Vicepremierul rus a vorbit despre posibilitatea unirii Romaniei cu Moldova. "Vor simti bratul puternic al Rusiei"
Dmitri Rogozin, vicepremier si emisar al Krmlinului in Transnistria, a facut predictii privind scenariul unei uniri a Romaniei cu Republica Moldova.
Daca Republica Moldova va alege calea unirii cu Romania, atunci Transnistria, indiscutabil, nu va accepta aceasta si va deveni un stat absolut independent, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul Kremlinului in Transnistria, in cadrul unei vizite de lucru la Voronej (sud-estul Rusiei), a relatat agentia tiraspoleana de presa Novostipmr.ru citata de Agerpres.
Cu privire la situatia din Transnistria, oficialul rus a dat asigurari ca populatia din stanga Nistrului 'va simti bratul puternic al Rusiei', 'iar fortele noastre de mentinere a pacii' nu vor lasa de izbeliste Transnistria.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
'In Moldova este o criza permanenta a puterii, nu este clar cu cine poti vorbi. Dar eu sper intr-un dialog cu Chisinaul cu privire la Transnistria. Daca Moldova, unde majoritatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt cetateni ai Romaniei, va alegea calea alipirii la aceasta tara, Transnistria, indiscutabil, nu va accepta aceasta si va deveni atunci un stat absolut independent', a avertizat Rogozin, intr-un discurs sustinut la o ceremonie in cadrul careia i-a fost acordat titlul de Doctor honoris causa al Universitatii de Stat din Voronej.
Numirea de catre Kiev a fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili ca guvernator al regiunii Odesa, din sudul Ucrainei, la frontiera cu Transnistria, nu face decat sa complice situatia, a opinat el, proferand insulte la adresa fostului lider georgian.
Declaratia lui Rogozin survine dupa o intalnire avuta la 9 iulie la Moscova cu liderul transnistrean Evgheni Sevciuk. Rusia acuza Republica Moldova si Ucraina de impunerea unei blocade economice impotriva Transnistriei, mai ales dupa ce Kievul a denuntat o serie de acorduri militare cu Rusia ce permiteau tranzitul militarilor rusi pe teritoriul sau, iar Republica Moldova a intors mai multi militari rusi de pe aeroportul din Chisinau, care intentionau sa se deplaseze in Transnistria.
Rusia dispune de aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, dintre care circa 1.400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe (GOTR), constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Chisinau, moldova, Transnistria, Rogozin, unire,
Dată publicare:
13-07-2015 10:38