Războiul din Ucraina, sinteza evenimentelor din 9 mai. Ruși despart familii: mama trimisă în Rusia, copilul rămas în Ucraina
Noi atacuri cu rachete au lovit luni noapte Odesa și au provocat incendii de proporții. Şi, în timp ce soldații ucraineni continuă să reziste în combinatul siderurgic Azovstal, ultimii civili evacuaţi de acolo au ajuns la Zaporijia.
Însă avertizarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia mulţi ucraineni au fost duşi de ruşi cu forţa în Rusia, este confirmată şi de oficiali din Statele Unite.
Atenție, urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional.
În timp ce, la Moscova, soldații ruși defilau în fața lui Vladimir Putin, mai multe rachete de înaltă precizie au lovit Odesa. Iar asta se întâmpla în timp ce șeful Consiliului European, Charles Michel, vizita orașul-port de la Marea Neagră. Așa că a fost nevoie să se ascundă și el în adăpost, alături de gazde.
Charles Michel, președintele Consiliului European: ”Kremlinul vrea ucidă spiritul vostru de libertate și democrația, dar sunt total convins că nu vor reuși niciodată. Dragi prieteni ucraineni, am venit la Odesa de Ziua Europei cu un mesaj simplu, nu sunteți singuri. Suntem cu voi".
”De ce nu ne apără nimeni? Unde sunt tancurile și rachetele americanilor?”
Iar atacurile asupra Odesei au continuat până târziu în noapte. De altfel, în cele mai multe locuri din Ucraina domnesc dezolarea si deznădejdea.
"Draga mea, draga mea...".
În orășelul Bahmut, proiectilele rusești au distrus mai multe case.
”De ce nu ne apără nimeni? Unde sunt tancurile și rachetele americanilor? Astea sunt crime de război. Cine va răspunde pentru ele? Cui i se va cere socoteală pentru toți morții noștri??".
Tot în apropiere de linia frontului din Donețk, viața oamenilor depinde de voluntarii care-și riscă viața pentru a le aduce mâncare și strictul necesar.
Alex Rossi, corespondent Sky: ”Puteți vedea cât de periculos este să livrezi astfel de ajutoare. Aceasta este o periferie a orașului (Avdiivka). Mai sunt oameni aici, care nu pot pleca din diferite motive, deși ar vrea. Zona este bombardată încontinuu, dar ei (voluntarii) vin aici să aducă provizii de mâncare, apă și medicamente" .
La Zaporijia, în teritoriul controlat de ucraineni, au ajuns și ultimii civili evacuaţi din combinatul Azovstal din Mariupol.
Nataliia Babeush, muncitoare Azovstal, evacuată din Mariupol: "În sectorul nostru erau 8 copii de diverse vârste. Încercam să umplem timpul copiilor, să ne jucăm cu ei. Mie îmi ziceau Mama-Supă, pentru că le pregăteam mâncare caldă. Misiunea de a le găti era singura mea motivație să mă trezesc dimineața".
Ultimii 2.000 de combatanți de la Azovstal se pregătesc pentru asaltul final
Dar nu toţi cei salvati din subteranele oţelăriei au avut voie să rămână în Ucraina.
Ihor, șofer de autobuz: "I-am așteptat la tabăra de filtrare. Doar cei care au trecut de verificările rușilor au putut urca în autobuz. Ceilalți au fost probabil duși în Rusia".
Au fost cazuri când mama a fost trimisă în Rusia, iar copilul - în Zaporijia.
Dmytro Chechonatskyi, evacuat din Azovstal: "În tabăra de filtrare, rușii îmi zâmbeau ca și cum le-aș fi fost prieten. Eu nu simt în niciun caz asta".
De altfel, oficialii de la Pentagon confirmă că mai mulți cetățeni ucraineni au fost trimiși în Rusia împotriva voinței lor. Dar, potrivit președintelui Zelenski, numărul celor luați cu forța de ruși ar fi de peste jumătate de milion de oameni.
În tot acest timp, cei aproximativ 2.000 de combatanți ucraineni rămaşi la Azovstal se pregătesc de lupta finală cu invadatorii.
Un scurt video postat de ministerul ucrainean al Apărării arată că într-un colț al clădirii combinatului încă poate fi zărit steagul Ucrainei fluturând.
La nivel diplomatic, după ce Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei în cadrul unei întâlniri online cu liderii G7, președintele Biden a mai făcut un pas spre sprijinirea Ucrainei.
Macron propune o nouă organizație europeană, pentru Marea Britanie și Ucraina
Liderul de la Casa Albă a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând astfel un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial.
Joe Biden: ”Având în vedere că războiul lui Putin aduce încă o dată distrugeri teribile în Europa și pentru a reafirma angajamentul de durată pentru un viitor bazat pe democrație, drepturile omului și soluționarea pașnică a dezacordurilor, acum voi semna acest proiect de lege".
Dar, pe de altă parte, preşedintele francez, Emmanuel Macron a avertizat că e încă o cale lungă până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Ucraina, datorită luptei sale şi a curajului său, este deja un membru al Europei, al familiei noastre, al uniunii noastre. Dar, chiar dacă mâine ar fi să-i acordăm statutul de țară candidată, iar procesul a început și sper să avansăm rapid spre aderare, știm cu toții prea bine că procesul de aderare ar dura câțiva ani, de fapt ar putea dura chiar câteva decenii. Și acesta este adevărul".
Macron propune în schimb, crearea unei noi organizații politice, care să permită ţărilor din afara Uniunii, în special Ucrainei și Marii Britanii, să se alăture "nucleului de valori europene".
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, sinteza, invazie, 9 mai,
Dată publicare:
10-05-2022 06:22