Situația centralelor nucleare la un an de la invazia rusă | Cronologia desfășurării evenimentelor | GALERIE FOTO
În 24 februarie 2022, Rusia a lansat o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei. Războiul început de Rusia în Ucraina a devastat țara, dar a dus și la izolarea Rusiei de Occident și a alimentat nesiguranța economică în întreaga lume.
24 februarie 2022, o dată care va fi marcată în cărțile de istorie din întreaga lume.
Centralele nucleare ale Ucrainei, bombardate. Cronologia desfășurării evenimentelor
Tot în data de 24 februarie, Ucraina a informat AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) că forțele rusești au preluat controlul asupra tuturor instalațiilor centralei nucleare de la Cernobîl. Controlul asupra sitului a fost preluat de personalul ucrainean abia la 31 martie.
În primele ore ale zilei de 4 martie, centrala Zaporojie din sud-estul Ucrainei a devenit prima centrală nucleară care a fost atacată de armata rusă. Luptele dintre cele două forțe – rusești și ucrainene - care au avut loc în cursul nopții, au culminat cu un proiectil care a lovit o clădire de antrenament din incinta centralei cu șase unități. Forțele rusești au preluat apoi controlul asupra centralei. Cele șase reactoare nu au fost afectate și nu a avut loc nicio scurgere de material radioactiv.
De la sfârșitul lunii octombrie, Rusia a țintit în mod repetat infrastructura civilă a Ucrainei, inclusiv sistemul energetic al țării, în atacuri cu rachete. Au rezultat pene de curent pe scară largă, iar alimentarea externă cu energie electrică a tuturor celor patru centrale nucleare ale țării a fost afectată.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) monitorizează îndeaproape evoluțiile din această țară în ceea ce privește instalațiile sale nucleare și oferă actualizări periodice privind situația, conform world-nuclear.org.
24 februarie
Armata lui Putin a intrat în Ucraina dinspre nord, în încercarea de a prelua controlul asupra Kievului și cu intenția de a răsturna guvernul ucrainean. Cu toate acestea, rezistența ucraineană reușește să țină piept Rusiei, iar trupele rusești se confruntă, de asemenea, cu provocări logistice, potrivit unei evaluări realizate de mai mulți analiști non-ruși.
Ucraina și-a deconectat rețeaua de la Belarus și Rusia și a solicitat sincronizarea de urgență cu rețeaua electrică europeană.
Ucraina a informat AIEA că forțele rusești au preluat controlul asupra tuturor instalațiilor centralei nucleare de la Cernobîl.
2 martie
De această dată, forțele rusești pătrund în Ucraina dinspre sud și preiau controlul asupra orașului Herson. Scopul este de a obține controlul coastei rusești a Mării Negre și de a face din Ucraina o națiune fără ieșire la mare. De aemenea, Herson avea să devină prima și singura capitală regională capturată armata Kremlinului. Tot în martie, Kievul și Kremlinul au avut și câteva negocieri de pace, atât în Belarusul aliat al lui Putin, cât și în Turcia lui Erdogan. Toate, însă, fără rezultat.
Rusia a informat AIEA că forțele sale militare au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, și a declarat că nivelurile de radiații au rămas normale, adăugând că personalul de la centrală și-a continuat „activitatea de asigurare a securității nucleare și de monitorizare a radiațiilor în parametrii normali de funcționare”.
3 martie
Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei (SNRIU) a raportat că un număr mare de tancuri și infanterie rusească „au pătruns prin blocaj” în orașul Enerhodar, la câțiva kilometri de centrala nucleară Zaporojie.
Alimentarea cu energie electrică de la una dintre cele două linii de transport de energie din afara amplasamentului care furnizează energie electrică la sit a fost întreruptă peste noapte.
Linia electrică nu asigură alimentarea cu energie electrică a echipamentelor legate de securitate, dar pierderea energiei electrice a creat dificultăți în efectuarea lucrărilor de întreținere și reparații de rutină a unor echipamente.
Într-o scrisoare urgentă adresată directorului general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, SNRIU a menționat că: „Bătălia continuă în orașul Enerhodar și pe drumul spre centrala nucleară Zaporojie”.
Grossi a cerut încetarea focului și a solicitat forțelor militare să se abțină să bombardeze în apropierea centralei nucleare.
4 martie
Luptele dintre forțele ruse și ucrainene din timpul nopții au dus la avarierea unei clădiri de antrenament din incinta uzinei de șase unități din Zaporojie.
SNRIU a declarat că un incendiu care a avut loc la fața locului nu a afectat echipamentele „esențiale” și că personalul uzinei a luat măsuri. Nu a fost raportată nicio modificare a nivelului de radiații la centrală, iar cele șase reactoare nu au fost afectate.
Forțele rusești au preluat controlul asupra centralei.
Energoatom a informat AIEA că muncitorilor uzinei li s-a permis să schimbe turele de lucru.
5 martie
SNRIU a raportat AIEA că personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl se află la fața locului din 23 februarie fără a putea schimba turele de lucru, nici pentru personalul tehnic, nici pentru paznici.
6 martie
SNRIU a raportat că personalul de la centrala din Zaporojie se află în prezent sub ordinele comandantului forțelor rusești care a preluat controlul sitului la 4 martie.
De asemenea, autoritatea de reglementare a declarat că forțele rusești au oprit unele rețele de telefonie mobilă și internetul, împiedicând comunicarea de informații de la sit prin canale normale.
9 martie
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la rețeaua electrică. AIEA a declarat că nu a văzut un impact critic asupra siguranței ca urmare a acestui fapt.
13 martie
La 13 martie, Energoatom a anunțat că operatorul sistemului de transport Ukrenergo a reușit, la ora 18:38, să repare o linie electrică necesară pentru a restabili alimentarea externă cu energie electrică la Cernobîl.
14 martie
La ora locală 16:45, centrala nucleară de la Cernobîl a fost reconectată la rețeaua națională.
16 martie
Rețelele de electricitate ale Ucrainei și Moldovei au fost conectate la rețeaua europeană continentală, în regim de probă.
20 martie
SNRIU a confirmat că aproximativ jumătate din personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl a putut să se rotească și să se întoarcă la casele lor, pentru prima dată de la 23 februarie.
29 martie
Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a ajuns în Ucraina pentru a oferi asistență tehnică în vederea asigurării siguranței și securității instalațiilor nucleare din această țară.
31 martie
Energoatom a declarat că forțele rusești au părăsit situl de la Cernobîl și orașul Slavutîc din apropiere.
7 aprilie
Rusia începe o ofensivă pentru a prelua controlul asupra regiunilor Donețk și Luhansk, două teritorii care au fost martore ale conflictului din 2014. Majoritatea locuitorilor din aceste provincii sunt de etnie rusă, iar Moscova consideră că aceștia doresc să fie alături de Rusia. În cadrul noii ofensive, Rusia lansează un atac cu rachete asupra infrastructurii ucrainene, care duce la moartea a 50 de civili, ca urmare a unui atac asupra unei gări din Kramatorsk.
Localitatea Bucea a devenit un subiect dramatic, după ce au fost descoperite gropi comune în care zăceau trupurile a sute de civili ucraineni, ca urmare a crimelor de război ale armatei invadatoare.
Ca răspuns la atrocitățile comise de forțele armate rusești, Parlamentul European a votat în favoarea (513 pentru, 22 împotrivă, 19 abțineri) unei rezoluții prin care se solicită o serie de măsuri punitive împotriva Rusiei, inclusiv „un embargou complet și imediat asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz”.
26 aprilie
Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a sosit în Ucraina împreună cu experți ai agenției pentru a „efectua evaluări în materie de securitate nucleară, securitate și radiologie, a livra echipamente vitale și a repara sistemele de monitorizare a garanțiilor la distanță ale agenției” la situl de la Cernobîl.
În mai, forțele rusești încep o operațiune de preluare a controlului asupra Mariupol. Mariupol suferă un bombardament intens de artilerie, soldat cu moartea a numeroși civili. După un război urban intens în uzina siderurgică Azovstal, unde luptătorii ucraineni au rezistat eroic bombardamentelor neîncetate ale invadatorilor, dar, mai târziu, aveau să se predau forțelor ruse.
Iar în iunie, trupele ucrainene recâștigă controlul asupra Insulei Șerpilor, o mică insulă din Marea Neagră, în apropierea orașului-port ucrainean Odesa. Odesa este un important centru industrial, deoarece furnizează gaz neon către numeroase țări, care este esențial în producția de semiconductori. După recucerirea Insulei Șarpelui, moralul ucrainenilor crește. Statele Unite au fost de acord să trimită Ucrainei sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (M142 HIMARS), cu condiția ca liderii ucraineni să asigure că nu va fi folosit împotriva unor ținte din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această mișcare din partea SUA a „turnat combustibil pe foc”.
Spre finalul lunii, Rusia a lansat rachete asupra unui centru comercial din Kremenchuk, în care se aflau peste 1.000 de persoane, provocând moartea a cel puțin 20 de persoane. Moscova ar fi negat că a lovit centrul comercial.
22 iulie
Rusia începe un bombardament cu artilerie grea, vizând estul Ucrainei. Lisiceansk, care era ultimul oraș din Luhansk aflat sub controlul ucrainenilor, cade în cele din urmă în mâinile Rusiei. Moscova încearcă să preia controlul asupra Donbasului, dar face puține progrese. Volodimir Zelenski a îndemnat comunitatea internațională să recunoască Federația Rusă drept un „stat terorist”.
La 22 iulie 2022, Rusia și Ucraina au semnat acorduri cu Turcia și Organizația Națiunilor Unite, menite să asigure exporturile prin Marea Neagră de cereale din ambele țări și de îngrășăminte din Rusia, pentru a atenua penuria din țările în curs de dezvoltare. A doua zi, Rusia a lansat rachete asupra orașului-port Odesa, prin care circulă cereale ucrainene și a declarat oficial că porturile ucrainene nu sunt sigure. În urma acordului, primul transport de cereale ucrainene către destinații internaționale a început la 1 august 2022.
Armata ucraineană a lansat atacuri cu drone asupra forțelor rusești staționate la centrala nucleară din Zaporojie.
5 august
Ucraina lansează în sfârșit mult așteptata contraofensivă. Se aștepta ca această contraofensivă să fie îndreptată spre Herson, în sudul Ucrainei, dar forțele ucrainene au lansat o contraofensivă-surpriză în nord-estul Ucrainei, spre regiunea Harkov. Forțele rusești sunt luate prin surprindere și încep să se retragă fără să opună rezistență. Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că centrala nucleară din Zaporojie este „complet scăpată de sub control” sub ocupație rusă. O misiune de inspecție a centralei este planificată de AIEA și așteaptă aprobarea părților ucraineană și rusă. Compania nucleară de stat din Ucraina s-a opus sub motivul că „orice vizită ar legitima prezența Rusiei acolo”.
Se pare că bombardamentele au avariat sistemul de alimentare externă a centralei Zaporojie, declanșând sistemul de protecție de urgență al unuia dintre cele trei reactoare (unitatea 4) aflate în funcțiune în acel moment.
6 august
Un bombardament ar fi rănit un agent de securitate ucrainean și ar fi avariat „pereții, un acoperiș și ferestrele” în zona instalației de depozitare a combustibilului uzat a centralei Zaporojie.
25 august
Deteriorarea unei linii de alimentare cu energie electrică din afara amplasamentului a forțat operatorii de la Zaporojie să deconecteze cele două unități în funcțiune ale centralei de la rețeaua electrică a țării. Alimentarea cu energie electrică în afara amplasamentului a fost restabilită mai târziu în aceeași zi.
1 septembrie
Contraofensiva-surpriză a Ucrainei îndreptată spre Harkov reușește. Forțele ucrainene recuceresc bucăți importante din regiunea Harkov, inclusiv orașul Izium, important din punct de vedere strategic, care este un centru logistic-cheie. Propagandiștii ruși care urmăresc războiul, resimt un sentiment de dezcurajare. Ei încep să critice performanțele armatei ruse. Rusia începe mobilizarea parțială, pentru a mări numărul de soldați de pe front. Inspectorii AIEA au reușit să ajungă la centrala nucleară Zaporojie.
Centrala nucleară a fost deconectată de la linia principală de alimentare, fiind operațională doar o linie de rezervă, care furnizează energie electrică către rețea. Au avut loc explozii la Nord Stream 1, cel mai lung gazoduct din lume, și Nord Stream 2. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit scurgerile din gazoductul Nord Stream unor acte de sabotaj
O echipă de inspectori ai AIEA a sosit la centrala Zaporojie. AIEA a evaluat pagubele fizice suferite de instalații, a determinat funcționalitatea sistemelor de siguranță și securitate principale și de rezervă, a evaluat condițiile de lucru ale personalului din camera de control și a întreprins activități de control de securitate. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este „evident că instalația și integritatea fizică a centralei au fost încălcate de mai multe ori”. AIEA a planificat să mențină o prezență permanentă de doi angajați la centrală.
21 septembrie
La ora 01:13, noi bombardamente la centrala din Zaporojie au avariat cablurile care asigură alimentarea cu energie electrică a unuia dintre cele șase reactoare ale sale. Unitatea 6 a trebuit să se bazeze pe două dintre cele trei generatoare diesel de urgență timp de 40 de minute pentru a asigura funcțiile esențiale de siguranță.
1 octombrie
După atacul asupra podului Kerch, care leagă peninsula Crimeea de partea continentală a Rusiei, forțele ruse încep să bombardeze orașe din Ucraina. Scopul bombardamentelor este de a deteriora infrastructura critică a Ucrainei, cum ar fi rețelele electrice și instalațiile de stocare a apei. Forțele ruse se bazează pe drone iraniene Shahed, pentru a efectua loviturile, conform analizei agențiilor de informații occidentale.
Ihor Murashov, directorul general al centralei Zaporojie, a fost reținut de forțele rusești.
La 4 octombrie, AIEA a anunțat că a fost informată că Murashov nu se va întoarce în funcția sa la centrală.
5 octombrie
Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret de transfer al uzinei Zaporojie sub control rusesc. Ucraina a calificat decretul drept „nul și inutil”, scrie dw.com.
On our way to Kyiv for important meetings. The need for a Nuclear Safety and Security Protection Zone (NSSPZ) around #Zaporizhzhya Nuclear Power Plant is now more urgent than ever. pic.twitter.com/XFetpJ65ai
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) October 5, 2022
6 octombrie
Un nou bombardament a avariat o linie electrică de 150 kV care furniza energie electrică prin intermediul stației de distribuție a unei centrale termice din apropiere către unitatea 6 din Zaporojie. Cinci generatoare diesel de urgență au început să furnizeze energie de rezervă unității. Generatoarele au funcționat timp de aproximativ o oră și jumătate, înainte de a fi conectată o sursă alternativă de energie de la alte patru reactoare.
8 octombrie
Centrala Zaporojie a pierdut accesul la energia externă în urma unor bombardamente. Generatoarele diesel de urgență ale centralei au asigurat răcirea și alte procese esențiale de siguranță și securitate nucleară. Alimentarea cu energie externă a fost restabilită pe 9 octombrie.
12 octombrie
Centrala Zaporojie a rămas fără energie externă timp de câteva ore, în urma deteriorării unei substații situate departe de centrală.
3 noiembrie
Forțele rusești încep să se retragă din Herson. Generalul Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, declară într-un discurs televizat că protejarea vieților soldaților ruși este importantă, adăugând că Herson nu poate fi. Deocamdată, forțele rusești intră într-o poziție defensivă și este probabil că vor rămâne într-o poziție defensivă, cel puțin, până în această iarnă. Unele rapoarte din publicații americane, precum Washington Post, susțin că administrația americană îndeamnă Ucraina să ia în considerare negocierea cu Rusia. Iarna devine tot mai dificilă pentru populația ucraineană. Milioane de oameni au rămas fără căldură și energie electrică în locuințe, ca urmare a atacurilor cu rachete de croaizieră ale invadatorilor.
Centrala din Ucraina de Sud a pierdut conexiunea la una dintre cele trei linii electrice de 750 kV utilizate pentru alimentarea cu energie electrică a rețelei.
15 noiembrie
Centrala Khmelnitski a rămas fără conexiune la rețea, iar centrala Rivne a rămas fără conexiune la una dintre liniile sale electrice de 750 kV, în urma atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Moldova vecină a suferit pene de curent ca urmare a loviturilor.
19 și 20 noiembrie
Bombardamentele de la uzina din Zaporojie au avariat clădirile, sistemele și unele echipamente.
23 noiembrie
Toate unitățile de la Rivne, Ucraina de Sud și Khmelnițki au fost deconectate automat de la rețeaua ucraineană, ca urmare a unei scăderi a frecvenței rezultate în urma atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Moldova vecină a suferit pene de curent ca urmare a loviturilor.
22 decembrie
În debutul acestei luni, au intrat în vigoare noile măsuri care vizează veniturile din petrolul rusesc. Acestea includ un plafon de preț și un embargo al Uniunii Europene asupra majorității importurilor de petrol rusesc și un plafon de preț al petrolului rusesc. În schimb, Rusia a continuat să terorizeze populația civilă din Ucraina, lansând un nou val de atacuri aeriene asupra rețelei energetice din țara vecină, lăsând, în toiul iernii, fără electricitate și apă milioane de ucraineni. Apoi, armata lui Putin a lovit puternic și în orașul-port Odesa, iar cei peste un milion de rezidenți au fost privați de energie electrică.
Răspunsul Kievului a fost unul pe măsură. Trupele ucrainene i-au lovit pe invadatori chiar pe teritoriul lor. Concret, Ucraina a lovit trei baze militare din interoriul Rusiei, cu ajutorul unor drone. Țintele au fost baza aeriană Engels, unde e staționată escadrila rusă de bombardiere strategice, și baza aeriană de la Riazan, aflată la o distanță nu foarte mare de Moscova. Al treilea atac al Ucrainei a fost la o bază aeriană din Kursk, oraș din apropierea de granița ucrainenă.
Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată la 8 decembrie, după aproape 10 luni de detenție în Rusia și în urma unor luni de negocieri. Eliberarea ei a avut loc în schimbul predării de către SUA a traficantului de arme rus condamnat Viktor Bout, supranumit și „Negustorul Morții”. Temutul traficant de arme s-a întors în Rusia și se pare că s-a alăturat unui partid ultranaționalist.
Cele mai intense lupte au loc în Bahmut, oraș care este îngropat în ruine în urma atacurilor violente. Este o zona strategică de importanță deosebită pentru ruși, plasată în Donbasul de est.
Un alt aspect al lunii decembrie este vizita lui Volodimir Zelenski la Washington, prima ieșire din Ucraina a președintelui statului de la izbucnirea războiului în țara sa. Acolo, liderul de la Kiev a fost primit de Joe Biden, la Casa Albă, și a susținut și un discurs în cazul Congresului american. Zelenski nu a plecat cu mâna goală din SUA. American a acordat încă un ajutor militar Ucrainei, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, dar cel mai important pentru ucraineni este acordarea celebrului sistem anti-rachetă Patriot. Kremlinul a reacționat nervos din cauza temutului „cadou” oferit de SUA Ucrainei.
Directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, și directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, au purtat discuții cu privire la crearea unei zone de protecție a securității nucleare și fizice la Zaporojie, ambele părți subliniind obiectivul de a ajunge la un acord și de a pune în aplicare această măsură în curând.
29 decembrie
Un bombardament a avariat linia electrică de 330 kV Ferosplavna 1 conectată la centrala Zaporojie. La momentul respectiv, aceasta era ultima linie electrică de rezervă funcțională.
17 ianuarie
Echipe de experți în securitate și siguranță nucleară de la AIEA au fost staționate la centralele nucleare din Ucraina și la situl de la Cernobîl, ca parte a eforturilor AIEA de a reduce riscul unui accident nuclear grav în timpul conflictului în curs. AIEA se aștepta să aibă în jur de 11 sau 12 angajați în această țară.
10 februarie
Reînceperea bombardamentelor asupra infrastructurii energetice a dus la reducerea preventivă a producției de energie electrică la centralele nucleare de la Rivne și din sudul Ucrainei.
Ucraina are 15 reactoare nucleare funcționale în patru centrale care generează aproximativ jumătate din energia electrică.
Toate reactoarele sunt de tip VVER rusesc, două fiind modele V-312 de 440 MWe modernizate, iar restul sunt unități mai mari, de 1000 MWe - două modele timpurii și restul V-320. Începând cu 18 ianuarie, cele nouă unități nucleare aflate pe teritoriul controlat de Ucraina (Khmelnițki, Rivne și Ucraina de Sud) erau conectate la rețeaua electrică a țării și funcționau la putere maximă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi in ucraina, centrale nucleare, cernobil, zaporojie,
Dată publicare:
24-02-2023 14:06