Ivermectina poate afecta grav inima oamenilor și chiar provoca moartea. Avertismentul medicilor
Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi Autoritatea Sanitar-Veterinară trag semnale de alarmă după ce au apărut informații că ivermectina ar putea trata infecția Covid.
Cele trei instituții-cheie au lansat aproape simultan avertismente către pacienţi şi doctori. Medicamentele pe bază de ivermectină nu sunt aprobate în România şi nici în Europa.
Este nevoie de studii clinice şi evaluări succesive pentru a fi considerate eficiente şi sigure. Administrate la om, pot afecta grav inima și chiar provoca moartea.
Ivermectina poate fi folosită legal numai ca antiparazitar. Pentru Covid-19, studiile clinice au început abia acum, vor dura cel puțin două luni, după care urmează concluziile și eventual o propunere de aprobare.
Iată de ce Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară le-a reamintit medicilor că, până atunci, pot elibera rețete cu acest preparat numai pentru animale și doar când tratamentul este oportun.
Dr. Virgil Vrăjmașu, medic veterinar: „Ei își cunosc foarte bine obligațiile, ei știu foarte bine că nu au voie să prescrie un medicament pentru uz uman. Este posibil să faci mult mai mult rău.”
Așadar, nu încercați să cereți veterinarului o recomandare pentru aceste pastile, în numele animalului de companie.
Dr. Beatrice Mahler, manager Spitalul M. Nasta: „Activitatea electrică din inimă este dereglată de acest medicament și pot să apară tulburări de ritm care pot să pună și viața în pericol. De vreme ce nu au recomandare, oamenii nu știu nici ce reacții pot avea. Își doresc o soluție acasă pe care să o adopte fară să ceară sfatul unui medic. Din păcate, există riscul că această medicație să fie excesivă și să dea reacții severe.”
Ministerul Sănătății arată clar că în cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății în noiembrie, ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală.
Oricum, Colegiul Medicilor din București subliniază că "medicii care profesează în România trebuie să prescrie numai medicamente aprobate", și că aceasta e singura garanție că tratamentele au fost verificate înainte de a deveni disponibile pentru pacienți.
Așadar, deși există, în curs, studii clinice care includ pacienți cu coronavirus și contacți ai acestora, beneficiile și siguranța administrării ivermectinei pentru această boală nu sunt demonstrate.
Revenind la legislația actuală, gândiți-vă numai că, după fiecare tratament al vacilor de fermă cu aceste pastile pentru a le scapă de viermii intestinali, laptele se mulge și se aruncă timp de 28 de zile.
Tot o lună se așteaptă înainte de a sacrifica porcii, până orice reziduu al medicamentului iese din corp.
Ouăle găinilor recent tratate sunt considerate necomestibile. Și atunci, este ilogic să înghiți, fară indicația medicului, comprimate cu doze mari din aceeași substanță. Posibile reacții adverse sunt și tremurăturile, anorexia, deshidratarea și incapacitatea de coordonare a mușchilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, medicamente, reactii adverse, ivermectină,
Dată publicare:
28-01-2021 08:42