Sondaje in Franta si SUA. Americanii se opun unor atacuri in Siria, iar francezii vor in Parlament


Ultimul update: Sambata 07 Septembrie 2013 02:17
Data publicarii: Miercuri 04 Septembrie 2013 08:13
Categorie: Stiri externe
Siria

Majoritatea americanilor se opun unor atacuri ale tarii lor impotriva regimului sirian, arata 2 sondaje publicate marti, in momentul in care administratia Obama desfasoara o campanie pentru a obtine acordul Congresului pentru o astfel de actiune.

Aproape una din doua persoane (48 la suta) se declara impotriva unor atacuri aeriene americane impotriva Siriei, fata de 29 la suta care se declara in favoarea acestora (23 la suta nu au nicio opinie), potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center for the People and the Press.

Opozitia fata de o interventie americana impotriva lui Bashar al-Assad pare mai conturata decat intr-un alt sondaj realizat pentru ABC si Washington Post: 36 la suta dintre persoanele intervievate declara ca sustin aceasta eventualitate, fata de 59 la suta care se opun si 5 la suta care nu au nicio opinie.

Chiar daca "alte tari, ca Marea Britanie sau Franta" ar participa la aceasta operatiune, doar 46 la suta dintre persoanele intervievate sunt favorabile unei interventii, fata de 51 la suta care se opun, potrivit anchetei ABC/Washington Post. In acest sondaj, insasi ideea de a inarma rebelii sirieni pare foarte nepopulara: 70 la suta se opun, fata de 27 la suta care o sustin.

Aproape trei sferturi dintre persoanele intervievate de Pew (74 la suta) cred ca atacurile in Siria s-ar traduce prin represalii impotriva Statelor Unite si aliatilor lor in regiune, peste sase din zece (61 la suta) cred ca acestea ar duce la un angajament pe termen lung in tara. si abia o treime (33 la suta) cred ca ele ar permite efectiv descurajarea pe viitor a folosirii armelor chimice.

Sondajul Pew Research Center a fost realizat in perioada 29 august - 1 septembrie, pe un esantion format din 1.000 de adulti si are o marja de eroare de 3,7 puncte. Sondajul ABC/Washington Post, realizat intre 28 august si 1 septembrie, pe 1.012 persoane, are o marja de eroare de 3,5 puncte.

Majoritatea francezilor sustin un vot in Parlament privind interventia in Siria

Aproape trei sferturi dintre francezi (74 la suta) vor ca Parlamentul sa se pronunte printr-un vot asupra unei interventii militare a Frantei in Siria, conform unui sondaj al institutului CSA penru postul de televiziune BFMTV, citat de AFP.

Patruzeci si doi la suta dintre persoanele chestionate sustin "pe deplin" acest vot al Adunarii generale si al Senatului, 32 la suta "destul de mult".

Parlamentul francez se reuneste miercuri pentru o dezbatere fara vot privind pertinenta unei interventii in Siria, in asteptarea votului din Congresul american incepand cu 9 septembrie.

"Nu suntem inca acolo", a declarat marti Francois Hollande in cursul unei conferinte de presa ca raspuns la o intrebare privind un vot in Parlament in legatura cu dosarul sirian.

Constitutia franceza prevede ca Guvernul sa ceara o autorizatie Parlamentului daca o operatiune externa (Opex) se prelungeste mai mult de patru luni.

Sondajul a fost realizat la 2 si 3 septembrie pe Internet pe un esantion national reprezentativ de 953 de persoane cu varste de cel putin 18 ani, conform metodei cotelor.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO