Ministerul Apararii de la Seul: Coreea de Nord a tras aproximativ 100 de obuze in apele sud-coreene

Ultima actualizare: 03-04-2014 07:01
Coreea de Nord

Coreea de Nord a tras aproximativ 500 de obuze luni, in cursul unui exercitiu la frontiera maritima cu Sudul, dintre care aproximativ 100 au cazut de partea sud-coreeana, a anuntat Ministerul Apararii, la Seul, relateaza AFP.

UPDATE ora 12:43 "Nordul a tras aproximativ 500 de obuze (...), iar 100 au cazut in apa, in partea de sud a frontierei", a anuntat Kim Min-seok, un purtator de cuvant al ministerului, intr-o conferinta de presa.

Coreea de Sud a raspuns tragand obuze in apele nord-coreene. Ministerul sud-coreean al Apararii a denuntat "o provocare premeditata si o tentativa de a testa hotararea armatei noastre" de a apara frontiera.

"Daca Nordul reactioneaza la tirurile noastre de riposta legitima si se foloseste de ele ca de un pretext pentru o noua provocare impotriva apelor si insulelor noastre, vom angaja represalii ferme", a avertizat Kim Min-seok.

Frontiera maritima intre cele doua state a fost in mai multe randuri, in trecut, scena unor ciocniri sangeroase. Ultima dateaza din noiembrie 2010.

Nordul a bombardat o insula sud-coreeana in apropierea acestei frontiere, omorand patru persoane si aducand insula la un pas de conflict. Numita "linia de demarcatie de Nord", frontiera a fost trasata de catre forte ONU si americane in 1953, dupa Razboiul Coreei. Phenianul o contesta si refuza sa o recunoasca.

UPDATE ora 7:30 Un schimb de focuri a avut loc, luni dimineata, la granita dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord, contestata de comunisti de sase decenii, intre navele militare ale celor doua tari vecine, nefiind insa raportate victime.

De altfel, Nordul a anuntat, cu doar cateva ore inainte, Sudul ca va derula exercitii militare in Marea Galbena, trecand apoi la punerea in practica a acestora, potrivit Yonhap News Agency.

Navele Nordului au tras mai multe focuri de artilerie in apele teritoriale ale Sudului, iar Sudul a replicat la scurt timp.

"Coreea de Nord a cerut Sudului sa-si tina sub control navele in sapte regiuni din apropierea granitei, pe fondul unor exercitii militare desfasurate de Phenian", au anuntat comunistii.

"Obuze lansate de Coreea de Nord au cazut in partea noastra (de frontiera) si am replicat deschizand focul", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al statului major al armatelor sud-coreene.

Locuitorii insulei frantaliere Baengnyeong au primit ordinul de a se refugia in adaposturi, a precizat un oficial local contactat de AFP.

 Sud coreenii au calificat anuntul nordului drept unul cu intentii ostile. Oficialii de la Seul sunt in alerta in privinta exercitiilor militare ale Nordului inca din 2010, cand mai multe focuri de artilerie au cazut in apele sale teritoriale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO