"Rusia e oficial mai mare incepand de azi". Cum a reusit Kremlinul sa puna mana pe un teritoriu fara sa traga un foc de arma


Ultimul update: Joi 16 Octombrie 2014 06:46
Data publicarii: Luni 13 Octombrie 2014 17:48
Categorie: Stiri externe
delta fluviului Lena vazuta din satelit

Pentru a doua oara in acest an dupa anexarea Crimeei, Rusia si-a marit suprafata – si de data asta fara proteste din partea comunitatii internationale

Cu toate ca e deja cea mai intinsa tara din lume, Federatia Rusa nu pierde niciun prilej sa mai puna mana pe o palma de pamant. De data aceasta nu e o vorba insa de o anexare sau cucerire, ci de o insulita de 4 hectare, descoperita in largul coastei de nord a Siberiei.

Noul teritoriu rusesc a fost zarit pentru prima data in septembrie 2013 de echipajul unui elicopter militar care efectua o misiune in zona Novosibirsk. Un al doilea zbor, in aprilie anul acesta, a semnalat si o laguna in mijlocul insulei. In fine, in septembrie un vas de cercetare a adus pentru prima data oameni pe mica intindere de pamant – sau, mai bine zis, de nisip, caci se pare ca din acest material este facuta in principal insula, care se afla la nord de delta fluviului Lena (foto).

Citeste si: "Rusia fara Ucraina nu este un imperiu". Argumentele unui fost ministru de Externe roman

Dupa multe dezbateri, proaspatul pamant rusesc a fost botezat “Iaia”, adica “Eu, eu!”, un nume care face aluzie la faptul ca toti cei care au semnalat-o au vrut sa-si atribuie descoperirea. Postul national de televiziune a anuntat ca “Incepand de azi Rusia si-a marit oficial suprafata cu 4 hectare”, dar oamenii de stiinta spun ca insula ar putea sa devina chiar mai intinsa in urmatorii ani, datorita activitatii geologice intense din zona.

Sursa: Siberian Times

VIDEO PROTVPLUS.RO