Scandal in Japonia, dupa ce un ministru a fost carat in spate ca sa nu se ude. "Trebuia sa iti aduci cizme". VIDEO


Ultimul update: Vineri 16 Septembrie 2016 07:41
Data publicarii: Marti 13 Septembrie 2016 12:03
Categorie: Stiri externe
Shunsuke Mutai, ministru japonez carat in brate

Un politician japonez, care a vizitat la inceputul acestei luni prefectura Iwate afectata de un taifun, a declansat un val de critici.

Si asta pentru ca demnitarul a trebuit sa fie carat in spate de un coleg din guvern, pentru ca nu isi adusese cizme de cauciuc, informeaza marti Kyodo si Japan Times.

La 1 septembrie, Shunsuke Mutai, ministru adjunct pentru reconstructii, a vizitat orasul Iwaizumi, unde au murit noua persoane in varsta dintr-un centru de ingrijire. Dar pentru ca a uitat sa-si ia cizme, un functionar al guvernului l-a carat in spate pentru a evita baltile. Criticile nu au intarziat sa apara, dupa ce imaginile au fost transmise de un post de televiziune.

"Este un act lipsit de compasiune fata de victimele dezastrului", a declarat seful de cabinet Yoshihide Suga intr-o conferinta de presa tinuta luni, adaugand ca l-a sfatuit pe Mutai sa-si indeplineasca sarcinile cu sensibilitate fata de situatia in care se afla. ''Cand vizitezi o zona calamitata, se subintelege ca iti aduci cizme'', a mai spus acesta.

"Imi pare foarte rau si reflectez la faptele mele", a spus Mutai, care a facut parte dintr-o echipa guvernamentala de evaluare a pagubelor produse de taifunul Lionrock, ce a provocat moartea a peste 20 de persoane la inceputul lunii. Anterior el a lucrat la Agentia de management al dezastrelor.

Politicianul, membru al Partidului Liberal-Democrat (PLD) al premierului Abe, a fost criticat la unison de partidele de guvernamant si de cele din opozitie. Liderii partidelor de guvernamant si opozitie din Dieta (parlamentul bicameral al Japoniei) au decis luni sa-l convoace pe Mutai intr-o comisie speciala pentru dezastre din camera inferioara pentru a da explicatii.

Un scandal similar a izbucnit in India, dupa ce Shivraj Singh Chouhan, ministru-sef al statului Madhya Pradesh, a fost fotografiat in timp ce era carat prin apa de ofiteri de politie, in timp ce vizita o zona inundata.

Iar in Romania, la inundatiile din promavara anului 2014, premierul de la acea vreme Victor Ponta impreuna cu Liviu Dragnea si fostul ministru al Apelor Doina Pana au fost carati cativa metri intr-o barca pneumatica de pompieri, chiar daca apa nu era foarte mare. Victor Ponta a fost filmat atunci in timp ce ii spunea ministrului Apelor: "Tu ce faci, fă, Doina aici? Aveai tu chef de niste inundatii?"

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO