Președintele Duterte a comandat mutilarea genitală a rebelelor comuniste

13-02-2018 09:45

rodrigo duterte

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a fost acuzat de misoginism, după ce le-a cerut femeilor să le împuște pe rebelele comuniste „în zonele intime”.

Într-un discurs adresat, săptămâna trecută, foștilor soldați comuniști din Malacanang, Duterte a dat o directivă privind felul în care trebuie pedepsite luptătoarele de gherilă, informează The Guardian.

„Avem un nou ordin: nu o să vă ucidem. Vă vom împușca, doar, în zonele intime”, a spus președintele filipinez, subliniind că prin această formă de mutilare genitală, ele vor deveni „inutile”.

În discurs el a folosit în mod repetat cuvântul „bisong”, care face trimitere directă la părțile intime ale unei femei. Potrivit relatărilor, afirmațiile sale au stârnit hohotele de râs ale celor din public.

Pe de altă parte, organizațiile pentru drepturile omului și cele pentru drepturile femeilor s-au declarat revoltate de ordinul dat de președintele filipinez.

„Este doar ultima dintr-un șir de afirmații misogine, peiorative și umilitoare pe care le lansează la adresa femeilor. Încurajează forțele statului să comită violență sexuală în timpul unui conflict armat, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional”, a spus Carlos H. Conde, cercetător la filiala Human Rights Watch din Filipine.

Parlamentara Emmi de Jesus l-a acuzat și ea pe președintele Duterte, pe care l-a calificat drept un „fascist macho”, susținând că declarațiile sale împotriva femeilor „duce terorismul statal împotriva femeilor și cetățenilor la un nou nivel.”

În replică, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale din Filipine a respins acuzațiile conform cărora liderul ar fi sexist și misogin: „Știți că uneori feministele astea exagerează puțin. Hai că e amuzant. Râdeți”, a spus Harry Roque.

Nu este prima dată când Duterte face afirmații cu caracter misogin la adresa femeilor. În timpul campaniei prezidențiale din 2016, el a vorbit despre o revoltă care a avut loc într-o închisoare în 1989, când o femeie din Australia a fost ucisă și violată de prizonieri. Astfel, el a glumit că și-ar fi dorit să fie și el printre violatori.

„Am fost furios din cauza violului? Da. Dar era atât de frumoasă că primarul ar fi trebuit să fie primul care o violează. Ce pierdere”, a spus el.

În urmă cu o săptămână, Curtea Penală Internațională a anunțat deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanității, care vizează „războiul împotriva drogurilor” pornit de Rodrigo Duterte. Între 4000 și 8000 de oameni au fost uciși, după ce președintele filipinez a sporit puterile forțelor de ordine.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26