Solidaritate de necrezut in Japonia. Mafia imparte mancare sinistratilor

×
Codul embed a fost copiat

Emisiile radioactive de la Fukushima le vor da batai de cap japonezilor zeci de ani de-acum incolo. Este estimarea facuta de specialistii de la Autoritatea pentru Siguranta Nucleara franceza.

Tragedia din Japonia pas cu pas. Citeste cronologia evenimentelor

Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO

VEZI aici momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima

In Japonia dupa tsunami: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"

Citește și
Fukushima
Fukushima moare. Ultimele ore ale centralei nucleare

Marti, 22 martie

06:00 Guvernul nipon a interzis deja laptele, ceapa si spanacul cultivate in patru prefecturi de langa Fukushima, dupa ce s-a descoperit ca sunt contaminate. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera chiar ca detectarea radiatiilor in mancare si apa este o problema mult mai grava decat se credea initial.

Teama de contaminare a devenit o adevarata obsesie pentru japonezi. Pe langa laptele si legumele contaminate cu iod radioactiv, in cele 4 prefecturi a fost detectat si Cesiu 137, un izotop extrem de periculos, in apa de la robinet.

05:00 Sinistratii au primit peste 40 de tone de alimente de la gangsterii locali. Temuta organizatie mafiota Yakuza a trimis zeci de camioane cu ajutoare spre zonele devastate. Iar membrii ei patruleaza pe strazi, ca sa asigure ordinea, si sa previna furturile - ceva oricum rar intalnit in Japonia, la un dezastru.

Potrivit Bancii Mondiale, pagubele provocate de cutremur, tsunami si criza nucleara ajung la 235 de miliarde de dolari. Expertii financiari sustin insa ca Japonia dispune de suficiente resurse ca sa-si revina. Pentru anul viitor, ei prognozeaza o usoara crestere economica, iar o revenire adevarata este prevazuta peste 5 ani.
 

Luni, 21 martie

19:02 Totusi, atat oficialii niponi, cat si reprezentantii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, ne asigura ca situatia este sub control. Dar pentru japonezii de rand prioritara este situatia contaminarilor. 7 angajati din echipa de sacrificiu de la Fukushima au fost serios iradiati. In plus, autoritatile au interzis consumul si vanzarea de lapte si legume in 4 prefecturi.

Dupa 10 zile de explozii, incendii si scurgeri de material radioactiv, teama de contaminare a devenit o adevarata obsesie pentru japonezi. Pe langa laptele, spanacul si ceapa contaminate cu iod radioactiv, in 4 prefecturi din apropierea centralei de la Fukushima acum a fost detectat si cesiu, o substanta extrem de nociva, in apa de la robinet.

Insa vestile despre noii nori de fum la reactoarele de la Fukushima nu fac decat sa adanceasca teama oamenilor. Tensiunea se simte oriunde - la piata, in birouri, pe strada.

Evident, nimic nu e mai rau decat situatia celor 50 de la Fukushima. Adica cei care isi risca viata de 10 zile, ca sa evite un nou Cernobal.

Potrivit Bancii Mondiale, valoarea pagubelor provocate de cutremur, tsunami si criza nucleara este de 235 de miliarde de dolari. Chiar si asa, expertii financiari sustin ca Japonia dispune de suficiente resurse pentru a-si reveni. Pentru anul viitor, ei prognozeaza deja o usoara crestere economica, iar o revenire adevarata este prevazuta peste 5 ani.

 

16:00 Personalul prezent in centrala nucleara Fukushima, in nord-estul Japoniei, a fost evacuat luni-dupa amiaza dupa ce de la reactorul 3 a inceput sa iasa fum, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO), relateaza AFP.

Reactorul 3 a suferit avarii grave dupa cutremurul si tsunami din 11 martie: acoperisul cladirii superioare a fost distrus in intregime de o explozie puternica produsa saptamana trecuta din cauza acumularii de hidrogen, in urma operatiunilor de depresurizare.

Reactorul 3 ridica cele mai multe probleme deoarece este foarte avariat in urma unei explozii si este incarcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu si plutoniu, ale carui emisii sunt foarte nocive.

Luni, 21 martie. Bilant devastator in Japonia: 21.500 morti si disparuti. Lupta continua

In Japonia, ploaia ingreuneaza operatiunile de cautare printre ruine si sporeste nelinistea populatiei in privinta depunerilor radioactive. Guvernul sustine ca nivelul de radioactivitate nu prezinta pericol pentru sanatate.

06:00 Dupa cutremurul cu magnitudinea 9 si un tsunami devastator, bilantul, inca provizoriu, a ajuns la peste 21.500 de morti si disparuti. In aceasta dimineata, soldatii si pompierii au recurs din nou la tunuri cu apa pentru racirea reactoarelor, unde restabilirea alimentarii cu energie electrica se lasa in continuare asteptata.

00:40 Sase muncitori de la centrala nucleara japoneza Fukushima au fost expusi unor niveluri ridicate de radiatie, dar lucreaza, in continuare, in centrala. Ei au fos expusi unor radiatii mai mari de 100 de milisievert, a declarat un oficial din cadrul Tokyo Electric Power Co (Tepco), Takeo Iwamoto, adaugand ca nu stie ce misiuni aveau muncitorii in momentul iradierii. "Nu exista niciun efect nociv asupra sanatatii lor", a dat asigurari Takeo Iwamoto.

Rezulatul ultimelor 48 de ore

Primim in sfarsit o veste incurajatoare din Japonia. Specialistii au restabilit alimentarea cu electricitate a reactorului 2 de la Fukusima.

In tot acest timp, intreaga tara a urmarit cu sufletul la gura un miracol in direct. O batrana de 81 de ani si nepotul ei au fost scosi dintre ruine, in viata, la 9 zile de la cutremur.

Femeia de 81 de ani si nepotul ei de 16 au fost gasiti in orasul Ishimaki. Adolescentul a reusit sa se urce pe acoperis si sa strige dupa ajutor. I-a dus pe salvatori direct la bunica sa, care zacea printre resturile a ceea ce fusese cindva, o bucatarie. Extrem de slabiti, cei doi au fost dusi la spital, cu elicopterul.

Episoade ca acesta sunt ca o raza de speranta pentru zecile de mii de japonezi care inca isi cauta rudele.

In paralel la Fukushima specialistii lupta fara pauza impotriva unui inamic invizibil si nemilos- pericolul radioactiv. Tehnicienii au reusit inca de vineri sa traga o linie de inalta tensiune pana in interiorul centralei.

Insa dupa doua zile electricienii, pompierii si inginerii au avut succes doar la rectorul 2. Specialistii ramin precauti si realisti.

Atunci cand vor reusi sa stabilizeze situatia, autoritatile japoneze vor inchide definitiv centrala. Este inevitabil, daca ne gandim ca apa de mare folosita la operatiunile de racire, este corosiva si a compromis componente vitale ale centralei.

Desi se teme sa nu-si piarda locul de munca, unul dintre muncitorii evacuati de la centrala de la Fukushima - atunci cand situatia a scapat de sub control - a stat de vorba cu jurnalistii. Acest om muncea de 17 ani in zona de tratare a deseurilor nucleare si se intreaba daca sefii lui spun tot adevarul.

Cele mai mari griji, barbatul si le face in legatura cu racirea combustibilului uzat, despre care a inceput sa se vorbeasca abia in ultimele zile. Combustibilul nuclear care nu mai poate fi folosit trebuie racit in bazine cu apa luni la randul.

In Sendai, oras aflat la 80 de kilometri de Fukushima, radiatiile au atins 0,15 microsiverti, de 5 ori peste nivelul obisnuit. Cu toate acestea...

Si la Tokyo, oamenii sunt ingrijorati. La o zi dupa ce li s-a spus ca in apa potabila exista urme de iod radioactiv, au aflat ca produse ca laptele si spanacul provenite din fermele aflate la 120 de kilometri distanta de centrala Fukushima, sunt contaminate.

Vesti mai bune vin din insula rusa Sahalin, invecinata cu Japonia. Le-a anuntat insusi premierul Vladimir Putin.

Duminica, 20 martie

13:30 Centrala nucleara japoneza Fukushima 1 nu va mai fi utilizata dupa lantul de accidente care au avut loc la reactoarele sale, provocate de cutremurul urmat de tsunami, la 11 martie, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Guvernului, citat de AFP.

"Analizand cu obiectivitate situatia centralei, cred ca pare evident ca centrala Fukushima Daiichi (numarul 1) nu este in stare sa mai functioneze din nou", a declarat Yukio Edano, intr-o conferinta de presa.

08:10 Doua generatoare diesel racesc reactoarele 5 si 6, si se lucreaza la reluarea alimentarii cu energie electrica. Pe de alta parte, astazi sunt anuntate precipitatii, iar oamenii se tem ca acestea vor fi radioactive, lucru pe care Guvernul il neaga. Bilantul catastrofei care a lovit Japonia a depasit 20.000 de morti si disparuti.

Doar 50 de muncitori au ramas la centrala nucleara de la Fukushima, riscandu-si viata ca sa previna un dezastru de proportii. Cei mai multi dintre colegii lor se afla acum intr-un adapost de urgenta de langa Kashiwazaki, o centrala nucleara de pe coasta vestica a Japoniei. Aceasta nu a fost afectata de cutremur si tsunami.

Unul dintre muncitorii de la Fukushima a stat de vorba cu jurnalistii, desi se teme ca isi va pierde locul de munca: "Cutremurul a tinut doua sau trei minute. Le-am zis tuturor sa iasa, eram speriat".

Acest om muncea de 17 ani la centrala Fukushima, in zona de tratare a deseurilor nucleare. Vede la televizor incendiile si exploziile si se intreaba daca sefii lui spun tot adevarul: "Daca te uiti la televizor, ei spun ca informeaza corect publicul, dar am indoieli. Acum spun ca fac masuratori pe o raza de 20-30 de kilometri, dar sper sa o extinda. Eu personal am indoieli in privinta a ceea ce ne spun".

Cele mai mari griji barbatul si le face in legatura cu racirea combustibilului uzat, despre care a inceput sa se vorbeasca abia in ultimele zile. Combustibilul nuclear care nu mai poate fi folosit trebuie racit in bazine cu apa luni la rand.

"Pana la urma, temperatura scade pana cand combustibilul uzat poate fi scos din bazin si depozitat intr-un container uscat. Nu mai are nevoie de racire, dar tot trebuie pastrat intr-o structura care impiedica radiatiile sa ajunga in mediu", a declarat inginerul David Diamond.

Autoritatile nipone lucreaza la reluarea alimentarii cu energie electrica a reactorului 2, de unde vor face o deviatie pentru a alimenta si reactorul 1. In continuare exista insa necunoscute.

"Nu stim daca pompele de apa au fost sau nu avariate si daca vor functiona cand se reia alimentarea cu energie electrica", sustine Graham Andrew, de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Intre timp, urme de iod radioactiv si cesiu au fost detectate in apa de la robinet din Tokyo si alte localitati, dar dozele sunt deocamdata sub limita maxima admisa. Niveluri anormale de radioactivitate au fost gasite si in laptele si legumele din vecinatatea centralei.

Autoritatile spun ca nu sunt motive de panica, dar populatia nu pare sa mai asculte. Tot mai multi se refugiaza spre zone mai indepartate de centrala. Pentru cateva mii de refugiati, autoritatile au incropit un adapost intr-un stadion de la nord de Tokyo.

Iar aeroporturile internationale ale Japoniei sunt sufocate de strainii care vor sa paraseasca tara de teama radiatiilor. Mii si mii de oameni asteapta ore intregi sa prinda o cursa. Destinatia conteaza mai putin. Important este sa plece.

"Japonia e prea periculoasa acum. Vrem sa plecam acasa, dar companiei pentru care lucram nu-i pasa de noi. Ne-au lasat balta", declara o chinezoaica.

Ieri, americanii au anuntat ca au detectat pentru prima oara substante radioactive in California. Cantitatea nu dauneaza sanatatii, dar dovedeste cat de departe au ajuns emisiile de particule nocive. Iar ambasada britanica din Tokyo a inceput sa le distribuie propriilor cetateni pastile de iod.

Sambata, 19 martie

19:00 Numarul mortilor confirmati si a persoanelor date disparute in urma cutremurului urmat de tsunami in Japonia se apropie de 20.000, la 8 zile de la catastrofa, a anuntat sambata politia.

Totusi, autoritatile se tem ca acest bilant ar putea fi inca departe de realitate, deoarece au fost devastate zone locuite intinse de pe coasta pacifica a insulei Honshu.

14:20 Urme de substante radioactive in apa de la robinet din Tokyo si din imprejurimi

Dozele sunt mai mici decat nivelul legal, a declarat Ministerul japonez al Stiintelor, relateaza AFP.

"Ministerul a inceput sa efectueze masuratori ale calitatii apei curente sambata si am detectat urme de iod radioactiv si de cesiu", a explicat pentru AFP un oficial din cadrul acestui minister, care se ocupa de verificari.

Prezenta iodului radioactiv a fost depistata in apa de la robinet in prefecturile Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba si Niigata, a precizat el. Cesiu a fost descoperit in apa de baut distribuita in prefecturile Tochigi si Gunma.

Nivelurile cele mai ridicate au fost inregistrate la Tochigi, cu 77 becquerel pe litrul de apa pentru iod radioactiv si 1,6 becquerel pe litrul de apa pentru cesiu.

Aceste valori sunt insa inferioare nivelului legal in Japonia, a subliniat oficialul citat.

Legea japoneza stipuleaza ca iodul radioactiv din apa nu poate depasi 300 becquerel pe litru, iar cesiu nu poate depasi 200 becquerel pe litru, potrivit Ministerului japonez al Sanatatii.

11:30 Un cablu electric a fost conectat la reactorul numarul 2 al centralei Fukushima din nord-estul Japoniei, pentru repornirea sistemelor de racire, dar curentul electric nu a fost inca restabilit, a anuntat sambata Agentia pentru siguranta nucleara, citata de AFP.

Alimentarea cu energie electrica urmeaza sa fie restabilita sambata la patru dintre cele sase reactoare ale centralei Fukushima, o etapa importanta in tentativele de relansare rapida a sistemelor de racire a instalatiilor.

09:40

Primele radiatii slabe au fost detectate in California. Este vorba despre o cantitate "minuscula" de radiatii nucleare provenind din Japonia, a anuntat vineri Departamentul american al Energiei, care a minimizat aceasta descoperire.

"O cantitate minuscula de izotop radioactiv Xenon-133" a fost detectata de un aparat la Sacramento (California), a declarat departamentul intr-un comunicat comun cu Agentia americana pentru protectia mediului.

"Aceste prelevari corespund emisiilor de la centrala nucleara de la Fukushima in nordul Japoniei", se precizeaza intr-un comunicat.

09:30 Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a declarat intr-o conferinta de presa ca situatia s-a stabilizat la reactorul numarul 3.

De asemenea el a spus ca s-au inregistrat niveluri de radiatii "anormal de ridicate" in mostre de lapte si spanac, in apropierea centralei, in prefecturile Fukushima si Ibaraki.

"Un nivel de radioactivitate care depaseste limita legala in Japonia a fost detectat la o proba de lapte prelevata in prefectura Fukushima si pe sase esantioane de spanac din prefectura Ibaraki", a declarat el.

Aceste niveluri nu sunt periculoase pentru sanatate, a subliniat insa Edano, care a cerut populatiei sa isi pastreze calmul.

"Comparativ cu consumul mediu de lapte al japonezilor, chiar daca cineva ar bea lapte contaminat timp de un an, doza de radiatii pe care ar primi-o ar fi echivalenta cu cea a unei radiografii", a precizat purtatorul de cuvant.

09:00 Situatia de sambata dimineata

Din mijlocul dezastrului prin care trece Japonia, incep sa vina si vesti bune. Specialistii sunt pe cale sa puna sub control cele 6 reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima, avariate de cutremur si tsunami.

Japonia si lumea intreaga ii priveste ca pe niste eroi - care si-au pus propriile vieti in pericol, ca sa evite un dezastru de proportii posibil planetare.

La centrala de la Fukushima s-au vazut vapori albi ridicandu-se deasupra reactorului 3, a carui racire este prioritara. Asupra acestei unitati camioanele cisterna au turnat zeci de tone de apa pentru ca barele de combustibil sa nu se topeasca.

Chiar si-asa, oficialii sustin ca situatia ramane grava, insa stabila.

Autoritatile locale au ridicat abia ieri nivelul de primejdie de la 4, la 5.

Dintre cei 50 de specialisti si muncitori care lupta eroic ca sa limiteze dezastrul de la Fukushima, doi sunt in continuare disparuti si 21 au fost raniti de exploziile si incendiile repetate de la reactoare.

Acoperisurile a doua dintre reactoare au fost strapunse in aceasta dimineata, pentru a evita acumularea de hidrogen care ar duce la noi explozii.

Astazi ar trebui sa fie restabilita si alimentarea cu energie electrica la 4 dintre cele 6 reactoare, o etapa critica pentru relansarea pompelor de apa necesare racirii instalatiilor.

Terifiati de faptul ca specialistii francezi si americani sunt mult mai drastici si apreciaza ca amploarea dezastrului este mai mare, japonezii nu stiu ce sa creada cand aud declaratiile facute de la varf.

Mult mai categoric, un expert cum este rusul Yuli Andreev, care s-a ocupat securizarea reactorului de la Cernobil dupa dezastru, spune ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica a permis industriei nucleare sa ignore riscurile de dragul profitului.

"Din moment ce industria nucleara este vulnerabila la accidente, inseamna ca nu e o sursa de energie de incredere," e de parere Andreev. "Menirea Agentiei este de a promova energia nucleara in lume. Este un obiectiv onorabil dar nu suficient. Daca o distribui trebuie sa ai in vedere si siguranta, insa cele doua sunt incompatibile."

Statele Unite au furnizat Japoniei 5 pompe de inalta presiune si 100 de costume de protectie impotriva emisiilor radioactive. Acestea sunt destinate "celor 50 de la Fukushima" - cum ii numeste presa pe tehnicienii eroi care duc o lupta sinucigasa pentru a evita dezlantuirea unei catastrofe nucleare.

Vineri, 18 martie

Intr-un gest de sacrificiu suprem, de care putini muritori ar fi in stare, 50 dintre angajatii centralei de la Fukushima incearca inca sa raceasca reactoarele. Deocamdata, autoritatile nipone au ridicat gradul de primejdie pana la nivelul 5 din 7, pe scara accidentelor atomice.

16:20 Specialistii americani spun ca situatia de la Fukushima poate dura chiar luni de zile. In acest timp japonezii se pregatesc pentru o actiune ampla de stropire cu apa a reactoarelor incinse.

14:17 Premierul japonez Naoto Kan a declarat ca situatia de la centrala nucleara Fukushima ramane "foarte grava".

12:30 Recapitulare: O tensiune densa de poti sa o tai cu cutitul pluteste deasupra centralei de la Fukushima, unde se fac eforturi supraomenesti pentru racirea reactoarelor 3 si 4. Angajatii de acolo, care au ramas pe pozitii, duc aceasta misiune aproape sinucigasa ca sa evite un dezastru nuclear ce ar putea afecta pe toata lumea. Pentru prima oara de la cutremur, inginerii niponi au reusit sa repuna in functiune, partial, sistemul electric al reactorului 2, iar asta le-a readus speranta ca vor putea raci incarcatura radioactiva. Situatia critica e departe de a fi depasita, chiar daca in ultimele ore expertii niponi au detectat o scadere a nivelului de radiatii din zona centralei. "Toata noaptea, s-au facut eforturi sustinute de a conecta centrala la o sursa externa de electricitate. Oficialii niponi sustin ca incearca astfel sa reporneasca generatoarele electrice, pentru ca acestea, la randul lor, sa reporneasca sistemul de racire. Ar incepe astfel un proces lung si lent de incetinire a vitezei cu care se incalzesc aceste reactoare", explica Stan Grant, corespondent CNN. In ultimele ore Statele Unite au furnizat Japoniei cinci pompe de inalta presiune si 100 de costume de protectie impotriva emisiilor radioactive. Acestea sunt destinate angajatilor centralei care, de o saptamana, duc o lupta socotita de multi sinucigasa. Ar face orice sa evite cel mai rau scenariu posibil. "Temerile vin de la partea aceasta unde e stocat combustibilul nuclear consumat. Aceasta e zona care ii ingrijoreaza pe oficialii americani, pentru ca ei cred ca nivelul apei de racire a scazut, dintr-o cauza sau alta, sub barele de combustibil. Chiar daca avem de a face cu combustibil nuclear consumat, acesta este in continuare activ din punct de vedere radiologic. Si daca nu e racit cu apa, se incalzeste pana la temperaturi foarte mari si degaja o enorma cantitate de radiatii", spune Tom Foreman, corespondent CNN. In aceasta dimineata, exact cand s-a implinit o saptamana de la seismul cu magnitudinea 9, japonezii au tinut un minut de reculegere in amintirea victimelor. Combinate, cutremurul si valul tsunami inalt de 10 metri au provocat distrugeri de o amploare coplesitoare. "Acesta este "Armaggedon-ul Naturii". Cat cuprinzi cu privirea, n-a mai ramas nimic. I-am vazut pe localnici trecand printre ruine, printre case. De fapt, nici nu se mai pot numi case. Oamenii iau diverse lucruri, poate incearca sa recupereze macar o bucatica din ceea ce era viata lor inainte. E greu de privit", povesteste Brian Todd, corespondent CNN. In tot acest timp, in Tokyo ia amploare un alt fenomen. Mii de straini, care vor sa paraseasca Japonia de teama radiatiilor, petrec ore la randuri chiar mai mari decat cele la alimente. "In medie, 1.000 de oameni vin la Birou (n.r. de Imigrari) in fiecare saptamana. Oficialii japonezi spun ca doar ieri au venit 10.000 de oameni si cred ca astazi sunt chiar mai multi. Guvernele acestor oameni ii sfatuiesc sa plece. Statele Unite sustin ca cetatenii americani ar trebui sa ia in considerare plecarea. Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda spun ca cetatenii lor ar trebui sa plece, din moment ce serviciile de baza sunt la pamant. Francezii insa, sunt si mai directi. Le spun cetatenilor lor: "Plecati, pentru ca exista un risc maxim de contaminare radioactiva!", spune Anna Coren, corespondent CNN.

11:39

Japonia a ridicat gravitatea incidentului de la centrala nucleara Fukushima 1 de la 4 la 5, pe o scara internationala de la 1 la 7. Singurul accident nuclear care a fost catalogat cu 7 a fost cel din 1986, de la Cernobil.

09:40

Cele mai recente masuratori aratau scaderi ale nivelurilor radioactive, insa acestea sunt totusi periculoase pentru oameni.

Potrivit Agentiei Japoneze pentru Siguranta Nucleara, la un kilometru de centrala erau 279,4 mSv (microsieverti) pe ora vineri dimineata. Fata de 292,2 mSv pe ora, cat se inregistrau joi seara.

Specialistii spun ca un om poate ramane sanatos daca este expus la maximum 100 mSv pe an. Dincolo de acest nivel, iradierea are consecinte nefaste pentru organismul uman.

07:46 La aceasta ora s-a implinit fix o saptamana de la cutremurul devastator din 11 martie, cel mai mare din istoria recenta a Japoniei.

Ora locala era 14:46 - 05:46 GMT, cand pamantul s-a zguduit dramatic, seismul avand magnitudinea de 9.

07:30

Situatia in prezent

Aproximativ 130 de masini de pompieri au ajuns de la Tokyo la Fukushima pentru o ampla operatiune de racire a reactoarelor. Peste 50 de tone de apa se vor turna peste reactoare.

Deocamdata nivelul radiatiilor a scazut dupa ce reactorul 1 a fost reconectat la reteaua de energie electrica si sistemele de racire au repornit.

Acelasi lucru se incearca acum in cazul reactorului 2, unde s-a reusit aducerea curentului electric, iar reconectarea se va face in curand. Ramane de vazut daca sistemele de racire vor reporni.

Vineri dupa-amiaza (la pranz, in Romania), urmeaza o noua incercare de racire a reactorului 3, peste care s-au turnat pana acum 64 de tone de apa si care este inca supraincalzit. Acesta reprezinta cel mai mare pericol, pentru ca este singurul, dintre cele patru cu probleme, care contine si plutoniu. Acest element, impreuna cu uraniul, face parte din compozitia bombelor atomice.

Criza, insa, poate dura saptamani intregi, poate chiar luni - a avertizat oficialul american Gregory Jaczko, specialist in probleme nucleare.

Intr-o conferinta de presa, in primele ore ale zilei de vineri (azi noapte la noi), Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a spus ca nivelurile de radiatie la Fukushima au coborat usor, potrivit televiziunii NHK Japonia.

06:50 Operatorul nuclear japoneaz a declarat ca nu este imposibil ca reactoarele sa fie ingropate in beton, insa prioritatea este racirea acestora.

06:00 Totul depinde de eforturile supraomenesti ale japonezilor, care se lupta cu tunuri de apa si elicoptere sa raceasca reactoarele 3 si 4.

05:40 Pentru prima oara de la cutremur, inginerii niponi au reusit sa repuna in functiune, partial, sistemul electric al reactorului 2. Asta ar insemna repornirea generatoarelor diesel si, implicit, reluarea functionarii sistemului de racire.

Joi, 17 martie

21:53 - Presedintele american, Barack Obama, a ordonat o verificare a tuturor centralelor nucleare din Statele Unite, ca masura de precautie, dupa cele intamplate in Japonia, dar crede ca acestea sunt in siguranta, relateaza BBC.

O raza de speranta, ca un dezastru nuclear sa fie, totusi, evitat, a venit din partea autoritatilor japoneze care au explicat ca inginerii vor da drumul la curent, la reactorul 2, pentru ca sistemul de racire sa functioneze din nou, dupa ce operatiunea de racire cu apa aruncata din elicopter va fi intrerupta la reactorul 3.

Un expert american a avertizat joi ca problemele sunt mult mai grave decat au dezvaluit japonezii: nivelul de radiatii ar fi si mai ridicat. Institutul francez de siguranta nucleara anunta aseara ca urmatoarele 48 de ore sunt critice.

Autoritatile sud-coreene au detectat joi urme de radioactivitate la un japonez sosit din tara sa pe aeroportul din Seul, dar nivelul a revenit la normal dupa ce si-a dat jos haina si pantofii, a anuntat agentia de presa Yonhap.

Autoritatile locale verifica sistematic pasagerii si produsele alimentare provenind din Japonia, in conditiile in care in Coreea de Sud se intensifica temerile privind o contaminare radioactiva dupa accidentul de la centrala nucleara japoneza Fukushima 1. Farmaciile sud-coreene sunt asaltate de cereri de pastile cu iod, care limiteaza riscurile pentru sanatate in caz de contaminare nucleara, iar echipajele unor nave au refuzat sa plece spre Japonia.

17.00 Un purtator de cuvant al autoritatilor care actioneaza la Fukushima a recunoscut, potrivit Sky News, ca situatia poate fi considerata, acum, "grava". Armata a terminat astazi operatiunea de stingere cu apa a reactorului 3.

16.00 Publicatia "Voice of Russia" il citeaza pe Iaroslav Strombach, director al Institutului Kurceatov din Moscova, cel mai mare centru rusesc de studii atomice. Strombach a declarat ca situatia este, intr-adevar, dificila, dar s-a aratat convins ca nu va exista o catastrofa atomica. Desi nu crede ca Japonia va reusi sa evite topirea celor cinci reactoare atomice, directorul Institutului este sigur ca acest lucru nu va provoca o reactie nucleara.

15.00 "Avem parte de o situatie foarte grava, care se intampla chiar acum", a spus purtatorul de cuvant al autoritatilor care gestioneaza situatia de la Fukushima, citat de Sky News. Din pacate, aceasta declaratie vine chiar in timp ce compania care administreaza centrala nucleara se chinuie sa previna o posibila explozie nucleara la Fukushima.

"Este inceputul unei catastrofe. Ar trebui sa ne rugam.."

Sebastian Pflugbeil, presedinte al Societatii pentru Protectia impotriva Radiatiilor

 14.00 Autoritatile din Extremul Orient rus folosesc moluste pentru a monitoriza nivelul radiatiilor. "Molustele reactioneaza la ionii de metale grele, ceea ce inseamna ca putem da alerta, cu ajutorul lor, daca nivelul radiatiilor creste", a explicat societatea pentru managementul apelor Primvodokanal. Nivelul radiatiilor era stabil in aceasta regiune, situata la o mie de kilometri de centrala nucleara japoneza, relateaza AFP. Cu toate acestea, locuitorii din regiune s-au repezit in ultimele zile sa ia medicamente pe baza de iod si aparate de masurare a radioactivitatii, in pofida asigurarilor autoritatilor, potrivit carora contaminarea nu ii afecteaza.

13.00 Cinci camioane-cisterna ale armatei au fost trimise la centrala nucleara Fukushima. Acestea sunt incarcate cu 30 de tone de apa si participa la operatiunile de racire a reactoarelor. Spre deosebire de camioanele politiei, aceste vehicule pot bombarda o tinta cu apa, fara ca soldatii sa fie obligati sa iasa din cabina. Politistii au incercat anterior sa stropeasca reactorul, dar nu au putut sa se apropie suficient de mult, din cauza nivelului ridicat al radiatiilor, a precizat televiziunea japoneza NHK. De asemenea, in cursul diminetii, patru elicoptere ale armatei au varsat cateva tone de apa peste reactorul 3.

12.30 Regiunea Tokyo si estul Japoniei risca sa se confrunte cu intreruperi masive ale electricitatii. Aceasta situatie ar putea aparea daca nu va fi redus consumul, deoarece productia de electricitate a scazut simtitor din cauza problemelor la centralele nucleare. Avertismentul a fost lansat de ministrul japonez al Industriilor, citat de AFP. Din cauza valului de frig care afecteaza estul Japoniei, consumul de electricitate a crescut, in ciuda intreruperilor controlate.

09.30 Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai contine apa, ceea ce are ca efect niveluri "extrem de ridicate" ale radiatiilor, a declarat miercuri presedintele Autoritatii americane pentru reglementare nucleara (NRC).

 09:00 Seful comisiei nucleare din Statele Unite a declarat ca in acest moment scenariile oferite de autoritatile japoneze nu sunt tocmai exacte si ca oficialii americani cred ca dezastrul de la centrala Fukushima este mult mai mare decat se spune, screi The New York Times.

Americanii din Japonia au fost sfatuiti sa stea mult mai departe decat perimetrul impus de Tokyo. 

08:00 Intre timp, un nou bilant al victimelor provocate de seismul urmat de un tsunami, de vineri: 5.178 de morti si 8.606 disparuti.

05:55 SUA a anuntat ca va scoate din Japonia membrii ambasadei, iar mai multe avioane ale SUA vor ajunge in Japonia pentru ca cetatenii americani din Japonia sa se poate intoarce in tara.

05:45 Presedintele Americii, Barack Obama, l-a anuntat telefonic pe imparatul Japoniei ca SUA va face tot ce ii va sta in putere pentru a ajuta la recuperarea economica a tarii dupa cutremur.

03:45 Ministrul economiei din Japonia a declarat ca schimbul valutar si listarile la bursa s-au stabilizat.

03:30 Agentia Nucleara Nipona a declarat ca, potrivit ultimelor date, nivelul de radioactivitate a continuat sa scada la centrala Fukushima.

03:20 Reprezentantii Agentiei Nucleare nipone au declarat ca se va turna apa peste reactorul 3 al centralei pentru a preveni un eventual incendiu.

03:00 Fum alb iese din reactorul nuclear numarul 3 de la centrala Fukushima. Autoritatile nu stiu inca daca este vorba despre abur, sau fum - cauzat de un incendiu interior.

00:19 Potrivit Reuters, care citeaza Agentia Nucleara Japoneza, nivelul radiatiilor a scazut la centrala Fukushima Daiiki.

Miercuri, 16 martie

"In plus fata de cele trei trei reactoare care erau in functiune in momentul incidentului, cel de-al patrulea reactor constituie, de asemenea, de acum, un motiv de ingrijorare. Acest reactor nu era in functiune in momentul cutremurului", a declarat presedintele NRC, Gregory Jaczko, in cadrul unei audieri in Congres. "Credem ca a fost o explozie de hidrogen la nivelul acestui reactor", a explicat el.

20.15 Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a anuntat miercuri ca vrea sa se deplaseze in Japonia chiar joi daca este posibil, pentru a se informa direct in legatura cu criza nucleara si a vedea cum poate AIEA sa ajute, transmite AFP.

20.00 MAE a precizat, miercuri seara, ca numarul solicitarilor de asistenta consulara si informatii primite de Ambasada de la Tokyo si de Departamentul Consular a ajuns la 132, iar o parte din personalul ambasadei, preponderent feminin, va reveni temporar in Romania.

19.00 Numarul locuitorilor din Ishinomaki disparuti dupa cutremurul de vineri urmat de un tsunami devastator se ridica la 10.000, a declarat primarul orasului. Asta

17.17 Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a declarat in fata Parlamentului European ca in urmatoarele ore ar putea urma alte catastrofe care sa puna in pericol japonezii.

13:31 Operatiunile de salvare a sinistratilor sunt ingreunate de temperaturile scazute si de ninsorile abatute asupra nord-estului Japoniei. Meteorologii atentioneaza ca maine se va raci si mai tare. 80.000 de politisti, militari si salvatori sunt impiedicati de conditiile meteo deloc favorabile sa-i caute pe supravietuitori.

500.000 de persoane ramase fara adapost dupa ce locuintele lor au fost rase de pe suprafata pamantului de furia naturii, tremura acum de frig.
zapada si frig Japonia

12:55 Imparatul Akihito a tinut un discurs in timpul diminetii in care si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu criza continua de la centrala nucleara Fukushima.

Este primul discurs public pe care il sustine imparatul Japoniei de vineri, atunci cand tara a fost cutremurata de un seism puternic de 9 pe scara Richter, urmat de un tsunami devastator.

Aceste discursuri publice, tinute de imparat, sunt foarte rare. Acesta a spus ca este "profund ingrijorat" si descrie catastrofa ca avand o "gravitate fara precedent".

Imparatul a adus, de asemenea, condoleante victimelor dezastrului si i-a indemnat pe oameni sa nu isi piarda speranta. "Ma rog pentru siguranta a cat mai multor oameni".

11:13 Secretarul-sef al guvernului japonez, Yukio Edano, a afrirmat, din nou, ca nu exista niciun risc imediat asupra sanatatii in jurul centralei nucleare de la Fukushima.

11:11 NHK TV: Armata a renuntat la planul de a imprastia apa deasupra centralei nucleare de la Fukushima.

10:20 NHK TV transmite ca un elicopter va survola reactorul trei de la Fukushima si va imprastia apa deasupra acestuia. Elicopterul nu poate sta mult timp deasupra centralei. Exista un risc ridicat ca pilotii sa fie iradiati.

10:15 Recapitulare: Personalul centralei s-a intors la lucru dupa ce o crestere brusca a nivelului de radiatii i-a determinat sa paraseasca incinta centralei Fukushima, cu cateva ore in urma. Inainte de evacuare, un incendiu a izbucnit la reactorul 4, pentru a doua oara in doua zile, iar, deasupra reactorului 3, a putut fi vazut fum.

09:51 Numarul mortilor confirmate a ajuns la 3.771, informeaza televiziunea de stat japoneza NHK. Aproape 8.000 sunt dati disparuti.

09:40 Numarul total al mortilor si disparutilor a ajuns acum la mai mult de 11.000, informeaza televiziunea NHK. Este prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial cand au murit atat de multi oameni in Japonia, in urma unui dezastru natural.

08:40 Reprezentantii TEPCO citati de CNN: Muncitorii centralei nucleare de la Fukushima se intorc la unitate dupa ce au fost evacuati in urma cu cateva ore. Acestia au fost evacuati dupa ce nivelul radiatiilor a crescut.

06:16 Desi, ulterior, nivelul de radioactivitate a mai scazut, autoritatile le-au cerut oamenilor care se mai afla pe o raza de 20-30 de kilometri in jurul centralei sa paraseasca zona sau sa ramana inchisi in case. Teama nu dispare nici cand treci dincolo de zona de siguranta din jurul centralei Fukushima, care a devenit si zona de excludere aeriana.

Japonezii se tem, dar nicaieri nu vezi scene de panica.

Oamenii se aliniaza in locurile special amenajate unde se masoara nivelul de radiatii si isi asteapta rabdatori randul. Multi au copii in brate. N-au uitat nici animalele de casa.

Chiar daca nu la niveluri ucigase, elemente radioactive au ajuns in aer dupa defectarea sistemelor de racire la centrala de la Fukushima. Iar guvernele din toata lumea, la presiunea opiniei publice, sunt nevoite sa reconsidere masurile de siguranta nucleara. Inclusiv administratia Obama.

06:10 Apa pompata din mare este turnata peste reactoarele 1, 2 si 3 pentru a raci miezul fierbinte al reactoarelor. Autoritatile au declarat ca este o lupta foarte mare pentru a reduce temperatura si in reactoarele 5 si 6.

06:00 Un nou cutremur a avut loc in arhipelag. Seismul de 6 pe scara Richter s-a resimtit in Tokyo si a zguduit din temelii cladirile deja afectate de cutremurul de vineri.

05:40 A inceput sa ninga in Japonia, iar autoritatile se tem ca zapada care atinge solul este radioactiva.

05:00 Potrivit agentiei nucleare, muncitorilor care lucreaza la centrala Fukushima li s-a spus sa plece, deoarece nivelul radiatiilor este in continua crestere.

04:00 Potrivit Reuters, care citeaza o televiziune japoneza, se observa fum alb iesind din reactorul 3 Daiichi al centralei Fukushima. TEPCO a declarat ca acest fum este rezultatul supraincalzirii baii de combustibili a centralei.

03:10 Operatorul Electrica Tokyo a declarat ca se ia in considerare folosirea unui elicopter pentru a se asigura ca nu mai izbucnesc noi focuri la reactoarele centralei. Cei doi muncitori care au fost dati disparuti, inca nu au fost gasiti, la o zi de la explozia reactorului patru al centralei.

00:11 Potrivit CNN, Japonia este unica tara din lume care s-a confruntat in acelasi timp cu seism, tsunami si dezastru nuclear, la distanta de numai cateva zile.

00:03 Potrivit CNBS, autoritatile incearca cu disperare sa raceasca miezul reactoarelor, pompand apa din mare.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
WikiLeaks: Japonia a fost avertizata in 2008 de pericolele nucleare
WikiLeaks: Japonia a fost avertizata in 2008 de pericolele nucleare

Inca de acum doi ani, Japonia a fost avertizata de organismele internationale ca nu este in masura sa gestioneze efectele unui cutremur devastator care va afecta centralele sale nucleare.

Fukushima moare. Ultimele ore ale centralei nucleare
Fukushima moare. Ultimele ore ale centralei nucleare

Centrala nucleara de la Fukushima, care tine in suspans o lume intreaga, pare a-si "trai" ultimele ore de viata. Autoritatile, expertii, guvernele si chiar Japonia insasi - cu totii spun ca situatia este "apocaliptica". Acest cosmar nu pare ca se va opri.

Tragedia din Japonia, pas cu pas. Citeste cronologia evenimentelor
Tragedia din Japonia, pas cu pas. Citeste cronologia evenimentelor

Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai contine apa, ceea ce are ca efect niveluri "extrem de ridicate" ale radiatiilor, a declarat miercuri presedintele Autoritatii americane pentru reglementare nucleara (NRC).

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.