Șeful Dumei de Stat din Rusia, acuzații la adresa țărilor NATO: „Ei stabilesc ce oraşe din ţara noastră vor fi atacate”

Viaceslav Volodin
Shutterstock

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a acuzat vineri NATO că este parte la acţiunea militară din Ucraina, sugerând că alianţa este deja puternic implicată în luarea deciziilor militare.

Comentariile lui Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, au venit la o zi după ce Putin a avertizat că Occidentul se va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Occident, afirmând că o astfel de acţiune va modifica natura conflictului, relatează Reuters, conform News.ro.

Fără să indice ce dovezi are, Viaceslav Volodin a acuzat alianţa militară condusă de SUA că a ajutat Ucraina să aleagă ce oraşe ruseşti să vizeze, că a fost de acord cu acţiuni militare specifice şi că a dat ordine Kievului.

„Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Franţa discută posibilitatea unor lovituri (din partea Ucrainei) cu arme cu rază lungă de acţiune pe teritoriul ţării noastre. Aceasta nu este altceva decât o încercare de a camufla şi ascunde participarea lor directă la acţiuni militare”, a scris Volodin pe canalul său oficial de Telegram. „De fapt, Statele Unite şi aliaţii lor încearcă să îşi dea acordul pentru a efectua acte de agresiune cu rachete împotriva Rusiei”, spune Volodin.

El susţine că prezenţa în Ucraina a unor consilieri şi instructori NATO este acum completată de ceea ce el a numit „mercenari” şi a vorbit despre unităţi întregi înarmate cu armament NATO.

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

„Ei (personalul NATO) stabilesc ce oraşe din ţara noastră vor fi atacate, coordonează acţiunile militare şi dau ordine. NATO a devenit un participant la acţiunile militare din Ucraina. Ei duc un război împotriva ţării noastre”, a declarat Volodin.

Vladimir Putin, declarații controversate la adresa Occidentului

Vladimir Putin avertizase joi că Occidentul va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Occident, o mişcare despre care a spus că ar modifica natura şi amploarea conflictului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi roagă de luni de zile pe aliaţii Kievului să permită Ucrainei să tragă cu rachete occidentale, inclusiv cu sisteme ATACMS americane cu rază lungă de acţiune şi Storm Shadows britanice, vizând ţinte de pe teritoriul rus, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri asupra ţării sale.

În unele dintre cele mai dure declaraţii ale sale pe această temă, Putin a spus joi că o astfel de mişcare ar atrage ţările care furnizează Kievului rachete cu rază lungă de acţiune direct în război, deoarece datele de direcţionare prin satelit şi programarea efectivă a traiectoriilor de zbor ale rachetelor ar fi efectuate de personalul militar al NATO, întrucât Kievul nu are capacităţile necesare.

„Prin urmare, nu este vorba de a permite regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme sau nu. Este o chestiune de a decide dacă ţările NATO sunt sau nu implicate direct într-un conflict militar”, a declarat Putin la televiziunea rusă de stat. „Dacă această decizie va fi luată, aceasta va însemna nimic mai puţin decât implicarea directă a ţărilor NATO, a Statelor Unite şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Aceasta va fi participarea lor directă, iar acest lucru, desigur, va schimba semnificativ însăşi esenţa, însăşi natura conflictului”, a punctat Putin.

În aceste condiţii, Rusia va fi obligată să ia ceea ce Putin a numit „decizii adecvate” pe baza noilor ameninţări.

El nu a precizat care ar putea fi aceste măsuri, dar în trecut vorbise despre opţiunea de a înarma inamicii Occidentului cu arme ruseşti pentru a lovi ţinte occidentale în străinătate, iar în iunie, menţionase desfăşurarea de rachete convenţionale la o distanţă de lovire a Statelor Unite şi a aliaţilor lor europeni.

Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, este, de asemenea, în curs de revizuire a doctrinei sale nucleare - circumstanţele în care Moscova ar folosi arme nucleare - iar Putin este presat de un influent teoretician al politicii externe, Serghei Karaganov, să o schimbe pentru a declara disponibilitatea Rusiei de a folosi arme nucleare împotriva ţărilor care „sprijină agresiunea NATO în Ucraina”.

Moscova, exerciții militare în comun cu Beijingul

De asemenea, Rusia organizează în prezent exerciţii navale majore cu China.

Occidentul îşi plasează discuţia în jurul întrebării dacă ar trebui să permită Kievului să folosească armele cu rază lungă de acţiune pe care i le furnizează pentru a lovi Rusia ca parte a unui răspuns la ceea ce consideră a fi o escaladare a războiului din partea Moscovei, care ar fi primit rachete balistice din partea Iranului. Teheranul a declarat că afirmaţiile sunt „propagandă urâtă”.

Articol recomandat de sport.ro
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Citește și...
Casa Națională de Asigurări de Sănătate primește cei mai mulți bani la rectificarea bugetară din Sănătate. Unde ajung
Casa Națională de Asigurări de Sănătate primește cei mai mulți bani la rectificarea bugetară din Sănătate. Unde ajung

Rectificarea bugetară din Sănătate va fi direcționată prioritar către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a afirmat ministrul de resort Alexandru Rafila. Scopul este plata medicamentelor și a tuturor prestațiilor.

Tarifele pentru transportul energiei electrice, stabilite prin metodologie aprobată de ANRE. De când se aplică
Tarifele pentru transportul energiei electrice, stabilite prin metodologie aprobată de ANRE. De când se aplică

Tarifele pentru serviciul de transport şi distribuţie a energiei electrice vor fi stabilite de la 1 ianuarie 2025 pe baza unei metodologii aprobată marți de ANRE.

Un bărbat de 71 de ani a vândut droguri unei minore pentru a întreține relații intime cu ea. A fost arestat
Un bărbat de 71 de ani a vândut droguri unei minore pentru a întreține relații intime cu ea. A fost arestat

Un bărbat de 71 de ani a fost reţinut de procurorii DIICOT şi apoi a fost arestat pentru trafic de droguri de mare risc, el fiind acuzat că ar fi vândut doze de "cristal" unei minore de 15 ani, în schimbul unor servicii sexuale.

 

Recomandări
Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari
Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire
Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire

Un grav incident de securitate a avut loc, marți, chiar în Parlamentul României. Un bărbat a pătruns în zona publică a celei mai mari clădiri administrative civile din lume și a incendiat un magazin de suveniruri.

Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani
Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani

Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri.