Duterte, către Curtea Penală Internațională: „Împușcați-mă, dar nu mă băgați la închisoare”
Președintele filipinez Rodrigo Duterte a reacționat, vineri, după ce Curtea Penală Internațională a anunțat că îl va ancheta pentru crime împotriva umanității.
Curtea Penală Internațională a ajunțat, joi, că va deschide o anchetă privind miile de persoane care au murit, în Filipine, de când Duterte a pornit „războiul împotriva drogurilor”. Între 4.000 și 8.000 de persoane ar fi picat victimele forțelor de ordine, sub suspiciunea că au consumat sau au făcut trafic cu droguri, informează Reuters.
Astfel, Duterte a negat că le-a ordonat polițiștilor să ucidă suspecții. Pe de altă parte, procuroarea Curții, Fatou Bensouda, a precizat că ancheta preliminară urmează să stabilească dacă au fost comise „crime extrajudiciare.”
„Vă cer rarul privilegiu de a mi te adresa. Suntem doar noi în încălere”, a spus Duterte într-o conferință, făcând referire la procuroarea Curții Penale Internaționale.
„Dacă vreți să mă găsiți vinovat, fie. Găsiți o țară în care oamenii sunt uciși de o grupare înarmată și sunt gata. Dacă vreți să mă târâți într-un proces complicat, nu este cazul. Mai bine mergeți mai departe cu ancheta și găsiți-mă vinovat. Puteți face asta”, a continuat el.
Totodată, liderul filipinez a reacționat furios întrebându-se retoric: „La ce se referă crimele extrajudiciare. Nu sunt definite nicăieri.”
Acesta este primul pas legal pe care Curtea Penală Internațională îl ia înainte ca un stat membru să fie pus sub acuzare, notează Reuters, care subliniază că procesul ar putea dura mulți ani.
Într-un raport primit de Curtea Penală Internațională (ICC) în 2017 se preciza că există dovezi conform cărora Rodrigo Duterte este direct responsabil „pentru execuțiile extrajudiciare și pentru cele în masă” din ultimele trei decade de când a început războiul asupra comerțului și consumului de droguri, când era primarul orașului Davao, în 1988, scrie The Guardian.
Potrivit unor statistici oficiale, de când Duterte a devenit președintele Filipinelor, poliția a omorât peste 4.000 de persoane în operațiui antidrog. Pe de altă parte, bilanțul morților trecut în raportul de 77 de pagini - înaintat Curții de avocatul filipinez Jude Sabio - este dublu.
Duterte a devenit președinte al Filipinelor în 2016, după ce în campania electorală a promis să ucidă zeci de mii de infractori și să scape țara de problema drogurilor. Astfel, el a oferit puteri sporite polițiștilor, pentru a pedepsi pe oricine face trafic sau consumă droguri. Mai mult, i-a îndemnat pe oamenii legii să ucidă suspecții și le-a promis polițiștilor că nu for fi aduși în instanță pentru crimele lor. Toate aceste strategii l-au făcut popular în rândul filipinezilor.
Și când era primarul orașului Davao, Duterte a permis unor „grupări ale morții” să acționeze, iar mii de persoane au fost ucise. În trecut, președintele filipinez a calificat Curtea Penală Internațională drept „ipocrită” și „nefolositoare.”
Sursa: Reuters
Etichete: Filipine, Rodrigo Duterte, curtea penala internationala,
Dată publicare:
09-02-2018 21:10