Vladimir Putin a creat doua organizatii concurente la G7 si NATO. Ce a discutat cu India si China la summit-urile de la Ufa
In contextul izolarii Rusiei de catre Occident, liderul de la Kremlin incearca sa se impuna pe scena internationala prin organizatii alternative, create cu sprijinul Chinei.
Doua summituri au inceput miercuri la Ufa, in Federatia Rusa si se vor incheia joi: reuniunea la varf a Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (formata din Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan si Kargazstan) si cea a grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud). La summitul organizatiei a fost invitat si presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko, in calitate de lider al unei tari membre in Uniunea Economica Eurasiatica. Kremlinul incearca sa joace rolul principal in cadrul acestor organizatii, dar, potrivit expertilor citati de Agerpres, astfel de tentative nu au sorti de izbanda, deoarece Moscova nu poate sa iasa din umbra Beijingului, liderul de facto al ambelor structuri.
Vezi aici cele mai importante decizii luate la aceste reuniuni
Ufa se pregateste de peste trei ani pentru cele doua summituri. A fost modernizat aeroportul, s-au construit noi sosele, hoteluri si centre expozitionale. Potrivit unor estimari preliminare, pentru toate amenajarile, autoritatile ruse au cheltuit circa 11 de miliarde de ruble (peste 200 milioane dolari, luand in considerare deprecierea rublei).
Iuri Usakov, consilierul presedintelui Vladimir Putin, a declarat anterior ca la finalul celor doua summituri de la Ufa va fi adoptata o declaratie in care se va face apel la o solutionare diplomatica a crizei din Ucraina, fara o interventie militara, prin punerea in aplicare completa a acordurilor de la Minsk. Cu aceasta declaratie, Moscova va incerca sa arate inca o data ca nu este parte a razboiului din estul Ucrainei si ca nu este implicata in conflictul din Donbas, opineaza expertul ucrainean Anatoli Oktisiuk.
Cele mai importante anunturi facute in cadrul summit-urilor de la UFA:
- Cu prilejul summitului BRICS, a fost creat marti un fond de rezerva in valuta care va fi gestionat de Noua Banca de Dezvoltare a statelor BRICS (NDB), vazuta ca o solutie alternativa la institutiile financiare internationale dominate de SUA. Fondul respectiv se ridica la 100 de miliarde de dolari si se doreste a fi un 'instrument asigurator' menit sa ajute tarile membre 'in cazul oricaror probleme legate de lichiditati in dolari'. Cea mai importanta contributie este cea a Chinei, care va aloca 41 miliarde de dolari pentru acest fond. Rusia, India si Brazilia vor aloca fiecare cate 18 miliarde de dolari, iar Africa de Sud - 5 miliarde.
Esenta activitatii acestei banci este ca, odata ce deficitul bugetar al unei tari membre a BRICS va depasi valoarea limita, din rezervele financiare ale acestui fond comun vor fi alocate mijloace pentru a ajuta statul respectiv. In plus, noua banca ar putea participa la finantarea noului 'Drum al matasii', un proiect initiat de China pentru resuscitarea unei vechi rute comerciale destinate sa lege Asia de Europa.
- Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat miercuri inceperea oficiala a procesului de aderare a Indiei la Organizatia de Cooperare de la Shanghai, dupa intalnirea cu premierul indian Narendra In schimb, aderarea Iranului, care a inaintat o solicitare similara, este conditionata de Moscova de incheierea cu succes a negocierilor privind dosarul nuclear.
- Presedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a anuntat ca a solicitat Ministerului de Externe sa pregateasca o viitoare aderare a Venezuelei la grupul BRICS. 'Dupa cum am vazut in ultimii ani, BRICS a motivat multe state in curs de dezvoltare ca Venezuela. De aceea, i-am cerut ministrului de externe Delcy Rodriguez sa avanseze discutii in vederea aderarii in viitorul apropiat', a declarat Maduro miercuri seara, intr-un interviu pentru canalul TeleSUR. El a mai spus ca va propune statelor membre ale Aliantei Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA), o organizatie cu orientare de stanga din care fac parte 11 tari din America Latina si din Caraibe, sa adere la Noua Banca de Dezvoltare a statelor BRICS.
- 'Problema legata de Crimeea a fost inchisa (...) de populatia din peninsula si deciziile luate de Rusia in baza vointei clar exprimate a poporului din Crimeea', a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavov, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ufa. Niciunul dintre partenerii Rusiei din cadrul BRICS si Organizatiei de Cooperare de la Shanghai nu a pus in cauza recunoasterea referendumului din Crimeea (din 16 martie 2014), a afirmat Lavrov. 'In documentele pe care le veti vedea in cateva ore, liderii BRICS si cei ai Organizatiei de Cooperare de la Shanghai vor intari pozitia noastra comuna cu privire la necesitatea de a pune in aplicare complet si fidel acordurile de la Minsk in Ucraina si care nu au nicio legatura cu agenda privind Crimeea', a sustinut seful diplomatiei ruse.
- Ridicarea embargoului privind armele impus Iranului ar trebui sa fie o prioritate dupa ce se va ajunge la un acord permanent privind programul nuclear iranian, a declarat seful diplomatiei ruse cu prilejul summitului BRICS. Aceste sanctiuni privind armamentul au fost impuse pentru a determina Iranul sa negocieze, un obiectiv 'atins de mult timp', a adaugat Lavrov.
- Rusia si China intentioneaza sa incheie spre inceputul anului viitor un acord interguvernamental privind constructia unei magistrale de mare viteza 'Moscova-Beijing', a anuntat joi vicepresedintele societatii cailor ferate din Rusia, Aleksandr Misarin, citat de agentiile de presa ruse. 'Ne-a fost dat ordin ca pana la sfarsitul acestui an sa ne punem de acord asupra tuturor punctelor, ca la inceputul anului viitor sa putem semna un acord interguvernamental' in acest sens cu partea chineza, a spus el, pe fondul summiturilor BRICS si Organizatiei de Cooperare de la Shanghai.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, vladimir putin, summit, xi jinping, Narendra Modi, Ufa, BRICS,
Dată publicare:
09-07-2015 15:43