ONU: „Niciun copil din Ucraina nu trebuie să fie adoptat în Rusia”. Mii de copii, transferaţi în Rusia după invazie

Ultima actualizare: 15-06-2022 11:50
copii ucraina
Getty

Mii de copii ucraineni au ajuns în Rusia de la începutul războiului. O reprezentantă a ONU spune că niciun copil din Ucraina nu ar trebui să fie adoptat în Rusia.

ONU susține că va contribui la întoarcerea copiilor ucraineni în familiile lor.

„Insistăm în continuare ca niciun copil să nu fie dat în adopţie în timpul unui război, deoarece ONU privilegiază întoarcerea copiilor în familiile lor. Orice decizie de a deplasa un copil trebuie să aibă la bază interesul său superior, iar orice deplasare trebuie să fie voită, cu acordul familiei”, a subliniat într-o conferinţă de presă, marţi, directoarea regională a UNICEF în Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan, relatează News.ro.

ONU cere ca niciun copil să nu fie dat în adopţie în timpul unui război.

„Reafirmăm Federaţiei ruse că adoptarea nu ar trebui să aibă loc niciodată în timpul sau imediat după o situaţie de urgenţă umanitară, deoarece copiii care sunt despărţiţi atunci de familia lor și nu pot să fie consideraţi orfani”, a subliniat ea.

În privinţa copiilor ”care au fost trimişi în Rusia, colaborăm strâns cu mediatori şi reţele pentru a vedea cum putem documenta cel mai bine aceste cazuri”, a anunţat Afshan Khan, fără să poată prezenta un bilanţ în acest sens.

Afshan Khan a subliniat faptul că agenţia ONU nu are acces la copiii transferați în Rusia de la începutul războiului.

„Nu avem acces la copii între frontierele Federaţiei ruse. Este un lucru care este necesar să fie făcut prin acord cu Guvernul Federaţiei ruse, la solicitatea sa”, a precizat ea.

ONU şi-a exprimat îngrijorarea încă de la începutul lui martie cu privire la riscul adoptării forţate a copiilor ucraineni.

Este vorba despre aproximativ 100.000 de copii care, de la începutul invaziei ruse, trăiesc în instituţii sau internate situate în mare parte în estul ţării. Jumătate dintre acești copii au dizabilități, iar mulți dintre ei nu sunt orfani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO