Situație inedită în Belgia: Mașinile poliției, prea vechi și poluante pentru a mai putea circula

Ultima actualizare: 10-01-2020 19:59
Masini de politie din Belgia
iStock

Poliţia federală belgiană deţine numeroase vehicule care sunt prea poluante pentru a circula prin Bruxelles, Anvers sau Gent, însă bugetul său nu este suficient pentru a le înlocui, relatează radio-televiziunea belgiană RTBF.

De la 1 ianuarie 2020, vehiculele diesel Euro 3 nu mai pot circula prin Bruxelles. După data de 1 aprilie, proprietarii de vehicule poluante riscă o amendă de 350 de euro la fiecare trei luni. Sancţiunile nu se aplică însă vehiculelor utilizate în situaţii de urgenţă sau în operaţiuni de salvare de către poliţie, pompieri, armată şi protecţie civilă. Acestea au dreptul la o derogare, evitând plata amenzii.

Poliţia federală, al cărui parc auto de câteva mii de vehicule este în prezent îmbătrânit, deţine numeroase maşini care nu mai sunt admise în LEZ (Low Emission Zone, Zona de Emisii Scăzute) din Bruxelles. "Ele nu sunt înlocuite din cauza situaţiei bugetare foarte precare a poliţiei federale", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Regis Kalut. "Nu cerem nimic mai mult decât să fim în ordine. Membrii personalului fac efortul în viaţa privată, de ce nu şi vehiculele de serviciu?", a mai spus el.

Între timp, poliţia federală îşi relochează în mod strategic vehiculele. "Am solicitat o derogare pentru autovehiculele care au dreptul la aceasta. Celelalte, fie evităm să le utilizăm, fie le redirecţionăm către servicii implementate în afara Bruxelles, Gent sau Anvers. Acest lucru nu reuşeşte să le înlocuiască aşa cum ne-am dori", a mai spus Regis Kalut.

Chiar dacă poliţia federală ar putea obţine bugetul necesar în prezent pentru a-şi înnoi flota, ar fi nevoie de cel puţin un an, un an şi jumătate, înainte să primească primul vehicul, având în vedere că procesul de achiziţie publică este foarte reglementat şi necesită mult timp.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO