Rusia si-a mutat granitele cu aproape un kilometru in teritoriul unei tari vecine. "Pacea atarna de un fir de par"

gard de sarma ghimpata la granita intre Rusia si Georgia FOTO AGERPRES

Moscova si-a extins in ultimele zile controlul asupra unei foste republici sovietice printr-o simpla mutare a marcajelor de frontiera.

Georgia a acuzat Rusia ca ii incalca suveranitatea prin amplasarea de marcaje in zona frontierei administrative ce desparte teritoriul controlat de autoritatile georgiene de regiunea separatista prorusa Osetia de Sud, pe unde trece si un segment al conductei petroliere Baku-Supsa, transmite agentia Reuters citata de Agerpres.

Conducta de de gaze, miza extinderii
Georgia 'isi exprima profunda ingrijorare cu privire la amplasarea ilegala de marcaje de catre trupele ruse de ocupatie pentru a delimita o asa-zisa frontiera', mentioneaza MAE georgian intr-un comunicat.

"Este semnificativ faptul ca (...), prin aceasta actiune ilegala, o portiune din conducta ajunge pe teritoriul ocupat', se mai arata in text. Conducta petroliera Baku-Supsa (port georgian la Marea Neagra) are o capacitate de transport de 100.000 de barili pe zi si este operata de compania BP. Dar un purtator de cuvant al acestei societati a dat asigurari ca livrarea petrolului se va face in continuare in mod 'eficient si sigur", asa cum s-a intamplat si in ultimii 15 ani.

Reactia guvernului georgian
Practic, granita a fost mutata cu cateva sute de metri – in dezavantajul Georgiei. Premierul de la Tbilisi a calificat actiunea drept „o provocare nejustificata”, dar a cerut populatiei sa isi pastreze calmul, promitand ca va face apel la comunitatea internationala si spunand ca teritoriul respectiv era de mult timp „sub controlul invadatorilor”. De asemenea, ministerul de Externe a remis miercuri o nota de protest Kremlinului.

Citește și
Vladimir Putin, Narendra Mosi si Xi Jinping la suumit-ul BRICS de la UFA
Vladimir Putin a creat doua organizatii concurente la G7 si NATO. Ce a discutat cu India si China la summit-urile de la Ufa
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

La randul sau, emisarul special al premierului georgian pentru relatia cu Rusia, Zurab Abashidze, a calificat amplasarea de marcaje drept „o provocare intentionata si foarte periculoasa” in contextul in care in regiune „pacea si securitatea atarna de un fir de par”. El a descris situatia drept „critica”. De altfel, misiunea de monitorizare a Uniunii Europene din Georgia s-a mobilizat deja si pregateste un raport. Potrivit unor oficiali din misiunea UE citati de Guardian, in unele cazuri granita a fost mutata si cu un kilometru.

Cei mai afectati sunt localnicii care, in multe cazuri, nu mai pot ajunge la terenurile lor agricole. Autoritatile georgiene au inceput deja negocieri cu granicerii rusi pentru ca acestia sa permita accesul oamenilor din regiune la campurile lor care au ajuns de partea cealalta a frontierei in urma acestei mutari. Marti a avut loc si un protest al localnicilor, care au dat jos si au batjocorit cateva dintre semnele amplasate de rusi.

In urma razboiului din anul 2008, incheiat cu infrangerea armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia si Osetia de Sud si a recunoscut independenta acestor teritorii, unde a instalat baze militare permanente. In martie, Rusia a semnat un „tratat de alianta si integrare” cu Osetia, valabil pentru 25 de ani si considerat de liderii georgieni „un pas catre anexare”.

Ce este Osetia de Sud
Osetia de Sud, o mica regiune cu 55.000 de locuitori la granita de nord a Georgiei si-a proclamat independenta inca din septembrie 1990. Guvernul de la Tbilisi a intervenit in forta, declansand un razboi in care violentele interetnice au scapat de sub control. In 1992 o noua administratie a luat puterea in Georgia si a pus capat atrocitatilor, semnand un armistitiu. Eforturile de a gasi o solutie la situatia din Osetia au esuat insa constant, Moscova asumandu-si rolul de mediator in acest „conflict inghetat”.

Razboiul a reizbucnit in 2008, cand guvernul de la Tbilisi a atacat Osetia de Sud in urma unor atentate impotriva oficialilor georgieni. In baza faptului ca multi dintre locuitorii Osetiei de Sud aveau si cetatenie rusa, Moscova a intervenit si in doar cateva ore a zdrobit militar Georgia, condusa pe atunci de Mihail Saakasvili, in prezent guvernator al regiunii ucrainene Odessa.

Ulterior, Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud, care mai este recunoscuta doar de Nicaragua, Venezuela si cateva insule din Pacific. La ora actuala, republica exista in principal datorita celor 3.500 de soldati rusi stationati aici, care ii asigura nu doar independenta, ci si subzistenta, Osetia de Sud traind practic din ce le vinde.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova.
Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova. "Vor simti bratul puternic al Rusiei"

Dmitri Rogozin, vicepremier si emisar al Krmlinului in Transnistria, a facut predictii privind scenariul unei uniri a Romaniei cu Republica Moldova.

Vladimir Putin a creat doua organizatii concurente la G7 si NATO. Ce a discutat cu India si China la summit-urile de la Ufa
Vladimir Putin a creat doua organizatii concurente la G7 si NATO. Ce a discutat cu India si China la summit-urile de la Ufa

In contextul izolarii Rusiei de catre Occident, liderul de la Kremlin incearca sa se impuna pe scena internationala prin organizatii alternative, create cu sprijinul Chinei.

Rusia face primul pas spre anexarea unei noi regiuni separatiste.
Rusia face primul pas spre anexarea unei noi regiuni separatiste. "Integrare" pe 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire

Guvernul de la Moscova a pregatit un „tratat de alianta si integrare” cu regiunea separatista Osetia de Sud iar documentul mai are nevoie doar de aprobarea presedintelui Vladimir Putin

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.