”Moscova speră ca liderii europeni prezenți la Kiev să vadă că este inutilă alimentarea cu arme a Ucrainei”, spune chiar purtătorul de cuvânt al lui Putin.  

”Cei patru președinți ar trebui să-l determine pe Zelenski să fie realist în ceea ce privește situția din Ucraina”, insistă Dimitri Peskov.

”Nu vom ceda nicio bucată din teritoriul Ucrainei”, răspunde guvernatorul din Luhansk, regiune unde bombele cad necontenit peste orașe unde civilii rămân fără apă și mâncare.

Bahmut și Severodonețk sunt zguduite fără încetare de bombardamentele rusești.

Nu e niciodată liniște aici. Am uitat ce înseamnă liniștea”.

Oleksand Motornyi: ”Soledar, în apropiere de autostrada care traversează Bakhmut, este acum un oraș de primă linie, constant sub focul inamicului. Sunt cratere uriașe ca acesta în tot orașul. Muniția transportată de aviație a fost aruncată și a explodat chiar lângă locuințele oamenilor”.

Dar Severodonețk rămâne locul celor mai dure confruntări de pe frontul ucrainean.

Peste 10.000 de civili sunt blocați în orașul din regiunea Luhansk sub bombardamente, după ce armata rusă a reușit să distrugă toate cele trei poduri care făceau legătura cu acest oraș.

”Casa, pur și simplu, nu mai există”

Sute de localnici se adăpostesc în buncărele de sub uzina chimică Azot. Dar peste tot proviziile sunt pe sfârșite. Iar rușii lovesc și trenurile care duc ajutoare cu alimente în zonele încă accesibile din estul Ucrainei.

Serhiy Haidai, guvernator al Luhansk: ”Nu putem să mai așteptăm pentru că nu avem de gând să cedăm aceste teritorii. Iată cum se comportă Rusia, aceștia sunt oameni sălbatici. Astăzi vor un teritoriu, mâine altul, poimâine altul. Mulți eroi ai Ucrainei au murit apărând integritatea țării. Nimeni nu ne va ierta dacă mor oameni, dar noi facem concesii agresorului”.

Bombardamentele au făcut dezastru și în regiunea Donețk, unde în orașul Pokrovsk mai multe persoane au fost rănite si cel puțin 14 locuințe si o fermă, distruse.

Bărbat: ”Toată lumea era la câmp, în apropiere de casă. Ne vedeam de treabă. Apoi s-a auzit o bubuitură și am căzut ca secerați cu toții. Era mult praf și fum. Acum casa pur și simplu nu mai există”.

Volodimir Zelenski: ”(Rușii) au lovit din nou orașul Nikolaiv, au dat lovituri și asupra oamenilor din Harkov. Iar propagandiștii ruși au devenit și mai activi în răspândirea de minciuni pentru a putea să provoace o suferință în Ucraina. Dar nu cred că aceste aceste minciuni pot funcționa. Noi apărăm Donbasul”.

După intensificarea bombardamentelor din Harkov, doi americani au fost dați dispăruți și există temeri că ar fi fost capturați de forțele ruse.

Invadatorii ruși au început să vâneze voluntarii străini care luptă în Ucraina

John Kirby: ”Vom face tot posibilul să monitorizăm această situaţie şi să aflăm cât mai multe amănunte. Evident, dacă faptele se dovedesc adevărate, vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i aduce în siguranță acasă".

Dar misiunea ar putea fi imposibilă după ce rușii par să fi început o vânătoare a voluntarilor străini care luptă în Ucraina.

Săptămâna trecută, doi britanici și un marocan au fost condamnați la moarte de un așa-zis tribunal al separatiștilor din Donețk.

Denis Pushilin, liderul separatiștilor din Donețk: ”Eu am dreptul să îi grațiez, dar nu văd niciun motiv pentru exercitarea acestui drept. În primul rând, ar trebui mă ghidez după cadrul legislativ, și, necondiționat, ar trebui să mă bazez pe opinia cetățenilor Republicii Populare Donețk”.

Între timp, Casa Albă a anunţat că va trimite Ucrainei noi ajutoare militare în valoare de un miliard de dolari, inclusiv rachete antinavă Harpoon, rachete de artilerie și proiectile pentru obuzierele livrate anterior.

Rușii au pierdut 30% din blindate 

Şeful statului major american a spus că ucrainenii vor avea sistemele de artilerie Himars - care pot lansa multiple rachete ghidate până la 70 de kilometri, cu muniţia aferentă şi echipaje care sa le opereze, deja instruite. În privința raportului de forțe, ruții au pierderi mari.

Mark Milley, șefului Statului Major al SUA: ”Rușii au pierdut undeva la 20-30% din forța lor blindată. Este un număr semnificativ, este uriaş".

Deși forțele ruse le depășesc numeric pe cele ucrainene din regiunea Donbas, consolidarea controlului Rusiei în estul Ucrainei "nu este pecetluită", mai susţin oficialii americani.

Mark Milley, șefului Statului Major al SUA: ”Războiul nu este doar un joc al numerelor. Este vorba despre cum folosești armele. Rușii folosesc artileria doar pentru a distruge în masă pozițiile ucrainene, dar și asupra populațiilor civile din zonele urbane. Fără a obține neapărat rezultate militare, să spunem. Ucrainenii, pe de altă parte, folosesc tehnici de artilerie mult mai bune și au un efect destul de bun asupra rușilor”.