"Rusia fara Ucraina nu este un IMPERIU". Ce sacrificiu va trebui sa faca Moldova in urmatorii ani. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

 Fostul ministrul de externe roman Adrian Cioroianu a vorbit la “Dupa 20 de ani” despre ambitiile Rusiei in estul Europei

 Invitat in editia din 5 octombrie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, Adrian Cioroianu a vorbit despre politica externa a Kremlinului si despre modul in care ambitiile imperiale ale Moscovei ar putea afecta tara noastra. “Rusia fara Ucraina nu este imperiu, e doar o putere regionala”, a spus fostul sef al diplomatiei romanesti.

Rusia-Ucraina ar putea fi un imperiu. Asta o stie si Putin si din acest motiv a acceptat cu greu ceea ce s-a intamplat la Kiev din noiembrie anul trecut si pana acum. Si tot de aceea nu putea sa lase Crimeea. E ca si cum i-ai taia o mana unui demnitar rus. Crimeea e parte din sistemul de securitate al Rusiei in zona occidentala. Crimeea este un portavion in nordul Marii Negre”, a continuat Adrian Cioroianu, in prezent decan al Facultatii de Istorie din Universitatea din Bucuresti. Vezi aici emisiunea completa.

Fostul ministru de externe a explicat si rolul Crimeei in sistemul de aparare al Rusiei, dar si legatura dintre aceasta si Transnistria. “Daca trasezi o linie din Crimeea in Transnistria iar apoi la Kaliningrad, acea linie reprezinta sistemul lor de aparare fata de Occident. Nu cred ca vor renunta la el. De aceea nu am niciun fel de incredere ca republica Moldova va rezolva dosarul transnistrean.

Citește și
Traian Basescu si generalul NATO Philip M. Breedlove
Generalul american Philip Breedlove: Rusia incepe sa aplice scenariul "razboiului hibrid" in Moldova
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Transnistria, tara care ar primi cu urale o invazie ruseasca

Republica Moldova va trebui sa aleaga intre Transnistria si apropierea de Bruxelles”, a conchis Cioroianu. “S-ar apropia mai usor si mai repede de Uniunea Europeana daca nu ar avea aceasta piatra de moara numita Transnistria”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, celor care
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, celor care "nu gandesc ca Rusia": "Nu va bagati nasul in Transnistria"

Rusia isi va proteja cetatenii in cazul unui conflict armat in Transnistria, a avertizat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, in cadrul unei intalniri la Moscova cu liderul acestei regiuni separatiste din Republica Moldova, Evgheni Sevciuk.

Generalul american Philip Breedlove: Rusia incepe sa aplice scenariul
Generalul american Philip Breedlove: Rusia incepe sa aplice scenariul "razboiului hibrid" in Moldova

Rusia incepe sa utilizeze in Republica Moldova si in Transnistria scenariul "razboiului hibrid", aplicat in Ucraina, afirma generalul american Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate din Europa.

Liderul regimului de la Tiraspol: Transnistria va obtine independenta. Nu va deveni o
Liderul regimului de la Tiraspol: Transnistria va obtine independenta. Nu va deveni o "rezervatie" in centrul Europei

Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a subliniat joi ca Transnistria va obtine independenta si nu va deveni "o rezervatie" in centrul Europei, relateaza site-ul Novosti PMR.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.