginsburg, insitututul Gamaleya: "A devenit o sarcină de o complexitate fără precent: într-o perioadă foarte scurtă de timp trebuie să creăm un vaccin împotriva acestei boli".
Însă, această cursă contra-cronometru, în Rusia înseamnă "arderea etapelor" într-un fel sau altul. Soldaţi ruşi, care s-ar fi oferit voluntari, conform ministerului apărării, au fost "cobai" în prima fază a testelor pe voluntari umani.
Şi încă o controversă, serul experimental ar fi fost administrat deja unor elite, directori de mari companii, oligarhi și oficiali guvernamentali. Jurnaliştii străini de la Moscova au întrebat dacă însuşi preşedintele Putin ar fi primit o doză din vaccinul dezvoltat de ruşi.
Pe de altă parte, au apărut acuzaţii, negate vehement de Kremlin, că hackerii ruși ar fi atacat laboratoare americane, britanice şi canadiene, încercând să fure "secretele" vaccinurilor împotriva coronavirusului dezvoltate în Occident.
În total, în lume, sunt 23 de vaccinuri anti-Covid aflate în teste clinice și încă 140 în primele stadii de dezvoltare. În India va începe o nouă etapa a testelor pe voluntari umani cu vaccinul Oxford.
China, de unde a izbucnit pandemia, a pus laolaltă resursele statului, armata şi sectorul privat în cursa pentru a combate boala care a ucis peste 600.000 de oameni în toată lumea.
Unul din cele 18 vaccinuri diferite dezvolate de chinezi se află în a treia şi ultima etapă a testelor clinice, care se fac inclusiv cu voluntari umani în Brazilia.
Şi vaccinul american Moderna intră în ultima fază a testelor clinice, după care ar urma aprobările.
Chiar dacă ar fi obţinut, până la sfârşitul anului, un vaccin anti-Covid nu ar fi disponibil imediat pe scară largă. Probabil că abia în 2021, dacă totul merge conform planului.