Tot mai multe firme încep să își facă abonamente la centre de testare pentru depistarea COVID-19
Zeci de companii româneşti care produc alimente şi medicamente, dar şi săli de fitness, farmacii şi transportatori au început să facă în mod regulat testarea tuturor angajaţilor pentru coronavirus.
Pentru că, multe sunt deja depăşite de fluxul persoanelor fizice sunt firme, care cumpără kit-uri cu teste rapide de sânge sau echipamente compacte pentru analizele tip exudat, pe care le ţin în sediu.
Atenţie, rezultatele NU au valoare oficială. Însă fidelitatea se apropie de 100% la câteva zile de la contactul cu un individ infectat.
Lanţuri de săli de fitness, unii producători de alimente şi fabricanţi de medicamente au deja abonamente cu centre de recoltare, pentru sute de salariaţi. Doar un angajat infectat ar însemna oprirea tuturor liniilor şi distrugerea mărfii din zona în care persoană lucrează.
Abonaţii se adaugă însă clienţilor care vin pe cont propriu. Iar mostrele se lucrează la rând, fără taxă de urgenţă.
Adrian Petriu, manager: "A trebuit să aducem personal suplimentar, să mai deschidem o zi punctul de recoltare, inclusiv sâmbătă şi lucrăm în mai multe schimburi, uneori şi noaptea".
Simona Rotaru, biolog: "Piloţii de avioane sunt testaţi în mod regulat, vase de croazieră, industria alimentară, unde există o suprapunere sau un colectiv mare de oameni unul lângă altul. Testele rapide sunt făcute să fie efectuate de personal cu pregătire minimă".
E suficient să fie asistentul firmei sau un laborant, pentru a lua probe şi a le introduce în aparat. Analiza e gata în mai puţin de trei ore.
Un test complex, dar din sânge, semnalează infecţia la 4 zile de la contact, cu sensiblitate de 45 la sută. În ziua 14, acurateţea este 100%.