Rușii au instituit teroarea în Ucraina: ”M-am născut în vreme de război și mor tot în război. Doamne, cât să mai îndurăm?
Discursul ținut luni de Vladimir Putin la Moscova nu lasă loc de speranțe că rușii ar avea de gând să se retragă din Ucraina prea curând.
În perspectiva unui război de uzură îndelungat, democrații din Congresul Statelor Unite vor să voteze un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Președintele Biden a cerut inițial Congresului o sumă de 33 de miliarde de dolari pentru Kiev, în special pentru asistență militară.
În timp ce la Moscova rușii încheiau Ziua Victoriei cu focuri de artificii, asupra Odesei se abătea al doilea bombardament al zilei. Cel puțin trei rachete hipersonice Kinzhal au căzut asupra unei zone industrial-comerciale. Un om a murit, alți cinci au fost răniți, iar două hoteluri și un mall au fost distruse.
Iar asta se întâmpla în timp ce șeful Consiliului European, Charles Michel, vizita orașul-port de la Marea Neagră. Așa că a fost nevoie să se ascundă și el în adăpost, alături de gazde.
Rușii bombardează zilnic Herson, deși îl controlează
Charles Michel, președintele Consiliului European: ”Kremlinul vrea ucidă spiritul vostru de libertate și democrația, dar sunt total convins că nu vor reuși niciodată. Dragi prieteni ucraineni, am venit la Odesa de Ziua Europei cu un mesaj simplu, nu sunteți singuri. Suntem cu voi”.
Pentru civilii din estul Ucrainei, primejdia crește cu fiecare zi, odată cu intensificarea luptelor. Deși Hersonul este practic controlat de ruși, în împrejurimile orașului zboară obuzele în fiecare zi. În satul Shevcenko, localnicii sunt disperați.
Liuba: ”Doamne, e un chin!”.
Liuba: ”Mamaia stă la etajul al doilea, dar a învățat să fugă repede în subsol”.
Leonid și soția lui Liuba tremură toată noaptea de frig pe scândurile din pivnița casei.
Liuba: ”Plănuiesc să mă duc mâine la capre. Rușii trag mereu, trebuie să le duc mâncare, iar ele îmi dau lapte. N-am supraviețui fără ele”.
”L-aș sfâșia cu mâinile mele pe Putin și i-aș împrăștia bucățile prin toată lumea”
Peste drum, stă Valentina, care n-a avut tăria să plece în pribegie.
Valentina: ”M-am născut în vreme de război și mor tot în război. Doamne, cât să mai îndurăm? Plâng nopțile și-l implor pe soțul meu să se scoale din morți să vadă ce s-a ales de munca lui. Aș vrea să nu mă mai trezesc dimineața, să nu mai aud și să nu mai văd nimic. Păcat de soldații noștri”.
Svetlana nu mai are niciun geam întreg la casă, dar nici ea nu se îndură să fugă din sat.
Svetlana: ”Toții copiii noștri luptă în război. Fiul meu e luat prizonier. Dacă aș pleca de aici și el s-ar întoarce m-aș simți ca și cum l-am abandonat. Așteptăm și sperăm să se întoarcă viu”.
Liuba: ”L-aș sfâșia cu mâinile mele pe Putin și i-aș împrăștia bucățile prin toată lumea”.
Tatiana și copiii ei stau în pivniță de 2 luni.
Tatiana: ”Am coborât în pivniță pe 12 martie și aici am rămas de atunci. Copiii vor să se joace afară, dar mi-e frică să-i las. Chiar dacă ne-am îndepărta de linia frontului, nu avem bani, nimic”.
Ucrainenii au mare nevoie de rachete antitanc
Sunt totuși voluntari care își riscă viața ca să ducă alimente, apă și alte bunuri de strictă necesitate celor rămași pe linia frotnului.
Alex Rossi, corespondent SKY: ”Puteți vedea cât de periculos este să livrezi astfel de ajutoare. Aceasta este o periferie a orașului (Avdiivka). Mai sunt oameni aici, care nu pot pleca din diferite motive, deși ar vrea. Zona este bombardată încontinuu, dar ei (voluntarii) vin aici să aducă provizii de mâncare, apă și medicamente".
În acest timp, forțele ucrainene se pregătesc pentru încleștări tot mai dure cu trupele ruse. Ucrainenii spun că au mare nevoie de mai multe rachete antitanc Javelin, trimise de americani.
”Este cea mai bună armă a noastră, e eficientă în fața oricărui blindat. Nu avem destule”.
Sergej, Batalionul 80: ”Comandanții noștri joacă un rol esențial, avem tactici mai inteligente. Pe de altă parte, noi suntem acasă, știm bine terenul, în timp ce rușii n-au habar de ce dau după colț”.
”Am pierdut foarte mulți oameni în ultimii 8 ani. Vom lupta până la victorie pentru ca moartea lor să nu fi fost zadarnică”.
Soldații ruși și ofițerii nu mai ascultă ordinele de a avansa
SUA au informații, bazate pe relatări din teren, potrivit cărora soldații ruși și ofițeri de diferite grade, chiar până la nivelul batalionului, refuză să respecte ordinele de a avansa în Donbas.
De asemenea, armata rusă are probleme de logistică, care încetinesc progresul celor 97 de grupuri tactice de batalion, desfășurate în prezent în Ucraina.
Nigel Gould Davies, fost ambasador britanic în Belarus: ”În acest moment, scenariul cel mai probabil este ca Rusia să continue să sufere eșecuri și regrese, iar Ucraina să devină tot mai puternică. În acest caz, Rusia are de decis dacă și cum să escaladeze războiul. Asta e următoarea decizie capitală pentru ruși”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, invazie, localnici,
Dată publicare:
10-05-2022 12:43