Rusia si-a mutat granitele cu aproape un kilometru in teritoriul unei tari vecine. "Pacea atarna de un fir de par"
Moscova si-a extins in ultimele zile controlul asupra unei foste republici sovietice printr-o simpla mutare a marcajelor de frontiera.
Georgia a acuzat Rusia ca ii incalca suveranitatea prin amplasarea de marcaje in zona frontierei administrative ce desparte teritoriul controlat de autoritatile georgiene de regiunea separatista prorusa Osetia de Sud, pe unde trece si un segment al conductei petroliere Baku-Supsa, transmite agentia Reuters citata de Agerpres.
Conducta de de gaze, miza extinderii
Georgia 'isi exprima profunda ingrijorare cu privire la amplasarea ilegala de marcaje de catre trupele ruse de ocupatie pentru a delimita o asa-zisa frontiera', mentioneaza MAE georgian intr-un comunicat.
"Este semnificativ faptul ca (...), prin aceasta actiune ilegala, o portiune din conducta ajunge pe teritoriul ocupat', se mai arata in text. Conducta petroliera Baku-Supsa (port georgian la Marea Neagra) are o capacitate de transport de 100.000 de barili pe zi si este operata de compania BP. Dar un purtator de cuvant al acestei societati a dat asigurari ca livrarea petrolului se va face in continuare in mod 'eficient si sigur", asa cum s-a intamplat si in ultimii 15 ani.
Reactia guvernului georgian
Practic, granita a fost mutata cu cateva sute de metri – in dezavantajul Georgiei. Premierul de la Tbilisi a calificat actiunea drept „o provocare nejustificata”, dar a cerut populatiei sa isi pastreze calmul, promitand ca va face apel la comunitatea internationala si spunand ca teritoriul respectiv era de mult timp „sub controlul invadatorilor”. De asemenea, ministerul de Externe a remis miercuri o nota de protest Kremlinului.
La randul sau, emisarul special al premierului georgian pentru relatia cu Rusia, Zurab Abashidze, a calificat amplasarea de marcaje drept „o provocare intentionata si foarte periculoasa” in contextul in care in regiune „pacea si securitatea atarna de un fir de par”. El a descris situatia drept „critica”. De altfel, misiunea de monitorizare a Uniunii Europene din Georgia s-a mobilizat deja si pregateste un raport. Potrivit unor oficiali din misiunea UE citati de Guardian, in unele cazuri granita a fost mutata si cu un kilometru.
Cei mai afectati sunt localnicii care, in multe cazuri, nu mai pot ajunge la terenurile lor agricole. Autoritatile georgiene au inceput deja negocieri cu granicerii rusi pentru ca acestia sa permita accesul oamenilor din regiune la campurile lor care au ajuns de partea cealalta a frontierei in urma acestei mutari. Marti a avut loc si un protest al localnicilor, care au dat jos si au batjocorit cateva dintre semnele amplasate de rusi.
In urma razboiului din anul 2008, incheiat cu infrangerea armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia si Osetia de Sud si a recunoscut independenta acestor teritorii, unde a instalat baze militare permanente. In martie, Rusia a semnat un „tratat de alianta si integrare” cu Osetia, valabil pentru 25 de ani si considerat de liderii georgieni „un pas catre anexare”.
Ce este Osetia de Sud
Osetia de Sud, o mica regiune cu 55.000 de locuitori la granita de nord a Georgiei si-a proclamat independenta inca din septembrie 1990. Guvernul de la Tbilisi a intervenit in forta, declansand un razboi in care violentele interetnice au scapat de sub control. In 1992 o noua administratie a luat puterea in Georgia si a pus capat atrocitatilor, semnand un armistitiu. Eforturile de a gasi o solutie la situatia din Osetia au esuat insa constant, Moscova asumandu-si rolul de mediator in acest „conflict inghetat”.
Razboiul a reizbucnit in 2008, cand guvernul de la Tbilisi a atacat Osetia de Sud in urma unor atentate impotriva oficialilor georgieni. In baza faptului ca multi dintre locuitorii Osetiei de Sud aveau si cetatenie rusa, Moscova a intervenit si in doar cateva ore a zdrobit militar Georgia, condusa pe atunci de Mihail Saakasvili, in prezent guvernator al regiunii ucrainene Odessa.
Ulterior, Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud, care mai este recunoscuta doar de Nicaragua, Venezuela si cateva insule din Pacific. La ora actuala, republica exista in principal datorita celor 3.500 de soldati rusi stationati aici, care ii asigura nu doar independenta, ci si subzistenta, Osetia de Sud traind practic din ce le vinde.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi, frontiera, Georgia, osetia de sud, granite,
Dată publicare:
15-07-2015 16:26