Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu Jared Kushner, cu privire la planul de pace pentru Orientul Mijlociu

Ultima actualizare: 03-02-2020 21:38
Jared Kushner
Getty

Statele Unite au cerut ca joi să aibă loc o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, pentru prezentarea planului de pace american pentru Orientul Mijlociu, respins de palestinieni.

Prezentarea ar urma să fie făcută de către ginerele şi consilierul preşedintelui Donald Trump, Jared Kushner.

Reuniunea îşi propune ca Washingtonul să expună acest plan american prezentat săptămâna trecută şi să asculte poziţiile celorlalte 14 state membre ale Consiliului de Securitate, au precizat sursele citate.

Această reuniune va avea loc cu câteva zile înainte de sosirea la New York a liderului palestinian Mahmoud Abbas, prevăzută pentru 11 februarie, potrivit unor diplomaţi, pentru a expune la ONU opoziţia sa faţă de proiectul american şi pentru a cere aplicarea dreptului internaţional.

Cu ocazia acestei vizite a preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, palestinienii au spus că intenţionează să prezinte un proiect de rezoluţie Consiliului de Securitate, prin intermediul Tunisiei, membru nepermanent.

Planul de pace al SUA promite Israelului suveranitatea totală asupra Ierusalimului şi a unei mari părţi a Cisiordaniei ocupate de către Israel din 1967, între care şi Valea Iordanului, o câmpie vastă care ar deveni astfel noua frontieră de est a statului evreu.

Proiectul prevede de asemenea crearea unui stat palestinian demilitarizat în Cisiordania amputată şi în Fâşia Gaza, notează AFP.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO