Cazul corvetelor. Presa franceză acuză România că vrea să favorizeze grupul Damen

Ultima actualizare: 12-01-2019 09:37
nava militara
Agerpres

“Din motive neclare, România încearcă cu disperare să scoată câștigătoare compania olandeză Damen, la licitația pentru livrarea a 4 corvete militare, în detrimentul francezilor de la Naval Group”, scrie presa franceză.

Aceste acuzații au fost lansate de publicația franceză La Tribune împotriva Guvernului român.

Parisul este gata să lupte pentru a apăra oferta grupului naval, scrie ziaristul Michel Cabirol în La Tribune. Naval Group ar putea pierde cu siguranță licitația pentru vânzarea a patru corvete pe care Gowind le-a câștigat în România, potrivit unor surse din cadrul concursului.

“Cum este posibil acest lucru?”, se întreabă jurnalistul francez. Ziarul La Tribune anunță că Naval Group, care ar urma să construiască la Constanța cele patru corvete, a anunțat la licitație prețul de 1,2 miliarde de euro, mai ieftin decât cele 1,25 miliarde cerute de Damen și cele 1,34 miliarde euro cerute de constructorul italian Fincantieri.

”Un adevărat duș rece pentru București, care a trebuit deja să anuleze în 2016 un proces de achiziție a patru corvete din cauza unor nereguli de procedură comise în favoarea olandezilor de la Damen”.

Grupul Damen este acționar cu 49% pe șantierul din Galați, alături de statul român, care deține 51% dintre acțiuni.

Ziarul francez subliniază că principalul obstacol în planurile guvernului majoritar social democrat ar fi apărut la începutul lunii decembrie, când

La Tribune scrie că ”pentru guvern, problema e să găsească o modalitate de a oferi legal contractul grupului Damen și să mascheze această decizie. S-a apelat la tot felul de manevre - audit, examinarea prelungită a dosarului, pentru a elimina Naval Group.

Astfel autoritățile pariziene consideră că guvernul României a depășit limitele. La Tribune anunță că ministrul francez al Apărării, Florence Parly, urmează să-i telefoneze noului său omolog român, Gabriel Leș, pentru a lămuri subiectul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO