România nu poate face nimic în timp ce Rusia atacă în apele noastre. „Marea Neagră este transformată într-un lac rusesc”
Atacul rusesc asupra unei nave comerciale aflată pe mare la doar 50 de kilometri de Sfântu Gheorghe este o escaladare fără precedent a situației, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
Iar faptul că acest vapor ucrainean, care transporta cereale, naviga în zona economică exclusivă a României este și o nouă provocare, cred experții militari.
Este o provocare, spun specialiștii, iar România nu poate să facă nimic pentru ca situația să nu degenereze. Și totuși incidentul trebuie să ne dea de gândit având în vedere că pericolul este din ce în ce mai aproape.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Iată pe această hartă, marcată zona economică exclusivă a țării noastre care se întinde până la 200 de mile marine în larg. Nava încărcată cu grâu plecase din portul ucrainean Cernomorsk și se îndrepta spre Istanbul.
Navele fac asta frecvent, urmând un itinerariu foarte aproape de coastele românești și bulgărești tocmai pentru a evita să ajungă ținte ale rachetelor rusești.
De această dată însă, această navă care transporta grâu către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească aici în ceea ce se cheamă zona economică exclusivă a României, la doar 30 de mile marine față de țărmul românesc, ceea ce înseamnă aproximativ 55 de kilometri.
General (r) Virgil Bălăceanu: ”Este o provocare legată de exportul Ucrainei, pe de altă parte este o provocare și pentru România, dar mai mult de o notă de protest din punct de vedere diplomatic cred că nu se poate face. Pe de altă parte, ar trebui să intervină ONU într-o asemenea situație pentru că era o navă, nu, care transporta cereale către Egipt”.
Ministerul Român al Afacerilor Externe a reacționat după acest incident și a condamnat ferm atacul rusesc. ”Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse. (...) Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare”, mai transmite MAE.
Marea Neagră ”este transformată într-un lac rusesc”
Acest protest oficial este cam tot ce poate să facă România în ceea ce privește apărarea pe Marea Neagră.
General (r) Virgil Bălăceanu: ”Este transformată într-un lac rusesc. Marea problemă pe care o are flota Mării Negre a României este faptul că nu numai că are o insuficiență de înzestrare, o insuficiență există și în cazul Bulgariei, faptul că nu se poate asigura o prezență navală a NAVO datorită restricțiilor pe care le impune Turcia în bază, dar și exagerând un pic, a prevederilor convenției de la Montreux, ca atare Marea Neagră rămâne în continuare o mare închisă”.
În aceste condiții, mai spun experții, țara noastră ar trebui să rămână în alertă față de agresivitatea Rusiei în Marea Neagră.
În plus, este necesară o atenție suplimentară în privința relațiilor cu Turcia, singurul stat NATO riveran mării care are capacități navale care pot fi în contrapondere cu capacitățile Federației Ruse.