Rutina războiului. Ucrainenii nici măcar nu se mai plâng de bombardamente, doar fac curățenie după
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis marți alți trei guvernatori regionali, printre care și cei din Luhansk și Odesa.
Aceste demiteri se adaugă unui val întreg care a dus, în ultimele luni, la îndepărtarea din funcții a mai multor procurori regionali, dar și miniștri din Guvernul de la Kiev.
Ucraina încearcă astfel să demonstreze Occidentului că duce o luptă activă împotriva corupției interne.
Între timp, pe front, bătălia sângeroasă continuă la Bahmut, însă rușii lovesc și zonele rezidențiale ale orașelor din apropiere.
Atacurile nemiloase ale rușilor continuă să lovească zonele civile în estul Ucrainei. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite, după ce bombele rusești au nimerit marți șase blocuri de locuințe din centrului oraşului Kramatorsk.
Ivan Watson, corespondent CNN: ”Suntem în orașul Kramatorsk, în est, și ceea ce vedeți aici face parte din distrugerile lăsate în urmă, după ce, conform informațiilor de la oficialii ucraineni, rușii au lovit acest bloc de apartamente de trei etaje. Unul dintre lucrurile remarcabile pe care le observăm este că nimeni de aici nu se plânge. Oamenii pur și simplu s-au apucat să curățe distrugerile făcute".
Între timp, în Bahmut luptele sunt mai dure ca niciodată, iar linia frontului este tot pe micul râu care trece prin centrul orașului.
Ca să marcheze avansul rusesc, o parte dintre mercenarii Wagner s-au fotografiat fix în același loc în care Zelenski s-a pozat cu trupele ucrainene, atunci când a vizitat frontul din Bahmut, în decembrie anul trecut.
Capturarea completă a orașului ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul de a controla întreaga regiune Donețk. Dar Kievul continuă să rămână ferm pe poziții.
Putin repetă teza cu războiul pentru existența Rusiei
Volodimir Zelenski: ”Am avut o întâlnire la sediului Comandamentului Suprem. Am primit rapoarte ale Comitetului Central, ale seviciilor de informații, ale comandanților de direcții. Accentul principal rămâne pe Khortițiia și Bahmut. Există o poziție clară a întregului Stavka (Cartierul General al Armatei): să întărească această direcție, să distrugă pe cât posibil invadatorul”.
Cum problemele de personal persistă în armata rușilor, potrivit presei de la Kiev, forțele de ocupație își intensifică eforturile de mobilizare din Crimeea. Iar mulți cetățeni se pregătesc să părăsească peninsula anexată de Putin în 2014, de teamă că vor fi trimiși pe front, în Ucraina.
Aflat în vizită la o fabrică de elicoptere militare, din Siberia, președintele rus Vladimir Putin și-a repetat binecunoscutele teze: ”Însăși existența Rusiei ca stat este miza războiului din Ucraina. Occidentul colectiv încearcă să distrugă Rusia” - a declarat Putin. Apoi, într-un interviu legat de exploziile de anul trecut de la gazoductele Nord Stream, liderul de la Kremlin a arătat cu degetul spre Washington.
Vladimir Putin: ”Trebuie să căutați întotdeauna părțile interesate. Cine este interesat? În teorie, SUA sunt interesate să oprească furnizarea de resurse energetice rusești pe piața europeană și să-și furnizeze propriul gaz natural lichefiat, chiar dacă este cu 25-30% mai scump decât gazul rusesc”.
”Ar fi imposibil să trecem pe o cale pașnică”
Potrivit agenției Reuters, Xi Jinping și Zelenski ar urma să stea de vorbă după ce liderul de la Beijing se va întâlni cu Vladimir Putin, la Moscova, săptămâna viitoare.
„E prea devreme să spunem dacă vor discuta despre pace”, a reacționat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.
Dmitri Peskov: ”Cerințele Moscovei sunt bine cunoscute, la fel ca și situația de facto și noile realități (provinciile ucrainene anexate). Fără să ținem cont de aceste chestiuni, ar fi imposibil să trecem pe o cale pașnică”.
Rusia a aprobat prelungirea acordului pentru exportarea cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Însă doar pentru 60 de zile, nu 120, cum era prevăzut anterior.
Dmitri Peskov: ”A fost un gest de bunăvoință din partea Federației Ruse în speranța că acele condiții și obligații din cealaltă parte a acordului vor fi îndeplinite”.
Adică asigurarea condițiilor ca și Rusia să poată exporta produse agricole și îngrășăminte.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina, vladimir putin, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
15-03-2023 09:15