Rezultatul alegerilor din SUA, contestat. Statul in care se va incepe renumararea voturilor saptamana viitoare

donald trump

Statul Wisconsin, unul dintre cele castigate la mica diferenta de Donald Trump in alegerile prezidentiale americane din 8 noiembrie, a anuntat vineri ca va renumara voturile exprimate, ca raspuns la solicitarile in acest sens formulate de doi candidati.

Comisia Electorala din Wisconsin, stat unde Donald Trump s-a impus in fata principalei sale rivale, Hillary Clinton, cu putin peste 20.000 de voturi, a explicat ca va realiza operatiunea dupa ce a primit doua cereri, respectiv de la candidata prezidentiala a Partidului Verde, Jill Stein, si de la candidatul independent Rocky Roque De La Fuente.

Acest organism "se pregateste pentru a proceda la o renumarare a voturilor pentru presedintele SUA la nivelul statului, conform solicitarii acestor candidati", a explicat, intr-un comunicat, Michael Haas, administratorul comisiei, transmite agentia EFE, conform Agerpres.

Potrivit lui Haas, renumararea va incepe cu siguranta la finalul saptamanii viitoare, "dupa ce campania lui Stein a platit taxa" necesara, care "inca se calculeaza".

Legile din Wisconsin autorizeaza efectuarea renumararii voturilor, atat timp cat candidatul sau candidatii care o solicita sunt raspunzatori de costurile financiare ale operatiunii.

Citește și
Donald Trump
Donald Trump continua razboiul cu presa din SUA. Mesajele transmise catre CNN, NYT sau NBC: "Sa va fie rusine!"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Procesul de renumarare, incluzand o examinare la mana a aproape 3 milioane de voturi din Wisconsin, este asteptat sa inceapa la finalul saptamanii urmatoare, dupa ce candidata Partidului Verde, Jill Stein, a platit taxa ceruta, a precizat Comisia Electorala, transmite Reuters. Stein a apreciat vineri, pe Facebook, ca suma s-ar ridica la circa 1,1 milioane dolari.

Termenul-limita federal pentru finalizarea renumararii este 13 decembrie, proces care poate cere operatori in 72 de districte din Wisconsin care sa lucreze serile si in weekend pentru a-si termina munca la timp, potrivit comisiei.

Conform lui Stein, comisia electorala din Wisconsin a confirmat primirea cererii sale de renumarare a voturilor vineri, la 3,45 p.m. ora locala, doar cu circa o ora inainte de incheierea timpului legal de depunere a solicitarii.

Acelasi termen-limita legal este luni, pentru Pennsylvania, si miercuri, pentru Michigan, unde Jill Stein intentioneaza de asemenea sa ceara recalcularea voturilor, acestea fiind alte doua state americane foarte disputate, care au inclinat balanta in favoarea presedintelui ales, Donald Trump, pe 8 noiembrie.

Fosta candidata a Partidului Verde a afirmat vineri, pe site-ul sau, ca a strans peste 4,8 milioane din cele 7 milioane de dolari necesari pentru a finanta renumararea voturilor in trei state-cheie: Wisconsin (nord), Pennsylvania (est) si Michigan (nord), transmite AFP.

''Avand incheiata strangerea fondurilor pentru renumararea voturilor in Wisconsin (unde vom incepe procedura vineri) si in Pennsylvania (unde banii ar trebui stransi pana luni), ne vom concentra pe colectarea fondurilor necesare pentru a renumara voturile in Michigan'', unde fondurile trebuie stranse pana miercuri, potrivit site-ului candidatei.

''Aceste noi numarari fac parte dintr-o miscare electorala care vizeaza asigurarea integritatii (procesului) si evidentierea modului in care sistemul electoral american este putin fiabil'', explica sustinatorii lui Jill Stein.

Potrivit lui Stein, expertii electorali au inregistrat in cele trei state 'anomalii statistice' care provoaca temeri.

Candidata democrata Hillary Clinton a adunat cu doua milioane de voturi mai mult decat contracandidatul sau republican, potrivit Cook Political Report. Insa acest avans de 1,5 procente nu schimba nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump castigand majoritatea celor 538 de mari electori necesara pentru a ajunge presedinte al SUA.

Hillary Clinton si-a recunoscut infrangerea si pana in prezent nu a contestat rezultatele scrutinului din 8 noiembrie. Ea a pierdut in Wisconsin (10 mari electori) la o diferenta de 27.000 de voturi, iar in Pennsylvania (20 de mari electori) la una de 60.000 de voturi. In Michigan (16 mari electori), diferenta ar fi de 10.704 de voturi, potrivit datelor inca neoficiale.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
De Ziua Recunostintei, Donald Trump a facut un apel la
De Ziua Recunostintei, Donald Trump a facut un apel la "unitate". Hillary, incurajata sa conteste rezultatul alegerilor

De Ziua Recunostintei, Donald Trump a facut un apel la "unitate" catre toti americanii, dupa ce a vorbit despre "o campanie indelungata, care ne-a lasat pe toti cu vanatai".

Donald Trump continua razboiul cu presa din SUA. Mesajele transmise catre CNN, NYT sau NBC:
Donald Trump continua razboiul cu presa din SUA. Mesajele transmise catre CNN, NYT sau NBC: "Sa va fie rusine!"

Donald Trum a numit o prima femeie in echipa sa, iar alegerea este chiar interesanta. Nikki Haley, guvernatoare a statului Carolina de Sud, va fi ambasadoarea Statelor Unite la ONU.

Intalnirea avuta de Donald Trump cu presa americana in turnul sau din New York.
Intalnirea avuta de Donald Trump cu presa americana in turnul sau din New York. "A fost ca un pluton de executie"

Presedintele ales Donald Trump a organizat luni o intalnire informala cu presa, la resedinta sa din New York. Au participat directori executivi si moderatori de prime time de la cele mai importante sase posturi americane.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.