Macron, în România: Rusia este un stat puternic, nu dorim să avem un război cu poporul rus

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza "Mihail Kogălniceanu", de către şeful statului român, Klaus Iohannis.

Din delegaţia României prezentă la baza militară au făcut parte premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale și s-au întâlnit cu militarii dislocaţi în Baza "Mihail Kogălniceanu".

 

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La final, ei au susţinut declaraţii comune de presă, care au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS.

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a declarat preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

De asemenea, liderul francez a declarat că Rusia este o putere de temut.

”Rusia este o putere de temut și nu dorim să avem un război cu poporul rus .. și că dorim să-l nimicim mâine. Ceea ce s-a spus de către alții în alte ocazii. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câștige și focul să înceteze, trebuie să negociem. Președintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, și noi, europenii, vom și noi prezenți la această masă, aducând garanții de securitate și elemente care țin de resortul nostru. Aceasta este realitatea și va trebui să se întâmple la un moment dat, și niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul.” - a spus președintele Franței, potrivit traducerii oficiale.

Întrebat de un jurnalist, cum se poate negocia cu Putin, fără ca Rusia să fie umilită, Macron a răspuns 

Reporter: Dumneavoastră considerați că Rusia nu trebuie umilită. Întrebarea este cum se poate trata cu un agresor fără să-l umilești, Macron s-a declarat frapat să vadă că ”există o formă de escaladare verbală”.

Președintele Emmanuel Macron: ”Încă din prima zi, Franța a spus clar că Rusia este țara agresoare și că duce un război de agresiune împotriva Ucrainei și poporului ucrainean, și că nu respectă nici integritatea teritorială, nici suveranitatea Ucrainei. Am condamnat ferm acest război în toate structurile internaționale și am luat măsuri. Dificultatea la ora actuală, pe care am discutat-o cu președintele Iohannis este că, bineînțeles că denunțăm această situație, sancționăm Rusia, susținem ucrainenii ca să se lupte, dar să fim lucizi, să constatăm că noi nu ne lansăm într-un război, nu suntem în război cu Rusia. Deci, singura ieșire, singura soluționare posibilă a conflictului este fie o victorie militară a Ucrainei, fie la un moment dat o discuție, pentru că este singura soluție care să permită un acord între Ucraina și Rusia. E o chestiune de bun simț. Sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală fără să se tragă consecințele acestor declarații. Eu încerc să fiu coerent în ceea ce spun și cu situația de pe teren.”

Iohannis i-a cerut lui Macron să susțină România în procesul de aderare la Schengen

 

Președintele Klaus Iohannis a profitat de vizita președintelui Franței Emmanuel Macron în România și i-a cerut acestuia să susțină țara noastră în procesul de aderare la Spațiul Schengen.

 

Anunțul a fost făcut chiar de către șeful statului român în conferința de presă pe care a susținut-o împreună cu liderul francez la baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanța.

”Am avut o discuție cuprinzătoare cu președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen.”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Sinteza declarațiilor:

Președintele Klaus Iohannis:

-  Mă bucur foarte mult să-l am aici pe președintele Franței, Emmanuel Macron.

- Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea summit-ului de la Madrid, important pentru securitatea noastră comună.

- O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța a fost asigurarea securității alimentare la nivel global. România depune eforturi susținute prin oferirea de rute pentru exportul de cereale. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest export cât mai facil.

- Am discutat și despre ajutorul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova.

- Am avut o discuție cuprinzătoatre și cu privire la extinderea Spațiului Schengen. Am exprimat încrederea că vom conta pe sprijinul Franței.

Președintele Franței, Emmanuel Macron:

- Mulțumesc Romîniei că a acceptat ca Franța să-și asume responsabilitatea pe teritoriul său. De asemenea, mulțumesc armatelor noastre care s-au desfășurat cu o reactibilitate deosebită, în doar câteva zile, ceea ce e un semn al credibilității armatelor.

- Știu că cei care au venit în luna februarie se vor întoarce în munții lor și le mulțumesc și lor și succesorilor săi care vor veni să preia ștafeta.

- Domnule președinte, suntem mândri să ne aflăm aici.

- România nu este pentru Franța ca oricare alta, se bazează pe o prietenie de două secole. România a putut să conteze pe fraternitatea Franței  și suntem mândri că această prietenie istorică continuă.

- Rusia este un stat puternic, iar noi nu dorim să avem un război cu poporul rus.

- Din punct de vedere politic și logistic, consider că suntem într-o situație de convergență cu Ucraina, pentru a avea noi discuții de cooperare. Suntem într-un context în care trebuie să asigurăm exportul de cereale din România. Trebuie să transmitem semnale puternice din Europa. De aceea este nevoie ca europenii să rămână uniți. Consiliul European trebuie să ia decizii în această privință. Trebuie să transmitem semnale de susținere, inclusiv în Republica Moldova.

- Încă din prima zi, Franța a spus că Rusia este o țară agresoare, care nu respectă integritatea teritorială și nici suveranitatea Ucrainei. Și am luat măsuri. Dificultatea la ora actuală este că denunțăm această situație, sancționăm Rusia, dar să fim lucizi și să constatăm că noi nu suntem în război cu Rusia. E o chestiune de bun simț, sunt frapat să văd că există o formă de escaladare verbală. 

Discuțiile oficiale dintre președintele României și cel al Franței

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuțiile dintre cei doi preşedinţi au vizat modalităţile de a consolida Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Alte teme de discuţie au vizat aderarea României la Spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

O atenţie deosebită a fost acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

De asemenea, ei au discutat despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Cei doi şefi de stat au mai discutat despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora au figurat, de asemenea, pe agendă.

Președintele Franței, în România

 

Emmanuel Macron a ajuns, marţi seară, la Baza Kogălniceanu, el fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Macron s-a întâlnit apoi cu militarii francezi de la Baza ”Mihail Kogălniceanu”, afirmând că vor fi depuse toate eforturile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile.

 

”Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenţi”, le-a mai spus el militarilor francezi.

De asemenea, el a mulţumit Armatei române pentru primire şi cooperare.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
„Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului”. Avertismentul șefului CIA
„Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului”. Avertismentul șefului CIA

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN.

 

Iranul amenință din nou Israelul. „Să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre”
Iranul amenință din nou Israelul. „Să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre”

Ministrul iranian de Externe a promis joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că Teheranul va face Israelul să „regrete” orice atac împotriva ţării sale, relatează AFP.

Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse

Ucraina anunţă că a fost dejucat un complot de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski. Presa din Ucraina scrie că presupusul criminal este un cetățean polonez care îşi oferise serviciile spionajului militar rusesc.

 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.