Spitalul din Italia în care niciun medic nu a fost infectat cu coronavirus. Ce a făcut diferit

×
Codul embed a fost copiat

În condițiile în care atât de multe cadre medicale de la noi din țară și din toată lumea au luat coronavirus de la pacienții pe care îi îngrijesc, este cu atât mai relevant modelul oferit de un spital cu dotări de ultimă generație din Napoli.

Cum în sudul Italiei, cazurile de COVID-19 au apărut mult mai târziu decât în nordul devastat de virus, medicii din Napoli au avut timp să pună la punct un protocol strict. Acum se pot lăuda că nici un membru al personalului nu a fost infectat.

În spitalul Cotugna din Napoli, măsurile de protecţie sunt la un nivel fără precedent. Medicii poartă măști sofisticate, asemănătoare măştilor de gaze, iar combinezoanele groase sunt impermeabile. Spitalul tratează numai pacienți infectaţi cu virusul COVID-19, dar nici un angajat nu a luat virusul. Aşadar, este posibil! Trebuie să ai însă echipamentul de protecție necesar și să urmezi întocmai protocolul.

În acest moment se simte agitaţie. Starea unui pacient se deteriorează rapid. Asistentul pregăteşte o injecţie în afara salonului. Medicii sunt complet izolați de asistenți. Nu intră în contact unii cu alții. Comunică printr-o fereastră, iar dacă trebuie să-și paseze echipamente și medicamente, o fac prin această încăpere securizată. Chiar dacă asistentul n-a fost nicio clipă în interiorul salonului unde este tratat pacientul și n-a atins nimic care ar fi putut fi contaminat, își aruncă la gunoi o pereche de mănuși, iar pe cealaltă, o dezinfectează imediat.

Stuart Ramsay, corespondent SKY News: „Cadrele medicale spun că se bazează foarte mult pe încrederea pe care și-o pun unii în ceilalți. Spitalul a ajuns deja la limita capacității. Dacă situația se va înrăutăți, spun că vor lupta până la capăt, dar nu știu exact cum vor face asta în condițiile în care numărul pacienților e în creștere.”

Citește și
Coronavirus in Italia
O decizie a guvernului din Italia privind carantina provoacă reacții dure. "Sunteți iresponsabili"

Regulile de separare între mediile infectate și zonele sterilizate sunt urmate cu strictețe de toți angajații. În caz că uită cineva, pe fiecare hol de legătura sunt agenți înarmaţi care se asigura că nu intra nimeni unde nu are nevoie.

Discuţie între reporterul SKY şi un medic italian.

Reporter: Viteza cu care este organizat spitalul este un factor important pentru a controla această boală?
Medic: Da!
ReporterDacă spitalul e bine organizat și tratamentul e mai bun, nu-i așa?
Medic: Da, așa e. Este primul lucru pe care trebuie să îl faci într-un astfel de spital. Dr. Fiorentino organizează acum aceste două gărzi și este foarte important să separăm acest hol. E foarte important să organizăm modul în care se îmbracă și se dezbracă personalul medical, cum putem pune un medic și o asistentă în aceeași încăpere. Cum să îți pui masca e de asemenea foarte important.
Reporter: Dar trebuie să ai echipamenul necesar, nu-i așa?
Medic: Da! Ne-am zbătut să-l avem, dar acum beneficiem de el.

Linia care nu poate fi traversată este marcată cu o bandă. De o parte sunt medicii care tratează pacienții infectați, iar de cealaltă sunt asistenții. Total separați. În plus, de fiecare dată când este adus un nou pacient, coridoarele sunt golite de oameni.

Medic: În general, în spitale sunt ținuți împreună în același loc și e un haos. Trebuie să fie separați! În nordul țării e un număr mare de cadre medicale infectate. În acest spital nu avem niciun caz.

Citește și...
Un medic român din Verona explică ce trebuie să facă România ca să nu ajungă ca Italia
Un medic român din Verona explică ce trebuie să facă România ca să nu ajungă ca Italia

Un medic român din Verona explică ce trebuie să facă România ca să nu ajungă în situația Italiei și atrage atenția că sistemul medical de la noi nu va face față în cazul în care situația se va înrăutăți dramatic.

O decizie a guvernului din Italia privind carantina provoacă reacții dure.
O decizie a guvernului din Italia privind carantina provoacă reacții dure. "Sunteți iresponsabili"

O circulară a Ministerului de Interne din Italia care relaxează restricțiile impuse cetățenilor a provocat reacții dure din partea guvernatorilor regiunilor puternic afectate de Covid-19, potrivit La Repubblica.

Motivul pentru care un bărbat a arătat ca un cartof, în timpul unei ședințe pe video call. VIDEO
Motivul pentru care un bărbat a arătat ca un cartof, în timpul unei ședințe pe video call. VIDEO

Un bărbat din Italia a fost ținta glumelor angajaților săi, în timpul unei întâlniri online.

Cum explică primarul unui oraș din nordul Italiei absența cazurilor de coronavirus:
Cum explică primarul unui oraș din nordul Italiei absența cazurilor de coronavirus: "E apa miraculoasă"

Locuitorii din Montaldo Torinese, un oraș din regiunea Piedmond din nordul Italiei, grav afectată de coronavirus, par să fi scăpat de teama infectării cu virusul ucigaș, primarul declarând că oamenii ar fi protejați de o "apă miraculoasă".

Recomandări
Detalii cutremurătoare despre cazul ginecologului de la Polizu. Mama: I-a spus „Îi tai din buric, ca să moară”
Detalii cutremurătoare despre cazul ginecologului de la Polizu. Mama: I-a spus „Îi tai din buric, ca să moară”

Un medic ginecolog de la Maternitatea Polizu din București este urmărit penal pentru tentativă de omor calificat, pentru că ar fi refuzat să ajute să trăiască o fetiță născută prematur.

„e-Estonia, model pentru viitor”. Cum a devenit micul stat baltic un paradis pentru afaceri
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cum a devenit micul stat baltic un paradis pentru afaceri

Cu servicii digitale simple și transparente, Estonia a câștigat încrederea cetățenilor. Acolo, oricine poate verifica averea oricui, printr-un click.

Casa Albă: Nu sunt indicii că Rusia ar pregăti folosirea „iminentă” a armei nucleare
Casa Albă: Nu sunt indicii că Rusia ar pregăti folosirea „iminentă” a armei nucleare

''Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare'', a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden.