Ipoteza unei "apocalipse nucleare in Japonia", contrazisa de unii experti
In nelinistea care a cuprins milioane de pamanteni, de la muritori de rand la lideri de stat si oameni de stiinta, apar voci care contrazic sintagma "apocalipsa nucleara in Japonia".
"Este abia inceputul!" Baba Vanga a prezis dezastrul din Japonia
"Nivelul de radiatii e mai ridicat decat spun niponii"Cei care prefera teoria mai putin grava sunt savanti rusi, britanici, australieni si americani, dar si o agentie de presa prestigioasa.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
La Fukushima, spun ei, sunt doua mari probleme: reactoarele incinse si bazinele in care se afla combustibil nuclear uzat. Si unele si altele emit radiatii, la care sunt insa expuse doar echipele de interventie. Oamenii aceia risca un cancer tiroidian sau leucemie.
La 20 de kilometri de centrala, populatia este in siguranta, adauga expertii. Guvernul american prefera insa varianta de 80 de kilometri. Chiar daca un terorist ar arunca in aer direct barele de uraniu, tot nu vor fi radiatii, ca in cazul exploziei bombelor atomice folosite de americani in Japonia, asigura un savant australian.
E adevarat ca vantul extinde zona contaminata, dar americanii cred ca radiatiile nu vor fi periculoase, odata ajuns norul deasupra Statelor Unite. Un consilier stiintific al guvernului britanic este mai transant: chiar daca avem ipoteza ca materialul nuclear va fi aruncat la 500 de metri in aer, iar vantul va bate puternic spre Tokyo si va ploua cu galeata, si tot nu va fi la fel de rau cum a fost la Cernobil.
Reactoarele de la Fukushima, in care se afla barele de uraniu, nu au explodat si, in plus, erau oprite cand s-au supraincalzit, nu cum s-a intamplat in Ucraina in 1986. In cel mai rau caz, spun fizicienii rusi, din cauza faptului ca nu au fost racite, combustibilul nuclear se va topi, va topi apoi invelisul de otel al reactorului si se va scurge in incinta de beton armat a instalatiei. Vor fi radiatii, timp de zeci de ani, dar numai local si la valori care nu pun planeta in pericol, nici macar pe cei 35 de milioane de locuitori din Tokyo.