S-a intors la familie dupa aproape 200 de zile petrecute in SPATIU. "Fara gravitatie, nici sa-ti tai unghiile nu e simplu"

Ultima actualizare: 15-06-2015 07:07

O italianca de 38 de ani a doborat recordul mondial pentru cea mai lunga perioada petrecuta in spatiu de o femeie.

Samantha Cristoforetti a stat 199 de zile la bordul Statiei Spatiale Internationale, timp in care a tinut in permamenta legatura cu cei 500 de mii de oameni care ii urmareau postarile pe Twitter. Misiunea a durat cu o luna mai mult decat ar fi trebuit, din cauza unei probleme de aprovizionare, survenite dupa esecul unei navete rusesti.

Cristoforetti este scoasa acum din capsula Soyuz. Acesta este momentul in care italianca si cei doi colegi ai sai, un rus si un american, iau contact direct cu lumea, dupa o lunga perioada petrecuta la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Cei trei ar fi trebuit sa revina pe Pamant in 12 mai. Data plecarii a fost amanata, dupa ce expertii rusi au pierdut controlul capsulei Progress, care avea misiunea sa aprovizioneze laboratorul orbital. Pe langa munca intensa de cercetare si lucrarile de mentenanta, Cristoforetti a avut grija sa isi tina la curent prietenii de pe pamant cu provocarile traiului in imponderabilitate.

"Sa iti tai unghile nu este un lucru chiar simplu cand nu exista gravitatie”, spune astronauta din Italia. „Cel mai bine este sa faci asta in imediata apropiere a unei guri de ventilatie, pentru ca bucatile taiate sa ramana lipite de sita."

A dezvaluit lumii si cum iau masa astronautii: "Mancam, de asemenea, multe oleaginoase, precum aceste nuci de Macadamia." Dar si cum fac exercitii pentru a-si tonifia muschii. In unele cazuri, italianca a furnizat informatii neasteptate, de pilda a prezentat toaleta de pe Statia Spatiala Internationala.

Drumul spre Pamant a fost unul dulce-amarui pentru astronauta din Italia, intrucat nerabdarea de a-si revedea familia s-a impletit cu regretul ca nu va mai trai senzatiile unice oferite de imponderabilitate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO