Serviciile americane de informaţii sunt în alertă din cauza unei afecţiuni misterioase căreia recent i-au căzut victime doi oficiali americani, chiar lângă Casa Albă.

Sindromul, despre care unii specialişti spun că ar fi provocat de o armă cu microunde, a fost observat prima oară în urmă cu câţiva ani. Peste 100 de diplomaţi şi agenţi americani i-au căzut victime până acum.

Cele două incidente misterioase au avut loc subit, la câţiva paşi de intrarea în reşedinţa preşedintelui american, potrivit unor surse citate de CNN.

Cele două persoane erau agenţi ai Consiliului Naţional de Securitate şi ambele incidente s-au petrecut în noiembrie. Simptome similare au afectat, în ultimii ani, peste 100 de diplomaţi şi agenţi americani, în mai multe ţări de pe glob. O teorie spune că de vină ar fi o armă cu... microunde.

Jonathan Wackrow, fost agent al serviciilor secrete: „La mijloc e şi un impact psihologic, legat de modul în care a avut loc acest atac şi de ce s-a petrecut tocmai aici. Trimite mesajul că pot să ajungă la noi chiar lângă Casa Albă”.

Afecţiunea misterioasă a fost botezată „Sindromul Havana”, pentru că simptomele inexplicabile au fost raportate pentru prima oară de diplomaţi americani în Cuba, în urmă cu cinci ani. Dar atacuri similare, împotriva oficialilor americani, au avut loc şi în Rusia și în China. Printre simptome se numără dureri teribile de cap, greţuri şi ameţeală.

Marc Polymeropoulos, fost ofiţer CIA, povesteşte că a trecut printr-o experienţă similară în 2017, într-un hotel din Moscova.

Marc Polymeropoulos, fost ofițer CIA: „M-am trezit în mijlocul nopţii cu o senzaţie puternică de vertij. Camera se învârtea cu mine, îmi venea să vomit şi să mă duc la baie, nu am mai trecut niciodată prin aşa ceva. Îmi ţiuiau şi urechile”.

Polymeropoulos spune că a fost diagnosticat cu leziuni cerebrale după acel atac. A fost nevoit să se pensioneze din CIA.

Marc Polymeropoulos, fost ofițer CIA: „Mai bine eram împuşcat”.

Cât despre cine e în spatele acestor aşa-numite atacuri, oficiali americani sunt de părere că e vorba de Rusia sau de China, deşi nu au dovezi în acest sens. Potrivit unor documente obţinute de CNN, Rusia dezvoltă de ani de zile potenţiale arme cu microunde.

Robert Baer, fost ofițer CIA: „Cei care se pricep cel mai bine la asta sunt ruşii. Inginerii lor sunt de-a dreptul uimitori. Eu bănuiesc că ruşii sunt de vină şi că e o operaţiune de spionaj, mai degrabă decât să rănească pe cineva”.

Ruşii au negat vehement responsabilitatea pentru aceste atacuri, la fel şi oficialii cubanezi sau chinezii. Experţii nu cred că preşedintele american Joe Biden este în pericol, câtă vreme este la Casa Albă.

Jonathan Wackrow, fost agent al serviciilor secrete: „Deşi e foarte puţin probabil, dacă preşedintele ar fi ameninţat, timpul de expunere ar fi foarte redus şi Serviciul Secret ar reacţiona rapid”.

Administraţia preşedintelui american şi-a sporit eforturile de a se lămuri care e cauza acestor afecţiuni. Totul e coordonat de directorul CIA Bill Burns.