În Rusia, cine îi critică pe mercenarii care luptă în Ucraina ajunge la închisoare. S-a votat legea
Deputaţii ruşi au votat marţi un text legislativ care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru "discreditarea" unor grupuri armate precum Wagner.
Măsura este deja în vigoare în ceea ce priveşte armata rusă și are drept scop reprimarea criticilor războiului în Ucraina, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Sancţiunile penale care vizează "fapta de a discredita forţele armate ale Rusiei sunt extinse la formaţiuni de voluntari, organizaţii şi persoane fizice care aduc o asistenţă forţelor armate pentru a-şi efectua misiunea", a indicat Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului, pe site-ul său.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Toţi cei care astăzi îşi riscă viaţa pentru a asigura securitatea ţării şi a cetăţenilor sunt protejaţi de provocări şi de minciuni" prin această lege, a estimat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, precizând că "sancţiunile vor fi grele, până la 15 ani de privare de libertate".
Grupurile armate private sunt în centrul dispozitivului militar rusesc în Ucraina. Grupul Wagner, care a recrutat masiv în închisorile ruseşti, este acela aflat în prim-planul ofensivei ruse de la Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei.
Însă Wagner, care acţionează cu o autonomie destul de mare în teren, întreţine relaţii tensionate cu statul major şi Ministerul Apărării, acuzându-i pe responsabilii din aceste foruri de incompetenţă sau chiar trădare pentru lipsa aprovizionării cu muniţie de artilerie.
Acest grup armat privat, condus de Evgheni Prigojin, este de asemenea prezent şi pe alte continente, în special în Africa, pentru a îndeplini ordinele Kremlinului, potrivit criticilor.
La puţin timp după începutul ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia a introdus o serie de sancţiuni penale pentru a reprima orice formă de critică faţă de armată.
Opozanţi de renume şi simpli cetăţeni au fost arestaţi şi unii au fost deja judecaţi şi condamnaţi pentru criticile lor, precum Ilia Iaşin, condamnat în decembrie la opt ani şi jumătate de închisoare.
O altă figură a opoziţiei ruse, Vladimir Kara-Murza, este judecată de luni şi riscă până la 25 de ani de închisoare. El este acuzat de înaltă trădare şi că a difuzat "informaţii false" privind armata.
Sursa: Agerpres
Etichete:
Dată publicare:
14-03-2023 15:08