Slovacia a autorizat pentru şase luni utilizarea medicamentului Ivermectin în combatarea coronavirusului

28-01-2021 12:23


ivermectina

Ministerul Sănătăţii din Slovacia a aprobat utilizarea medicamentului Ivermectin în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului, Zuzana Eliasova, pentru agenţia naţională de presă TASR, citată de Agerpres.

Ivermectin va putea fi administrat în tratarea COVID-19 în Slovacia în următoarele şase luni. În plus faţă de spitale, el va fi disponibil cu prescripţie în farmacii, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Tot miercuri, Ministerul Sănătăţii a emis pe site-ul său, la adresa www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-27-01-2021-ivermectin, un comunicat de presă prin care anunţă că a aprobat utilizarea Ivermectin în scop terapeutic, deocamdată pentru o perioadă de şase luni.

Medicii din Slovacia au primit un nou medicament în lupta împotriva COVID-19, ministrul sănătăţii Marek Krajci aprobând medicamentul neînregistrat Ivermectin, se arată în comunicat.

La 26 ianuarie, Ministerul Sănătăţii a primit o cerere de la expertul-şef pentru boli infecţioase al Ministerului, prof. dr. Ivan Schreter, pentru autorizarea medicamentului neînregistrat Ivermectin pentru necesităţile unităţilor medicale din Slovacia.

Ministerul Sănătăţii a autorizat utilizarea terapeutică a medicamentului neînregistrat Ivermectin pentru necesităţile unităţilor medicale, adaugă comunicatul, menţionând că autorizarea este valabilă pentru spitale şi ambulanţe pentru o perioadă de 6 luni. Indicaţia principală a Ivermectin este în profilaxia şi tratarea COVID-19. Medicamentul va fi disponibil de asemenea în farmacii, cu prescripţie medicală, mai precizează comunicatul.

Potrivit acestuia, Ivermectin este un antiparazitar care are şi proprietăţi foarte puternice antivirale şi antiinflamatorii în boala COVID-19. Afirmaţia este susţinută de un număr tot mai mare de studii care îi indică eficacitatea nu doar în teste in-vitro şi pe animale, ci şi în multe aplicări clinice din centre şi ţări ale lumii.

În Slovacia, medicamentul va fi administrat în cadrul tratamentului aplicat pacienţilor cu COVID-19. El este înregistrat deja în câteva ţări, printre care Franţa, SUA, Suedia şi Norvegia, se mai spune în comunicat.

Ivermectina poate afecta grav inima oamenilor și chiar provoca moartea

 

Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi Autoritatea Sanitar-Veterinară trag semnale de alarmă după ce au apărut informații că ivermectina ar putea trata infecția Covid.

Cele trei instituții-cheie au lansat aproape simultan avertismente către pacienţi şi doctori. Medicamentele pe bază de ivermectină nu sunt aprobate în România şi nici în Europa.

Este nevoie de studii clinice şi evaluări succesive pentru a fi considerate eficiente şi sigure. Administrate la om, pot afecta grav inima și chiar provocă moartea.

Ivermectina poate fi folosită legal numai ca antiparazitar. Pentru Covid-19, studiile clinice au început abia acum, vor dura cel puțin două luni, după care urmează concluziile și eventual o propunere de aprobare.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO