Rodrigo Duterte a anunțat că țara sa nu va mai avea legături cu Curtea Penală Internațională
Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat, miercuri, că statul Filipine nu va mai avea nicio legătură cu Curtea Penală Internațională, după ce instituța a pornit o anchetă pe numele acestuia, din cauza execuțiilor extrajudiciare.
Curtea Penală de la Haga este singura instanță internațională care cercetează crimele de război și împotriva umanității.
Într-un amplu comunicat de presă, președintele filipinez a acuzat Curtea Penală Internațională și Organizația Națiunilor Unite că a pornit o cruciadă împotriva sa, calificată drept „un atac la persoană revoltător, fără precedent sau dovezi”, scrie The Guardian.
„Așadar, declar că, în calitate de președinte, Filipinele va retrage ratificarea statutului de la Roma (tratatul prin care s-a format Curtea Penală Internațională. Va avea efect imediat”, a spus Duterte.
Reacția sa vine după ce, în urmă cu o lună, instituția internațională anunța începerea unei anchete în cazul crimelor comise în Filipine, de la declanșarea războiului împotriva drogurilor. Cel puțin 8.000 de persoane au murit de când Duterte a devenit președinte, în mai 2016.
În primă instanță, el a precizat că își dorește să aibă o șansă să se apere. În discursul ținut miercuri, el a precizat că instanța internațională dă dovadă de o „grozavă ignoranță” în ceea ce privește legea și că tratatul de la Roma i-a fost impus statului Filipine.
Totodată, el a mai spus că CPP a fost „malițios creată”, ca răspuns la raportul de 77 de pagini ce documentează cele 8000 de decese.
Anunțul a stârnit furie în rândul politicienilor filipinezi. De exemplu, politicianul Antonio Tino a afirmat că decizia este folosită în scop propriu, „generată de panica la gândul că ar putea fi adus în fața Curții Penale Internaționale pentru crime împotriva umanității.”
„Dorința de a-și salva pielea este mai importantă decât angajamentul pe termen lung în ceea ce privește drepturile omului în Filipine”.
La rândul său, politiciana Saah Elago l-a acuzat că „vrea să își impună tendințele fasciste și tiranice”.
În ultimele săptămâni, conflictul dintre Filipine și Curtea Penală Internațională a luat amploare. Săptămâna trecută, raportorul special al ONU a fost inclus de guvernul filipinez pe o listă a „teroriștilor comuniști”. În replică, un înalt oficial al ONU i-a recomandat să „meargă la o verificare la psihiatru.”
Filipinele a făcut parte timp de șapte ani din tratatul de la Roma, mișcare percepută drept un pas semnificativ pentru drepturile omului în Asia. Retragerea ar putea fi percepută la nivel internațional drept o lovitură în ceea ce privește drepturile omului.
Dacă ancheta preliminară a Curții de la Haga va indica faptul că președintele filipinez a comis crime împotriva umanității, retragerea din tratat nu-l va proteja pe Duterte de un proces, întrucât retragerea unei țări intră în vigoare la un an după ce Organizația Națiunilor Unite primește solicitarea.
„Retragerea nu va afecta nicio anchetă în legătură cu crimele de război”, se precizează în articolul 127 din tratatul de la Roma.
139 de țări au semnat acest tratat. De exemplu, SUA l-a semnat în 2000, dar nu l-a ratificat. La fel și Rusia și Israel. Dacă ONU va accepta cererea de retragere a lui Duterte, Filipinele va deveni a doua țară care recurge la această măsură, după Burundi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Guardian
Etichete: Filipine, Rodrigo Duterte, curtea penala internationala, duterte,
Dată publicare:
14-03-2018 14:38