Seful Europol: Pana la 5000 de jihadisti s-au intors in Europa dupa ce au fost antrenati de ISIS in tabere din Irak si Siria

20-02-2016 15:42

imigranti

Seful Europol a atras atentia intr-un interviu acordat in publicatia germana Neue Osnabrücker Zeitungca pana la 5000 de jihadisti ar putea fi in Europa.

Potrivit The Independent, Rob Wainwright, seful Europol, a sustinut ca exista temeri cu privire la aproape 5000 de jihadisti intorsi in Europa din taberele de "antrenament" ale Statului Islamic.

"Europa se confrunta cu cea mai mare amenintare terorista din ultimul deceniu" a mai declarat acesta adaugand ca "ne asteptam ca ISIS sau alte grupari teroriste religioase sa organizeze atacuri undeva in Europa tintind sa faca cat mai multe victime in randul populatiei."

Conform estimarilor Europo, intre 3000 si 5000 de europeni care au calatorit in asa numitele tabere de antrenament teroriste, inclusiv cele conduse de membri ISIS in Irak si Siria, s-au intors acasa, in Europa. Cu toate acestea, cei de la Europol sustin ca nu au dovezi ca ISIS ar folosi sistematic criza refugiatilor pentru a introduce teroristi in Europa.

Jihadisti, arestati in Maroc in aceasta saptamana

Autoritatile marocane au anuntat vineri ca au arestat 10 persoane suspectate de legaturi cu gruparea Stat Islamic, intre care un cetatean francez, si au confiscat arme si materiale utilizate la fabricarea de bombe in urma unor raiduri, relateaza Reuters.

Celula este cea mai recenta dintr-o serie de grupuri radicale despre care Marocul sustine ca le-a descoperit. Raidurile de joi au avut loc in locatii folosite de grup in orasul Essaouira (sud) si in orasele centrale Meknes si Sidi Kacem, sustin autoritatile.

La birourile Biroului Central de Investigatii Judiciare (BCIJ), reporterii au putut vedea arme, munitie, pistoale cu socuri electrice si materiale pentru fabricarea de bombe confiscate din ascunzatorile jihadistilor. BCIJ este aripa judiciara a Serviciului de informatii interne din Maroc.

'Aceasta celula este prea periculoasa ... Nu o numesc celula, ci brigada inarmata', a declarat directorul biroului, Abdelhak al-Khayyam. El a precizat ca grupul a jurat credinta SI si si-a construit o baza de operatiuni in apropierea orasului Tan-Tan, intr-o zona arida plina de pesteri.

Intre suspecti se afla un cetatean francez, care s-a convertit la Islam si a trait in Maroc cel putin un an, si un marocan de 16 ani.
 

Sursa: Independent.co.uk


VIDEO PROTVPLUS.RO